Hangi Yerli Mallarını Tercih Ediyorsunuz?

Neden tercih ediyorsunuz?

Yerli olan bir şey kaldı mı? Yerli mallarını yok edenlerin gözünden kaçmış bir şey mesela…? :wink:

1 Beğeni

Dalan zeytinyağlı sabun.

4 Beğeni

Kendi tarlamdaki fındık, ceviz her türlü meyvesi sayılıyor ise onlar var.

1 Beğeni

İzeltaş mekanik el aletleri. Türk malı diye biliyorum ve olağanüstü sağlam ve kaliteli.

2 Beğeni

Bir şeyin %100 Türk malı olduğuna dair bir güvenim yok. Coca-cola bile Türk malı olarak geçiyor ve beynim bunu kabullenmekte büyük sorun yaşıyor. Ürünün ülkede üretilmesi mi onu bizim malımız yapar yoksa üründen kazanılan her liranın ülke içinde kalması mı onu bizim malımız yapar? Bence ikincisi ama öyle bir ürün biçimi de olduğunu sanmıyorum. Keza bir ürünün montajının ülkemizde yapılması da onu yerli yapmaz bence. Ekilen ekinlerin tohumları da alınmışsa yerlilikten pek bahsedebileceğimizi sanmıyorum.

5 Beğeni

Merhaba. Ben bir YDS fanboyuyum ve bundan utanmıyorum. Evde eşime bile kendi uydurduğum cingıllarla YDS reklamı yapıyorum.

(Yabancı dil sınavı değil, askerî bot ve malzeme üreticisi.)

Bence markanın kime ait olduğu önemli ama artık o bile tam bir belirleyici değil. Mesela X markasını ele alalım. Diyelim ki 1950 yılında Kayseri’de kurulmuş olsun. Üç kuşaktır aynı işi yapıyorlar. Fabrikaları da Kayseri’de. Tüm çalışanları ve yöneticileri Türk, yerli. Kullandıkları hammadde bile yerli. Her şeyi olabildiğince yerli. Hatta bu yerli üretimi ihraç da ediyorlar. Bu firma borsaya açılıp hisselerinin %30-40’ını halka arz ettiğinde ne olacak? Hisselerin hatırı sayılı bir kısmını yabancı bir yatırım firması satın aldığında ve söz konusu X firmasından düzenli ve yüklü temettü almaya başladığında?

:man_shrugging:

4 Beğeni

Ben de bunu düşünüyorum hep. Ne kadar yerli malı kullammaya gayret etsem de üretim araçları ve sermaye yabancı olduktan sonra ne değişir ki?

Bu durumun bir de tersi mevcut: Türk firmaları ve sermayesi yurt dışına da açılıyor. Afrika’da, Türki cumhuriyetlerde çalışan, üretim yapan birçok firma var. Hatta yanlış bilmiyorsam bir Türk firması Yunan bir ortakla beraber Selanik Limanı’nın işletmesinin büyük bir yüzdesini satın almıştı. Buna ne diyeceğiz?

  1. yy’daki ulus devlet bakış açısıyla, milliyetçilikle çok kolay açıklanabilecek, çözülebilecek gibi gelmiyor bana. Sanki 21. yy’la birlikte ulus devletten (nation state) şirket devlete (corporate state) veya bambaşka bir şeye geçiş yapıyoruz. Bilemiyorum.
2 Beğeni

Konuya YDS yazmak için girmiştim. Yazıldığını görüp çıkıyorum.

2 Beğeni

Bisiklet için Sedona ve Carraro
Bisiklet giyim için: soratekstil.com.tr
Spor giyim için Lescon ve Kinetix
Gıdalarda mutlaka yerli malı ve yerli sermaye ürünleri tercih ediyorum.
Bu bahsettiğim markalardan memnunum genel olarak.