Goodreads Yılın En İyileri Oylaması (2020)

İyi Akşamlar
Goodreads 2020 oylamasının finali başladı. Katılanlar var mı? Ben yetersiz İngilizcemle katılmaya çalıştığımı söylemeliyim.

Rhythm of War daha çıkmadan oylayıp finale bırakmışlar. Saçmalığa bak…

Goodreads’in toksik tayfası yine iş başında. Sadece benim mi dikkatimi çekti bilmiyorum Best Fiction kategorisi ile Debut Novel kategorisinde nerdeyse birebir aynı kitaplar var. Ve ne gariptir ki bu kategorilerdeki kitaplarının hemen hepsi mağdur ama mağrur kadınlar/translar üzerine yazılmış.

1- Adunni is a fourteen-year-old Nigerian girl who knows what she wants: an education. But instead, Adunni’s father sells her to be the third wife of a local man who is eager for her to bear him a son and heir.

2- Amid the rising wave of allegations against powerful men, a reckoning is coming due. Strane has been accused of sexual abuse by a former student, who reaches out to Vanessa, and now Vanessa suddenly finds herself facing an impossible choice…

3- But even as she turns to the hard sciences to unlock the mystery of her family’s loss, she finds herself hungering for her childhood faith and grappling with the evangelical church in which she was raised, whose promise of salvation remains as tantalizing as it is elusive.

4- When Drue begs and pleads and dangles the prospect of cute single guys, Daphne finds herself powerless as ever to resist her friend’s siren song.

5- She has a son, Luca, the love of her life, and a wonderful husband who is a journalist. And while there are cracks beginning to show in Acapulco because of the drug cartels, her life is, by and large, fairly comfortable.

6- Bea Schumacher is a devastatingly stylish plus-size fashion blogger who has amazing friends, a devoted family, legions of Insta followers–and a massively broken heart.

7- Escaping from an abusive marriage, seventeen-year-old Lakshmi makes her way alone to the vibrant 1950s pink city of Jaipur.

8- In the early hours of the morning after Valentine’s Day, fourteen-year-old Gloria Ramírez appears on the front porch of Mary Rose Whitehead’s ranch house, broken and barely alive.

9- In the lands of Bethel, where the Prophet’s word is law, Immanuelle Moore’s very existence is blasphemy. Her mother’s union with an outsider of a different race cast her once-proud family into disgrace…

10- A trans boy determined to prove his gender to his traditional Latinx family summons a ghost who refuses to leave in Aiden

Mağdur kadın/trans edebiyatı harici bir konun çağdaş litaratürde yeri yok sanırsam.

4 Beğeni

Her yıl verdiğim oy sayısı azalıyor. Bunun çeşitli nedenleri var tabii. Fakat bu sene, kategorilerdeki çoğu kitabı ya hiç duymadım ya da benim ilgimi hiç çekmiyorlar.

Şuan itibariyle korku kategorisinden, “Tender is the Flesh” i okuyorum. Okuduğum kadarıyla oyumu alır. Arjantinli bir yazarın kitabı ve aslında 2017’de çıkmış. İngilizce çevirisi de bu sene yapılmış ve yine bu sene Çınar Yayınları tarafından, “Leziz Kadavralar” ismiyle dilimize kazandırılmış.

Ayrıca kafamı kurcalayan bir konuydu bu. Listelerde dilimize çevrilmiş kitap sayısı çok az. Hatta 2019 ve 2018 listelerinden çevrilmesi gereken kitaplar duruyor henüz. Dolayısıyla günün sonunda bu oylamalar bizim için pek bir anlam ifade etmiyor.

Korku kategorisinde, okuma listemde olan bir diğer eser “The Only Good Indians”. Çok iyi yorumlar okudum bu kitap hakkında. Bakalım, oylama bitmeden ikisini de bitirebilirsem benim için güzel olur.

Bilimkurgu kategorisindeki kitaplar hakkında yorum yapamıyorum. Zira kayda deger hiç bir şey yok. Ken Liu yeni kısa hikaye kitabı çıkarmış. Bir önceki öykü kitabı “Paper Menagerie” den birkaç hikaye okumuştum. Kalemi kuvvetli bir yazar. Bu kitabı da ekledim listeye.

Youtuber Lindsay Ellis’in kitabı da son tura kalmayı başarmış, hayırlısı.

2 Beğeni

Sizin oyunuz hangi kitaplara? :slight_smile: :slight_smile:

Korku kategorisinde İthaki Yayınları’ndan Malorie ve Çınar Yayınları’ndan Leziz Kadavralar’a dikkatinizi çekerim. :innocent:

En İyi Roman Adayları

En İyi Fantastik Adayları

En İyi Bilimkurgu Adayları

En İyi Korku Adayları

Genç Yetişkin Bilimkurgu ve Fantastik Adayları

Oy vermek için Goodreads

1 Beğeni

Okumadığınız kitaplara oy vermekteki mantığınız nedir?

Açıkcası dilimize kazandırıldığında okumayı planladığım ve ilgimi çeken kitaplara oy verdim, her kategoride okuma listemde olan çevrilmesini beklediğim en az 1 veya 2 kitap olduğu için çok sorun olmadı doğrusu :grimacing: Oylama bitene kadar kategori içindeki kitapların tamamını okuyup kıyaslama yapmak gibi bir şansım yok onun için ben de sürece bu şekilde dahil oldum, çok fazla önemsemeseniz de olur :shamrock: :innocent: :heart_eyes:

1 Beğeni

Yani aslında yukarıda biraz eleştirdim bu olayı ama finale geldikten sonra iş işten geçmiş oluyor zaten o yüzden şu evreden sonrasında benim için çok da eleştirilecek bir şey yok. Meraktan sordum sizin oylama sebebinizi. :smiley: Önemli olan, kendini duyurabilme fırsatı olan bilinmeyen yazarların finale kitapları gerçekten beğenildiği için çıkması sanırım ama zaten anladığım kadarıyla amaç öyle gözükse de pek o şekilde işlemiyor oylama. Çok da ‘‘şey’’ etmemeye karar verdim. Her şeyi eleştirip, eksiklik aramak yerine ‘‘olur, ne yapalım?’’ şeklinde yaklaşmak lazım. :smiley:

1 Beğeni

En iyi roman: Hiçbirini okumadım.
En iyi fantastik: Sarah J. Maas’la Susanna Clarke’ı yanyana ancak Goodreads gibi ucubik bir sitede görürüz. Tabiki de Piranesi
En iyi bilim-kurgu: Bilim-kurgu sevemediğim bir tür olduğu için aralarından bilim-kurgudan ziyade fantastik olan bir kitaba oyumu verecektim: Harrow the ninth
En iyi korku: Bir tek '‘The Only Good Indians’'ı okudum ancak dili hoşuma gitmedi.
En iyi Genç Yetişkin: Ölü Genç Yetişkin’dir(!) :laughing:

2 Beğeni

4-5 senedir böyle. Sadece goodreads değil Nebula gibi ödüller de böyle. Amerikanın genç yetişkin marketi çok büyük, okurları da çoğunlukla kadın.

Tabi goodreads amazonun sitesi, o yüzden best fiction a da yeni çıkmış satmaya çalıştıkları kitapları koyması normal.

1 Beğeni