Zagor Speciale Cico serisi,İtalya’da yıllık olarak 1979 senesinde çıkmaya başladı. 2007’ye dek 27 albüm yayınlandı, durdu.
2021’de 28. albüm yayınlandı, ama yine kesildi. Toplamda 28 sayılık bir külliyat oluştu.
Lal yayınları 2002-2005 arasında yayınladığı 62 sayı süren Zagor Özel Seri içerisinde Zagor’un Türkiye’de o güne dek yayınlanmamış maceralarını bir araya getirmişti. Aylık seriden bazı atlanmış sayılar, almanaklar ve Speciale Cico maceraları bu özel seri altında toplandı.
Aşağıda göreceğiniz gibi Çiko maceralarının 27’si bu seriye girmiş oldu. İtalya’da 2021’de yayınlanan 28. sayı dilimize çevrilmedi.
Lal Zagor Özel 33-58 = 1-26
Lal Zagor Özel 61 = 27
Hem Mystere hem Dylan Dog 400’lü sayılara gelmiş. Dog’da bizdeki sayılar 20 sene kadar geride, Mystere’yi bilmiyorum. Goodreads’te 400’lü sayılarda seri başlığı da görünmüyor, 100’den sonrası yoktu uygulamada. Yayın ayrı dert, güncel takip ayrı dert, koleksiyon yapmak isteyenler için sıkıntılı bayağı. Elimdeki 20 Dog’u artırsam mı diyordum, 400’ü ve 2004’ü görünce dumur oldum. Bir de anladığım kadarıyla 4-5 kere el değiştiren yayıncıların her biri bir öncekinin kaldığı yerden devam etmiş. Ha, bu arada, ülkemizde Batman külliyatı eksikliğinden dem vuran bir okuyucu olarak, Dylan Dog ve Batman ortak maceralarının da bulunduğunu ağızlara bal çalmak adına ekleyeyim. Umarım bunları da okuma şansına kavuşuruz.
Martin Nisan 2025 itibariyle İtalya’da 422’de. Türkçede 408 yayınlandı, yani yakınız.
Mystere birkaç yıl boyunca biraz kalınlaşıp iki aylık periyoda dönmüştü İtalya’da. Lal o kalın sayıları da aylık yayınladığı için yetişildi. İtalya’daki edisyon tekrar incelip aylığa döndü, biz de biraz gerisinden takip ediyoruz.
Dylan Dog İtalya’da 463’te, biz 214’teyiz maalesef.
23 sayılık Başka Yerden Hikayeler’i on ciltte 20 sayı yayınlayıp bıraktılar maalesef. Da Vinci 22. sayıdaymış. Çizgi Düşler artık yeni fumetti yayınlamıyor, Lal de yayınlar mı, sanmam. Çok ihtimal vermiyorum.
Hocam öncelikle böyle bir konu açıp bizleri bilgilendirdiğiniz için çok teşekkür ederim. Gerçekten kıymetli bir çalışma olmuş. Benim size bir sorum olacak. Martin Mystere ve Dylan Dog’a başlamak istiyorum fakat ilk sayıları bulmak gerçekten zor. İstediğim herhangi bir sayıdan başlasam sıkıntı yaşar mıyım ve sayılar birbirleriyle bağlantılı mı? Ben de Aksoy Yayıncılığın birkaç Tex ve Mister No sayıları var. Maceralar tek sayı içinde bitmiyor bir sonraki sayıda macera devam ediyor. Lal Kitap’ın sayılarında durum böyle midir? Aydınlatırsanız çok sevinirim.
Martin Mystere serisinin ilk sayılarında maceralar yarım kalıp sonraki sayıda devam edebiliyordu.
(Lal Klasik Martin Mystere serisi ilk 30 cilt, yani orijinal 1-120 arası)
Sonra her macera ya bir, ya da iki sayı sürecek şekilde yayınlamaya başladılar.
(Lal Klasik Martin Mystere serisi 31-40 arası, yani orijinal 121-160 arası)
Sonra yine ilk yöntem, yani sayı sonunda macera bitmeyebilir.
(Lal Klasik Martin Mystere serisi 41-42. ciltler, Lal Normal Martin Mystere serisi 1-111)
Sonra kalın (160 sayfa) tam maceralı sayılar. Kapağın alt tarafında koyu siyah bir bant var bunlarda.
(Lal Normal Martin Mystere serisi 112-207, yani orijinal 279 - 374 arası)
Ondan sonra yine 96 sayılık yayına dönüldü. Yine de sayılar tam macera sanırım, ama yüzde yüz emin değilim.
(Lal Normal Martin Mystere serisi 207 ve sonrası)
Martin Mystere’in en keyifli maceraları ise ilk 100 sayıda. Klasik Maceralar ciltleri tekrar baskı yapıyor olabilir, bence çizgi roman sahaflara bir sorun.
Çoğu macera birbirinden bağımsızdır. Ara sıra eski maceralarda karşımıza çıkan karakterler / düşmanlar ile yeni maceralar olur. Bunlarda önceki maceralara göndermeler de olur, ama konuyu anlamanız için onları okumuş olmanız gerekmez. Misal, Sergei Orloff, Bay Jinx ile geçen maceralar. Ya da kutsal kupa Graal ile ilintili maceralar vs.
Dylan Dog’da ise her sayı tam maceradır, dolayısıyla istediğiniz sıra ile alıp okuyabilirsiniz.