Kehanet Sanatı - Wesley Chu
Kehanet ile belirlenmiş, koca bir ulusun kaderini taşıyan seçilmişin aslında toy bir genç olması ve onun gelişimi sırasında yaşayacaklarını okumak başta ilgi çekici gelse de gerek hikayenin şekillenişi gerekse işlenişi ile bu ilgimi kısa zamanda kaybettim. Yazım kalitesini zayıf buldum, hikayenin birbirine bağlanıp çözümleneceği noktalarda da çok fazla rastlantısallık mevcut. Mantığa oturmadan çat diye oldu/bitti ye gelen yerlerin fazlalığı bir yerden sonra dikkatimi azaltarak sadece olayların nereye bağlanacağını görme durumu bıraktı bende.
Hikayeyi üç farklı gözden okurken Taishi hariç hiçbir ana ve yan karakterin ilgimi çekmemesi de negatif yanlarından biri oldu ki Taishi’nin motivasyonu ile de ciddi sıkıntılarım var ama Chu ne dediyse kabul edip okumak lazım bu kitabı
Yoksa takılacağınız her nokta bir soru işareti daha koyuyor kafaya ve bunlar birikerek artıyor. Jian ana karakter olduğu için karakter gelişimini okumak bir derece okey olsa da hikayenin Sali gözünden anlatılan Katuia kısımları aslında en ilgi çekici olanları. Ancak o kadar boşluklu ki, en sevmediğim bölümler belki de. Hele kitabın yarısından sonra dahil olan suikastçi Quisami’nin neden ana karaktere dönüşüp onun da POV bölümlere sahip olduğunu bir türlü anlamlandıramadım. Ya karakteri daha erken sokmak lazımdı ya da belki sonraki kitapta bu rolü vermek lazımdı anlatımda.
Negatif kısımlara fazla değinmiş oldum ancak aslında ortalama bir kitap diyebiliriz, boşlukta değerlendirilebilecek bir kitap. Uzak doğu ve Çin kültürüne merakı olanların, bu kültürü temel almış bir fantastik uyarlamadan alacağı zevk benimkinden daha fazla olabilir. Eksikparça’nın kötü editörlüğüne rağmen ( çeviri karşılaştırmadım ancak o da sorunlu olabilir ) anlatımı akıcı olması da bir diğer artısı. En pozitif kısımları dövüş sahneleri olabilir, yazarın eski bir Stunt oyuncu olmasının da etkisi ile dövüşlerin anlatımdaki görselliği zihinde canlandırıcı olmuş. Son 100 sayfada aksiyon da artıyor biraz. Yine de hikayeyi kurtarmaya yetmemiş maalesef.
Seriye devam etme adına benim ilgimi kendinde toplayamadı. Eski Çin/uzak doğu kung-fu filmlerini seven, Crouching Tiger, Hidden Dragon tarzı aksiyonlu filmlere sevgisi olanlara önerebilirim.