Gerçek Bir Siberpunk Deneyimi: Deus Ex: Mankind Divided

Sistem Gereksinimleri:

İşletim Sistemi: Windows 10 64-bit

İşlemci: Intel Core i7-3770K ya da AMD FX 8350

Bellek: 16 GB RAM

Ekran Kartı: AMD Radeon RX 480 - 1920 x 1080 ya da NVIDIA GTX 970 - 1920 x 1080

Depolama: 55 GB kullanılabilir alan

2000 yılının ortalarında, aksiyon RPG öğelerini ve karanlık siberpunk gerçekliğini ustaca bir araya getiren serinin ilk bölümü olan Deus Ex, PC’ye çıkış yaptı. Üç yıl sonra devamı olan Deus Ex: Invisible War gelen oyun Warren Spector liderliğindeki stüdyo Ion Storm tarafından geliştirildi. Stüdyonun 2005’te kapanmasından ve birkaç yıl aradan sonra serinin üçüncü büyük oyunu olan Deus Ex: Human Revolution’ı yaratan Eidos Montreal sayesinde franchise 2011 yılında çıkış yapan oyunla yeniden gündemde yer bulmaya başladı. Oyun, bir dizi modern önemli bir gizlilik unsuru ile önceki oyunlara kıyasla zenginleştirilmiş, yeni özellikler sunuyordu.

Serinin dördüncü oyunu olan Deus Ex: Mankind Divided, Eidos Montreal tarafından PC ve 8. nesil konsollar düşünülerek geliştirildi ve 2016’da çıkışını yaptı. İçerik söz konusu olduğunda, her platform tamamen aynı şeyi sunmaktadır. Ancak PC sürümü, DirectX 12 desteği sayesinde görsel olarak konsol sürümlerinden daha üstündür. Ayrıca PC oyuncuları oyunun görsel ayarlarını makinelerinin güçlerine göre daha detaylı ayarlamalar yapabilmektedirler.

Mankind Divided’ın hikayesi, Human Revolution’da yaşanan olaylardan iki yıl sonra, 2029’da başlıyor. Geliştirilmiş insanların herkese saldırmasına neden olan biyoçiplerle ilgili yaşanan felaketten sonra, toplumlar geliştirilmiş insan taraftarları ve karşıtları olarak ikiye ayrıldı. Eski gruplar, suçların arttığı ve polisin yetkilerini kötüye kullanmaya alıştığı gettolarda toplanmaya başladı. Toplumsal huzursuzluğun yaygın olduğu atmosferde, güçlendirilmiş insanlar için eşit haklar için mücadele ettiğini iddia eden terör örgütleri de ortaya çıkmaya başlamıştı.

Oyunda yine Adam Jensen rolünü üstleniyoruz. Ağır şekilde güçlendirilmiş kahraman, terörle mücadele için kurulan Task Force 29 adlı grubun bir parçası olarak Interpol için çalışıyor ve aynı zamanda Juggernaut Collective adlı bir grup hacker ile iş birliği yapıyor. Jensen’in nihai hedefi, uğursuz İlluminati’nin gizemini çözmektir. Sonraki görevlerde, iki müttefikin genellikle birbiriyle çelişen hedefleri vardır ve bu da oyuncuyu tüm insanlığın kaderinin etkileyecek tehlikeli kararlar alacağı bir oyun oynamaya zorlar.

Serideki önceki oyunlara benzer şekilde, Deus Ex: Mankind Divided for PC, PS4 ve XONE, oynanışı çizgisel olmayan ve çeşitli bir yaklaşımlar sunuyor. Geliştiriciler, oyuncuların iki ana temel şekilde oynamasına izin veriyor: Biri aksiyona ve açık dövüşe odaklanırken, diğeri gizlice girme, sızma ve düşmanlarımızın sessizce ortadan kaldırılmasıdır. Gelişmiş yapay zeka ve grup halinde çalışma yeteneği sayesinde düşmanlar artık çok daha tehlikeli.

