Falih Rıfkı Atay - Zeytindağı
Zeytindağı, Falih Rıfkı Atay’ın 1. Dünya Savaşı sırasında yaşadıklarını ve gittiği yerlerdeki gözlemlerini anlatan bir anı kitabı. Gezdikleri yerlere Cemal Paşa’nın adamı olarak gittiği için çokça yere gitmiş ve bolca gözlem yapabilmiştir. Yeri gelmiş Kanal’da savaşmış, yeri gelmiş Medine’de Cemal ve Enver Paşalarla beraber yer altına Hz. Muhammed’in kabrine inmiştir ki bu herkesin gerçekleştirebileceği bir eylem değildir.
Türk Çocukları’nın Yemen’de, Kanal’da, Gazze’de ve Hicaz’da nasıl kaybedildiğini çok acı gerçeklerle anlatır Atay. Bunu da eleştirel bir gözle yapar. Cemal Paşa’yı da eleştirir, Enver Paşa’yı da. Almanların Osmanlı İmparatorluğu’na hangi gözle baktığını da görebilirsiniz bu kitapta. Geniş bir perspektifi var Atay’ın.
Herkese tavsiye etmem fakat dönemin meraklılarına tavsiye ederim. Aksi takdirde sıkılabilirsiniz fakat ben bu kitabı okurken hem hüzünlendim hem keyif aldım hem de sinirlendim. Yine de okumak isteyen herkes okuyabilir çünkü kitap müthiş bir durulukta yazılmıştır.
Kitapla ilgili iki güzel alıntı okumak için: