Grandükalık Evreni

Grandükalık ve Zaman Şifacısı

Herkese merhaba,

2020 yılından bu yana üzerinde çalıştığım, epik ve karanlık bir atmosferi olan fantastik bilim kurgu evrenim Grandükalık’ı ve bu evrenin ilk kitabı olan Zaman Şifacısı: Tarafsız’ı sizlerle paylaşmak istiyorum. Altı yılı aşkın süredir aynı dünyayı, aynı karakterleri ve aynı meseleleri ilmek ilmek derinleştiriyorum.

Bu yola çıkarken en büyük derdim şuydu: Detaylar içinde kaybolan değil, doğrudan karakter temelli kozmik bir hikâye anlatmak. Kurduğum dünya ne kadar devasa olursa olsun, arka plandaki tüm sistemler, devletler ve yasalar yalnızca bu amaca hizmet ediyor. Evren sahnenin kendisi değil; karakteri mengene gibi sıkan, onu ahlaki ve varoluşsal tercihler yapmaya zorlayan bir zemin.

Khota Kıtası ve Çok Başlı Düzen

Hikâye, altı ayrı ırkın (Mimir, Daktili, Selenar, Nebtari, Dorian ve Amunari) bir arada yaşadığı ve sınırların sürekli gerilim ürettiği Khota kıtasında geçiyor. Burası hukukun, gücün ve meşruiyetin her sınır taşında baştan yazıldığı çok parçalı bir coğrafya:

• Feodal omurgası ve Dorian çoğunluğuyla Aler Grandükalığı,
  • Otoritesini sorgulatmayan merkeziyetçi Şadia Üzerinde Mutlak Hâkimiyet,
  • Farklı halkların ve meclislerin bürokrasisinde şekillenen Freska Akvam Cumhuriyeti ve Alt Hâkimiyetleri,
  • Ezici hegemonyasıyla Yüce Imperium,
  • Aristokratik gelenekleri ve hanedan dengeleriyle Emperyal ve Birleşik Çiçek Krallıkları ve Prenslikleri ve kıtanın diğer yerel güçleri…

Jüpiter’in 1.35 katı kadar büyük olan, ekvator çevresi 600.000 km olan Dünya. Inkscape üzerinden paftalı olarak çalışıyorum.

Hikayenin geçtiği Khota Kıtası.

Sınırsız Büyü, Urora Tehdidi ve Emperyal Teknoloji

Bu dünyada büyü rastgele el hareketleriyle yapılan bir “mucize” değil; 2020’den beri üzerine çalıştığım fizik temellerine dayanan katı bir mekanik.

Evrende büyü teorik olarak sınırsız. Fakat asıl mesele, bu sınırsız gücün fiziksel sınırları ve kıtanın karşı karşıya kaldığı dehşet verici dönüşüm. Khota kıtası kendi iç çekişmeleri ve sınır kavgalarıyla boğuşurken ufukta başka bir kıtanın gölgesi beliriyor: Urora.

Yaşlı Mimir’in Neutre kaydında dile getirdiği üzere: “Her şeyi değiştiren o şey.”

Norarmu, Daktilo Tuşları ve 150 Yıl Sonraki “Neutre”

Hikâyenin merkezinde Demir Dağlar kökenli, kısa boylu, dayanıklı ama kıtadaki egemen güçler tarafından sürekli hor görülen bir Daktili olan Norarmu var. Kuska sınırında başlayan anlatı, onu adım adım kendi kimliği ve vicdanıyla yüzleşmeye zorluyor.

Burada evrenin en kritik kırılmalarından biri devreye giriyor: Konsey’in talep ettiği ve daktilo ile yazıya dökülen o meşhur Neutre (tarafsız) kayıt geleneği, aslında Norarmu’nun yaşadığı olaylardan yaklaşık 100 yıl sonra kayda geçiriliyor. Gelecekte kurulan bu arşiv geleneği, geçmişe dönüp Norarmu’nun adımlarını ve o dönemi incelerken tek bir katı kural koyuyor: Kronikçinin hiçbir yorumuna, öfkesine, ahlaki yargısına yer yok; daktilo tuşlarından yalnızca çıplak olgular dökülecek. İlk kitabın adının Tarafsız, serinin adının ise Zaman Şifacısı olması bu zamansal yankıdan ve geriye dönük muhakemeden doğuyor.

Yaşayan ve İlerlemeye Dayalı Bir Okuma Deneyimi

Anlatıyı klasik bir sayfa düzenine hapsetmek istemedim; günümüz okuma alışkanlıklarına hitap eden, adeta bir rol yapma oyunu gibi kurgulanmış yaşayan bir platform tasarladım.

