UZAY TACİRLERİ / POHL & KORNBLUTH / METİS
Gelecekte geçen bu bilimkurgu kitabında İnsanlar arası büyük bir sınıf ayrımı var. Her şey reklamcılık üzerinden yürürken büyük bir çevre kirliliği de söz konusu.
Böyle bir ortamda reklam metin yazarı baş karakterimizin uğradığı komplo ile başlayan süreçte “Dokmuz” denilen çevreci örgütle bağlantılı bölümler hoşuma giderken, rakip reklam şirketiyle alakalı bölümlerin ise konuyu sekteye uğrattığını düşünüyorum. Kitabın bu iki farklı kolu birleştirerek belki de zenginleştirmek istediği konu bana kalırsa tam tersine kısırlaşmış.
Yine de bilimkurgu severler iki yazarın oluşturduğu bu distopik ortamı teneffüs etmek isteyebilirler.
3,5/5

DIŞARIDAKİLER / S.E.HINTON / MARTI YAYINLARI
Yağlılar ve Sosyetikler olarak birbirlerini isimlendiren, biri zengin ailelerin yaşadığı mahallenin diğeri ise ekonomik düzeyi alt seviyedeki ailelerin yaşadığı mahallenin çocuklarının arasındaki bir nevi çete savaşlarını işliyor kitap. Kitabın anlatım tarzını Çavdar Tarlasında Çocuklar kitabına benzettim. Baş çocuk karakterimiz Ponyboy’un anlatımıyla dinlediğimiz olaylar ölümcül kavgalar ve baskınlar içeriyor. Çerezlik, akıcı, güzel bir kitap diyebilirim. Kitabın filmi de varmış, oyuncuları o zaman için ünsüzken şimdi baktığımda nerdeyse hepsi ünlü birer oyuncu. Yönetmeni ise o zaman için bile büyük bir isim.
3,5/5
FIRIN SALDIRISI / MURAKAMİ / DOĞAN KİTAP
Kitapla ilgili yorumum başladı ve bitti olabilir. Çok dolu dolu ve çekici bulmadım. Kitap içi resimler güzel, baskı albenili. İndirimden almasam mümkün değil almazdım. Etiket fiyatı abartılı.

MERCAN ADASI / R.M. BALLANTYNE / İŞ KÜLTÜR
Küçüklüğümde okuyup sevdiğim kitapları bir de tam metin olarak okumak sevdam var diyebilirim. Açıkcası genel olarak aynı tadı alamıyorum ama bu düşününce çok doğal geliyor. Bir süredir Mercan Adasını okumak istiyordum ama tam metin İş bankası baskısı satışta yoktu. Kendilerine mail de attım, programda olduğunu ama tarih veremeyeceklerini söylediler. Takip edenler bilir İş bankası için bu çok ucu açık bir söylem. O yüzden ikinci el olarak kitabı temin edip okudum.
Kitap güzel başlamışken sonraki gidişatı hatırladığım gibi değildi. Zaten pekte hatırlamadığımı farkettim sonra. Kitabın ana karakterleri çocuk diye bir kitabı çocuk kitabı sınıfına sokmam ama bu kitabın anlatım basitliği kitabı yetişkinler için çok cazip hale getirmez diye düşünüyorum. Ancak tam metin içinde bir durum var ki bu kitabı bana kalırsa çocuklar için de uygun olmayan hale sokuyor. Kitapta yamyamlar var, bunu çocuklara bir şekilde açıklayabilirsiniz ama kurbanlarına yaptıkları bazı işkenceler (kurbanları sahile yüzüstü dizip üstlerinden kayıklarını denize sürmekte kullanmak gibi) hayalgüçlerinin sınırlarını zorlayacaktır.
Kısacası beklentimin altında kaldı kitap. William Golding’in Sineklerin Tanrısı’nda bu kitaba boşuna gönderme yapmadığını anladım.
3/5

YABANCI KUCAK / IAN MCEWAN / AYRINTI
Uzun zamandır en sevmediğim kitap. Yazarın yapmak istediklerini tahlil edipte yaptıklarını eleştiremem belki ama neredeyse yaptığı hiçbirşeyi beğenmedim. Kitabın başındaki bir çiftin ilişkisini edebi olarak dillendirdiği kısımlardaki tespitleri hoş olsa da bu kadar kısa kitabın bu kadar büyük yüzdesinin ana konuya hizmet etmeyen şekilde işlenmesi beni yormaktan başka işe yaramadı. Ben beğenmedim ve bundan sonra bu yazardan uzak dururum.
1,5/5