Günlük Tutanlar Var mı?

Günlük tutan var mı? Ne zamandır günlük tutuyorsunuz? Günlüğünüzdeki en erken tarihli girdi hangi seneye ait? Özellikle kullandığınız bir biçim var mı? Mesela Oprah Winfrey varlığı için şükran duyduğunuz 3 şeyi her gün yazmanızı öneriyor. Günlüğünüzü dijital ortamda mı kağıt üzerinde mi tutuyorsunuz?

Bilgisayarda ve çevrimiçi günlük tutma imkanları mevcut.

Bilgisayarda günlük tutmak için Efficient Diary adlı uygulamayı öneririm.
Çevrimiçi günlük tutmak için de farklı seçenekler var. Ben Monkkee adlı siteyi kullanıyorum.

1 Beğeni

Kendimi bildim bileli günlük tutuyorum diyebilirim. Şu an 17. günlüğümdeyim, sene sonuna o da bitecek ve 18.'ye geçeceğim gibi görünüyor.

Sizin sorunuz üzerine baktım, ilk günlüğümdeki ilk yazılı tarih 16 Haziran 2011’de atılmış. Yani ben 12 yaşındayken. Bunun öncesinde de, yaklaşık 3. sınıftan beridir günlük tutuyordum fakat düzensizdi. Bulduğum her kağıda yazar, ajandanın bir sayfasını rastgele açıp düşüncelerimi karalamaya başlardım o zamanlar bile. O yüzden onların kaydını kaybettim maalesef. Bir kısmını da çocukken imha ettiğimi hatırlıyorum. :slight_smile: 3. sınıftayken sınıf öğretmenimiz günlük tutma ödevi vermişti, ilk başlayışım böyle oldu. 10 yıldır da düzenli olarak tutuyorum.

Fakat “günlük” isminin aksine hiçbir zaman defterine her gün girdi yapan “Sevgili günlük,” diye başlayan ya da pek sıradan olayların bile kaydını tutan biri olmadım. Doldukça, sıkıldıkça, üzüldükçe, bazen de sevindikçe yazarım. Bazen her gün, bazen haftada bir, bazen ayda bir, bazen bundan uzun bir periyoda da denk gelebiliyor yazmam. Komodinimin alt çekmecesinde, başucumda duruyor 16 günlüğüm de. Hepsi başka bir yaşımın, farklı bir yılın ve çağın hikayelerini barındırıyor. Manevi anlamda en değerli eşyalarım. Hep şey diye düşünürüm, “Eğer büyük bir felaket olacak olsa ve evi terk etmek zorunda kalsam, yanıma 1 şey alabileceksem günlük çekmecemi sırtlanırdım.”

Sene sonunda o dönem neler olmuş diye hafızamı tazelemek amacıyla da şöyle bir döner, son günlüğümü okurum. Bazen de kaptırır, eski anıları özlediğimden oturur 5-6 tanesini birden okurum. Tabii insanın eski anılarını/düşüncelerini okuması her zaman iç açıcı olmayabiliyor. O yüzden bu aktiviteyi eskisi kadar sık yapmıyorum. Yaşın verdiği bir etki olsa gerek. :slight_smile:

11 Beğeni

Hep heves edip bir iki kere de denemelere girişmişliğim var ancak yazdığım üç beş satırı da hep yazılan güzel günlüklerle kıyasladığım için ‘‘yazamıyorum’’ serzenişiyle bıraktım.

  • Bugün sabah yedide okula gittim. Öğlen okuldan çıktım. Sonra parka gittik. (Ufff kötü oldu)

delete-anime

Ayrıca bilgisayarda ve çevrimiçi günlük tutmak için şuradaki siteye bir göz atın. Listeye benim ekim OneNote’ tur.

3 Beğeni