Hangi Kitabı Okuyorsunuz? (Detaylı İnceleme)

Şafakparesi / Dawnshard

Sınırsız Arcanum’daki tüm kısa hikayeleri bitirdiğim ve Savaş Ritmi’ne geçmeden önce biraz boşluğum olduğu bir dönemde Şafakparesi’ni de aradan çıkarmak lazım dedim. Biraz zoraki başladım aslında, bir çeşit okumasak olmaz görev bilinci ile elime aldım. Ancak çok beğendim. Sanderson’ın aklına estikçe böyle ara kısa hikayelere girişmeyi sevdiğini öğrendik artık. İşte Şafakparesi olması gereken, daha doğrusu olmasını istediğim seviyedeki kısa hikaye olmuş.

Fırtınaışığı ana kitaplarında Rysn ve Vstim’e ayrılan ara bölümleri okuduğumda biraz fazlalık gibi gelmişlerdi, pek sevdiğim kısımlar değildiler. Şafakparesi’nde ana karakterimiz Rysn olmuş, önceden okuduğumuz o ara bölümler bu kitaba güzel bir temel hazırlamış. Rysn’ın karakterinin gelişimi, kararlılığı, zekası ve liderliği takdire şayandı.

Roshar denizlerinde bir macera ile Aimia’yı keşfederken bu gemi macerasına dahil olan Rüzgarkoşucularımız Lopen ve Huio ile Kaya’nın kızı Şerit de olunca dinamik ve uyumlu bir ekip oluşmuş. Lopen’in POV lerini okumak eksikliğini bilmediğimiz bir ihtiyaçmış :slight_smile: Bol bol komik sahne çıkartıyor bize saolsun.

Bu kısa ama dolu dolu kitap hem kendini bir çırpıda okutuyor hem de Cosmere adına önemli birkaç yeni bilgiyi de bizlere sunuyor. Cosmere maceraları ilerledikçe Şafakparesi ile ilgili bakalım daha neler öğreneceğiz? Uyumayanlar’ın rolü artacak mı? Chiri-Chiri büyüyecek mi :slight_smile: gibi meraklarla kapadım kitabı. Rysn de çok daha ana bir role taşınacaktır.

Bazı terim ve çevirilerde önceki kitaplara göre biraz uyumsuzluk olmuş, yazım hataları da mevcuttu. Ancak okuma zevkini kaçıracak sıklıkta tekrarlanmadılar. Yayınevi keşke her kitapta çeviri ve çevirmen istikrarını sağlayabilse Sanderson kitaplarında.

20 Beğeni