Sitede metni okurken doğrudan ilgili kavramların wiki bağlantılarıyla karşılaşıyorsunuz. Ancak buradaki mekanizma tamamen okuma ilerlemenize duyarlı:

• Spoiler Korumalı Wiki: Tıkladığınız wiki maddesi, siz kitabın hangi epizodundaysanız yalnızca oraya kadar olan bilgiyi gösteriyor. İleride yaşanacak bir olayı ya da karakter sırrını vaktinden önce öğrenmiyorsunuz.
  • Sis Perdesi ve Açılan Harita: Siz okuyup ilerledikçe haritadaki sis perdesi adım adım dağılıyor; yeni yerleşimler, rotalar ve coğrafi katmanlar görünür hale geliyor. Wiki sayfaları da siz okudukça genişliyor.
  • The Neutre Albümü: Kitaba eşlik etmesi için bestelediğim 8 parçalık konsept albüm, okuma sırasında arka planda atmosfere eşlik ediyor.
  • El Çizimi Coğrafya: Evrenin haritalarını bizzat elimle çizdim; kıtanın jeopolitik sınırlarını adım adım takip edebiliyorsunuz.

Platform linkleri:

Sosyal medyada Instagram ve X üzerinden @zamansifacisi ile @sabribulbul09 hesaplarından; müzik tarafında ise Spotify ve YouTube’da The Grand Duchy adıyla yer alıyorum.

Zaman Şifacısı serisinde Sürgün, Denge, Salgın, ve Kaos; aynı evrende geçen Lehimci serisinde ise Fisyon ve Füzyon kitaplarının çalışmaları devam ediyor.

Bu başlığı Grandükalık evreni, Norarmu’nun yolculuğu, kurgudaki hukuki ve felsefi açmazlar ile merak ettiğiniz her türlü detay üzerine konuşmak için açtım. Yorumlarınızı, teorilerinizi ve sorularınızı bekliyorum.

4 Beğeni

Emeğinize sağlık. Çok başarılı bir internet sitesi yapmışsımız.

2 Beğeni

Çok teşekkür ederim, beğenmenize gerçekten çok sevindim.

Aslında sitenin tasarım felsefesinin arkasında sadece bir okur olarak değil; dizi, film ve oyunlarda da yıllardır yaşadığım kronik bir dert var: Spoiler. Daha geçen gün Dexter izlerken aklıma takılan bir karaktere bakayım dedim, çat diye çok büyük bir spoiler yedim mesela. Aynısı kitaplarda da hep başımıza geliyor. Geniş bir kurguya girdiğinizde “Bu kimdi, nereden gelmişti?” deyip internete veya kitabın arkasındaki sözlüğe baktığınız an, daha yolun başındayken adamın öleceğini ya da hain çıkacağını öğreniveriyorsunuz. Bütün merak ve seyir zevki bir anda çöp oluyor.

Ben de bu yüzden siteye doğrudan kendi ayakları üzerinde duran devasa bir wiki kurdum ama içine çok katı bir koruma yerleştirdim.

Sistem tamamen sizin nerede olduğunuza göre hareket ediyor. Metni okurken karşınıza çıkan isimlerin ve terimlerin üzerinde bağlantılar var. Tıkladığınızda karşınıza her şeyi açık eden hazır bir sayfa gelmiyor. Sistem sizin tam olarak hangi epizotta olduğunuzu biliyor (hesap açtıysanız tüm cihazlarınızda senkronize, hesabınız yoksa da lokal çerezler üzerinden) ve o sayfayı sadece o ana kadar bildiğiniz gerçeklerle açıyor.

Siz bölümleri devirip hikâyede ilerledikçe, aynı sayfaya tekrar girdiğinizde yeni paragrafların eklendiğini, karakterin geçmişine dair yeni sırların açıldığını görüyorsunuz. Yani siz okudukça ansiklopedi de sizinle birlikte genişliyor, haritadaki sis perdesi de adımlarınızla paralel dağılıyor.

Yazarken de kodlarken de en çok kafa yorduğum şey bu deneyimi bozmamaktı. Nitekim ben bu evreni sadece basılı birer kitap olarak değil; insanların haritasında gezebildiği, müziğini dinleyebildiği, birbirine alıntı paylaşabildiği ve en önemlisi kendi fandom wikisini bünyesinde barındıran yaşayan bir sistem olarak kurgulamak istedim. Umarım site beğenilir ve daha çok okura ulaşır.

Tekrardan çok teşekkür ederim.

1 Beğeni