George Lucas, Star Wars IX'un Senaryosuna Danışmanlık Etmiş

Haberi okuyunca aklıma Lucas’ın “beyaz köle tacirleriyle anlaştım” demeci geldi. Alt başlık olarak:

“Evladını Beyaz Köle Tacirlerine Satan Baba, Çocuğunun Üstü Başını Kontrol Etmek İçin Ziyarete Gitti.”

Eklemesi yapılsa tuhaf kaçmaz :sweat_smile:

J. J. Abrams’a gelirsem. Seyirciyi nasıl coşturacağını biliyor. Seyircinin önüne konan işi tükettiği süre zarfınca etkilenmesine çok önem veriyor. Lakin Lucas gibi hikâyenin arkasını doldurmaya, film bittikten sonra da seyircinin kafasını meşgul etmeye yönelik seyler koymada zayıf. Kastım, cevaplanmamış sorular ya da seyircinin çözmesi beklenen bulmacalar gibi gizemler değil. Hani ilk üçlemedeki gibi koca bir dünyaya adım atıp doğru yolda ilerlemeye çalışma, hikâyesi gibi. Ya da ikinci üçlemedeki gibi doğru yolda yürümeye çalışırken nasıl yanlış yola sapılır, hikâyesi gibi.

Tamam, Lucas bunu yaparken bazı fanları küstürecek tercihlerde bulunmuştu. Fakat bazılarını küstürmek adına anlatmaya değer bulduğu hikâye için risk almıştı.

Abrams’ın temel sorunu, seyirci kaybetmemek için o tür riskleri alamamasında gizliymiş gibime geliyor. Seyirciyi, belli süreliğine büyülemek ile tanınan süre bittikten sonra da büyülemeye devam etmek arasındaki dengede, ilkinden vazgeçemediği için ikincinin ister istemez elinden kayıp gitmesine izin veriyor sanki.

Abrams kötü yönetmen değil. Sinema diline hakim. Fakat unutulmaz filmler yapmak isterken, işin sadece zanaati üzerinden gitmeye çalışması yeterli değil.

@mit,

Eskiden köleciler şartlar uygun olursa, beyazları da köle yapıp satabiliyorlarmış. Yani ben öyle biliyorum. Artık Disney’i sömürücü bulduğundan mı, öyle bir ifade kullandı yoksa daha başka fena şeylere mi işaret etti, kestirilemiyor :man_shrugging:

Lucas Disney’e seriyi sattıktan sonra, gazeteci Charlie Rose’un programına konuk olmuştu. Görüşme sırasında ne hissettiği sorulduğunda o tabiri kullanarak, kendisi için durumu özetlemişti.

Star Wars’tan da bıkmış ama yaptığına da içten içe pişman… Öyle tuhaf bir durum.

Tabii Disney satışı ve sonrasında kullandığı tabiri, fanlardan aldığı bir intikam olarak yorumlayan da var :sweat_smile:

Öyle veya böyle Star Wars bir şekilde devam ettiriliyor işte :man_shrugging:

1 Beğeni