Kadim Irk - Adrian Tchaikovsky
Güzel bir fikirle başlayıp merak ettiren, ancak bu fikrin olgunlaşmasından sonra üstüne konulan macera kısmını yetersiz bulduğum ortalama bir kitaptı Kadim Irk.
Dünyadan gelinip kolonileştirilen başka bir gezegendeyiz. Nyr bu ilk insanların sonuncusu olarak gezegende kalmış antropolog ve akademisyen ana karakterimiz ancak normal halkın gözünde kadim bir büyücü
Çünkü ilk insanların kullandığı bu unutulmuş teknoloji onların gözünde bir sihir seviyesinde, onlar kendi hallerinde standart yaşamlarını sürüyorlar. Annesinin gözünde pek bir değeri olmayan prenses ve dördüncü kız Lyn gelip Nyr’i bulana kadar zaten bu teknolojilerin bir kısmını görenler ve hatırlayanlar kalmamış bile yer yüzünde.
Bence bu fikir harika ve Tchaikovsky teknolojik yaratımları, gezegenin ekolojisi, hem ilk insanlar hem de yerel insanların tarihi ile beraber bu setup ı çok iyi kurguluyor. Hele ki Novella olan böyle az sayfalı bir kitapta kısıtlı hacimde geniş ve özgün bir yaratım oluşturuyor diyebiliriz. Ama bunun üstüne bir macera kurgulama safhası geldiğinde bence kitap sınıfta kalmış.
Uzaktaki bilinmeyen bir tehlikeye, insanların iblis olarak gördüğü bu varlığa doğru yolculuk ediyoruz kitabın ikinci yarısı ile beraber . Bu kısımlarda iyi bir karakter gelişimi hissedemedim, 4 kişilik ekip de tam bir macera grubu havasına alamıyor bizi. İblis ile karşılaşılan ilk ciddi durumda da kitabın sonunun nasıl bağlanacağını anladığım bir sekans yaşandı, açıkçası bu da tam tahminim doğrultusunda gelişince kurguda bir tık daha düştü gözümde kitap.
Son olarak çeviriye değinmem gerekecek, gerçekten çok kötü bir çeviri ile dilimize kazandırılmış. Anlamsal bozulmalar, birebir kelime çevirilerinde direk hatalar, hatta kitabın bir kısmında iki kadın karakterin birbirine karıştığı öznenin hangisi olduğu anlaşılmayan birkaç sayfa ile maalesef kötü olmanın yanında kitabı okumayı da baltalayan bir çeviri mevcut. İlk 30-40 sayfadan sonra artık dikkat etmeyi bırakıp oluruna verip kitabı bitirdim. Eksik parça yayınlarından okuduğum 4. kurgu kitabıydı ve hepsinde bu tarz sorunlara denk geldim, daha önce aldığım kitap ve seriler hariç artık yeni bir kitapla kendilerine bulaşmamayı düşünüyorum. İki günde bitecek kitap 1 hafta elimde süründü çeviri yüzünden.
Güzel kurgulanmış bir novella olması nedeni ile şans verilesi bir kitap Kadim Irk ancak eksikleri ve çeviri sıkıntısı ile beraber benim için unutup geçeceğim bir macera oldu sanırım, 2.5 tan 3 /5.