Muhafızların kendi başlarına oldukları bir durumla nadiren karşılaşırız. Bu sefer en azından çiftler halinde hareket ederler, hatta kuytu köşelerde devriye gezerken bile. Üstelik geliştiriciler, rakiplerimizin önemli ölçüde daha çeşitli olmasını sağladı ve bu nedenle, mekaniklerin yanı sıra güçlendirme ve dış iskelet kullanan rakiplerle karşı karşıya kalacağız. Boss dövüşlerini geliştirmeye çok dikkat edildi. Bunlar artık gizli sürpriz saldırılar, tam önden saldırılar veya her ikisinin bir kombinasyonu dahil olmak üzere çeşitli şekillerde oynanabilir.

Adam Jensen bir dizi tamamen yeni beceri kazandı. Mankind Divided’daki yükseltmeler, Human Revolution’dakinin yaklaşık iki katıdır. Kahraman artık taretleri, robotları ve kameraları uzaktan hackleyebilir; ayrıca kısa mesafelerde neredeyse anında metrelerce yukarıya sıçramalar yapabilir. Ön kolundaki bıçak, doğrudan yakın dövüş saldırıları için veya daha küçük mermiler atmak için kullanılabilir.

Bir de düşmanlarımızı elektrikle etkisiz hale getiren bir güçlendirme var. İlerledikçe, savaş, gizlice girme veya her ikisi sırasında kullanılabilecek yeni becerilere erişimin kilidini açılmaktadır. Ancak bunları kullanmak enerji rezervlerimizi tüketir. Jensen geliştirmelerini kullanmadığında kendilerini kısmen yenilemelerine rağmen, tam yenilenmeleri özel biyohücreler gerektirir.

Seçimlerimize bağlı olarak, oyunun hikayesinde uzun vadede beklenmedik değişimler olabiliyor. Örneğin: Başlangıçta bazı suçlularla karşılaşırız ve onları öldürmeyi seçersek daha sonra intikamlarına maruz kalabilirsiniz. Yine de her şey bununla sınırlı değildir. Mankind Divided’ın olayları, diğer karakterlerle yaptığımız konuşmalardan da etkileniyor, bu da bazı anlaşmazlıkları yalnızca diplomasi ile çözmemizi sağlıyor burası, muhatapımızın psikolojik durumunu analiz eden implant CASIE, perki alındığında daha detaylı olmaktadır.

Yalnızca 8. nesil platformlar için oluşturulan serinin ilk bölümü olan Deus Ex: Mankind Divided, PC, PS4 ve XONE için Dawn Engine adlı tamamen yeni bir grafik motoruyla destekleniyor. PlayStation 4 ve Xbox One’ın yanı sıra üst düzey PC’lerin potansiyelini tam olarak kullanmak için Eidos Montreal tarafından AMD ile iş birliği içinde geliştirilmiştir.

Oyun ayrıca, diğer şeylerin yanı sıra, saç fiziğinin ve görünümünün gerçekçi bir şekilde yeniden oluşturulmasından sorumlu olan TressFX 3.0 teknolojisini kullanır. Oyunun grafikleri günümüz için bile çok iyi görünmektedir. Özellikle Ultra’ya alındığında görsel şölen sunar. Optimizasyon olarakta iyi bir iş çıkardıklarını söyleyebilirim.

Her ne kadar Human Revolution kıyasla büyük gelişmelere sahip olsa bile Mankind Divided ona kıyasla oyuncular tarafından çok daha az beğenilmiş ve daha fazla eleştirilmiştir. Oyun oynanış olarak çok zevkli bulunsa da final olarak aşırı zayıf kaldığını kabul etmek gerekiyor. Oyun tüm yan içeriklerle beraber ortalama 25 saat oynanış sunmaktadır ve yan etkileşimleri yapmadığınız taktirde çok kısa sürecektir.

Mankind Dived tek başına oyun olabilecek teknik altyapıya sahiptir ama hikaye olarak daha çok bir oyunun ilk bölümü gibi oldukça aniden biten ve sönük bir finale sahiptir. Olumsuz yorumlar almasının en büyük sebeplerinden biri de budur. Çünkü bir çok kişiye göre Adam Jensen’ın hikayesi zaten bir önceki oyunda tamamlanmıştır. 2. oyun sadece daha çok cevaplanmamış soru bırakarak bir yere bağlanamadan bitmiştir.

Her şeye rağmen oynadığım en iyi serilerden biriydi ve ilerleyen yıllarda Eidos Montreal’ın Adam Jensen abimizin yarım kalmış hikayesini tatmin edici bir final ile tamamlamasını dört gözle bekliyorum.