İmperler Çağı - İlk İmparatorluğun Efsaneleri 6. Kitap
İyisiyle kötüsüyle 6 kitaplık bir serinin sonuna geldim. Ancak hiç son gibi hissettirmemesi ve bazı karakterlerin hikayelerinin çok yarım ve ucu açık kalması maalesef kitabı ortalama ayarda tuttu. Bunun ana nedenlerinden biri yazarın zamansal olarak gelecekte geçen ancak yazınsal olarak daha önce yazıp bitirdiği ve dilimize çevrilmemiş kitaplar kaynaklı diye düşünüyorum. Biz Türk okurlar bu evrendeki çoğu şeyi bilemiyoruz, önemli bazı karakterleri önceden tanımamız gerekirken bu serinin sonuna doğru anca bir şeyleri oturtabiliyoruz kafamızda. Diğer nedeni de yazarın önemli roller verdiği bazı karakterlere bilerek bir kapanış yapmaması ya da gelecek için bazılarının önüne bir yol koyması ( ki bu yollar muhtemelen diğer kitaplarda takip edilmiştir diye düşünüyorum ) .
İşin özeti bizim Riyria Revelations ve Riyria Chronicles’ı daha önce okumamız gerekliydi. Bu sonuca hem Michael Sullivan’ın ve eşi Robin’in kendi önsöz/sonsöz lerinden hem de bakındığım detaylı yabancı yorumlardan sonra kesin olarak vardım. Ama dilimize 6-7 yılda tamamlanıp çok da ilgi gördüğünü düşünmediğimden, bu kitaplar çevrilir mi bilemiyorum.
Üçüncü kitap sonrası yarım bırakmayı düşündüğüm bir seriydi, ama ikinci kısmı ile oluşan farklı atmosfer ve girdiği farklı yollar ile devam ettiğime pişman etmedi. Brin, Suri, Roan, Gifford vs gibi karakterlerin rollerinin artması ve girdikleri maceralar serinin ikinci kısmını daha okunabilir kıldı. Ancak İmperler Çağında her karaktere ayrı bir duygusal yükseliş, bir vicdan rahatlaması vs gibi bir tercihe gitmesi kitabın temposunu düşürmüş biraz.
Sullivan ilk 3 kitabı yayınevi ile anlaşmalı çıkarmış, serinin kapanışını düşünürken olaylar birbirini açmış ve kitaplar 6 ya çıkmış. 4-5-6 yı kendisi selfpublish yayınlamış, kickstarter dan destekçiler el atmış vs. Bu nedenle biraz daha özgür ve istediği şekil yazdığını hissettim bu son 3 kitapta. Zaten çoğunlukla selfpublished yayınlamış kitaplarını, Revelations ve Chronicles daki başarısı da bu özgürlükten geliyor diye tahmin ediyorum.
Bu evrendeki diğer serileri çevrilirse devam edebilirim ancak İngilizceden devam etmeyi düşünmüyorum, Sullivan okumayı şimdilik kapattım gibi. Yurt dışında bu kadar sevilen bir yazarı tam tanıyamadık, hatta yanlış tanıdık gibi hissediyorum ama artık yapacak bir şey yok. Seriye genel puanım da son kitap gibi ortalama 2.5 tan 3/5.