Evet yeni bir seri ile daha karşınızdayız. George R.R. Martin’in editörlüğünü yaptığı Vahşi Kartlar serisi. Şu an ülkemizde bu seriyi Epsilon Yayınevi çevirmekte. Yurtdışında 2018 yılı itibari ile seri 25. kitabına ulaşmış durumda. Seri çok eskilerden başladığı için günümüzde yeni yeni çevrilmekte. İlk kitabı 1986 yılında başlamıştı.
Aşağıdaki linkten serinin yayınlanmamış diğer kitaplarını da görebilirsiniz.
Burada bir düzeltme yapalım. Kitapların yazarı George R. R. Martin değil. Bir çok yazarın yazdığı bir seri, editörlüğü Martin yapıyor.
3. kitap Türkiye’de daha piyasaya çıkmadı diye biliyorum. Bende ilk iki kitabı var ama başlamak nasip olmadı. Okuyan varsa yorum almak güzel olurdu.
Benim anlamadığım bir şey var; bu serinin yazarı GRR Martin değil, serinin editörü olduğu söyleniyor. Bizim bildiğimiz anlamda mı editörlük yapıyor bu seri için?
Martin bu seriye nasıl katkı sunuyor bilen var mı "editörlük"ün içeriğini ?
Kitapların birinin önsözünde, Vahşi Kartlar’ın içindeki karakterlerin G.R.R Martin’in arkadaşlarıyla birlikte oynadığı RP-Kutu oyunlarında kendi ürettikleri ve uzun süredir hayatlarında yer alan karakterler olduğunu yazmıştı.
G.R.R Martin, hem editör hem de kitapta bazı bölümleri kendi yazmış. Çok da fazla yazdığını söyleyemem. Yazım konusunda da katkı veriyor. GoT’u severek okuyan biri olarak Vahşi Kartları da beğenmiştim.
Belki çok hafif spoiler içerebilir diye şu şekilde anlatayım.
Kitapta dünya kaynaklı olmayan bir virüs bir şehre saçılıyor. Bu şehirdeki insanlar değişik mutasyonlara uğruyor. İnsanlar da, bu mutasyon iyi, güçlü bir özelliğe sebep verirse bu insanları As olarak kötü veya çirkin bir mutasyonda Joker olarak isimlendiriyor. Daha çok Fantastik diyebiliriz Bilimkurgusal şeylerde içeriyor.
Kitap boyunca birbiriyle alakalı ya da alakasız Jokerlerin ya da Asların hikayelerini okuyoruz. Ama ana hikaye aslında bu şehirde o dönemde mutasyona uğramış insanların tümünün ve ülkenin başından geçenler gibi, aynı karakteri birden fazla hikayede gördüğümüz de oluyor. Bölümleri farklı yazarlar yazdığı için üslup değişikliği hissediliyor. Bir bölümde ufakça adı geçen bir karakter başka bir bölümde ortaya çıkıp önemli bir yer kaplayabiliyor.
GoT’a benzerlik açısından GoT içerisinde her bölüm 1 karakterin ismiyle anılır, o karakterin hikayesi anlatılırdı. Burada da her bölüm 1 karakter veya 1-2 yakın karakter arasından anlatılıyor. Bu açıdan benzer bir his yaratmıştı bende.
Öyle wikipedia dan baktım da ben 1987-1993 arası basılan kitaplar için sormuştum. Hani ilk 3 kitaptan başlamışlar ya belki oraya kadar basarlar diye ama herhangi bir duyuru yok herhalde.