Harry Potter Film Uyarlamalarına Dair Bir Analiz

Kayıp Rıhtım'da tamamını okumak için: https://kayiprihtim.com/inceleme/harry-potter-film-uyarlamalari/

image

Harry Potter film uyarlamaları 7. sanatın gücünden yararlanmasını biliyor. Ancak kitaplardaki kimi büyülü detayları da ne yazık ki kaybediyor. İşte Büyücülük Dünyası’nın sinema adaptasyonuna dair bir analiz! (DEVAMI…)

5 Beğeni

Kaleminize veya klavyenize sağlık, çok güzel bir yazı olmuş, hem filmlerin kitapların yanında hafif kaldığını, hem de bazı kısımların çok iyi yansıtıldığını gösteren güzel bir yazı. Yalniz Melez Prens filmine kitaptaki sonu ekleseler harika olurmuş bence. Evet Melez Prens detayların bol olduğu bir kitap, 2 buçuk saate sığdırmak epey zor olabilir ama gereksiz sahneler yerine önemli sahneler çekilebilirdi değil mi?

4 Beğeni

Yorumunuz için çok teşekkürler ^^

Tabi ki, zaten Melez Prens’ten biçilen detaylar o kadar fazla ki. Harry’nin Ginny’ye aşık olma süreci, Dumbledore ile beraber Riddle’ın geçmişini detaylıca incelemesi veya örnek verdiğim kısımdaki gibi, Snape’in Melez Prens olduğunu açıkladığı sahne. Sanki üstünkörü yapılmış gibiydi film. Tek kurtarıcı noktası olağanüstü Dumbledore’a ağıt sahnesiydi, ama orada da “Beyaz Mezar” kısmı kesilmişti mesela.

4 Beğeni

Harry Potter’ın çocuk kitabı olarak görülmesinde Felsefe Taşı’nın ilk basıldığında çocuk kitabı olarak tanınmasının ve ilk filmde altın üçlünün macera düşkünü olmasının etkisi oldu muhtemelen. Ancak bu algının zamanla azaldığını/azalacağını düşünüyorum. Serinin gittikçe karanlık hale geldiğini film isminin tonundan da anlayabiliriz.

Özet

Melez Prens için yazdıklarınıza katılıyorum. Kitabı okurken en etkilendiğim sahne elbette Dumbledore’un cenazesiydi. Yazarın betimlemeleri acaba hayal ettiğim gibi mi diye düşünmüştüm. Ancak gelin görün ki bu sahne filmde yoktu. :expressionless: Ve diğer bütün o şeyler de yoktu. Kitabı okumadan izleseydim muhtemelen kafamda büyük boşluklar olurdu.

Filmde neden değiştiğini anlamadığım bir diğer sahne de Voldemort’un ölümü. Kitapta normal bir insan gibi ölen Voldi filmde sanki Thanos parmak şıklatmış gibi öldü. Ancak benim asıl nefret ettiğim sahne kahramanlarımızın on dokuz yıl sonraki halleri. Asrın en zeki cadısı garip topuzlu bir kadın olmuş. O sahnenin makyajları beni benden alıyor. Keşke şimdiki hallerini şimdi görsek de Harry hayalindeki gibi seherbaz, Hermione Hogwarts öğretmeni falan olsa…

Güzel yazınızı okurken bunları düşündüm. Her yazdığınıza katılıyorum. Kaleminize sağlık. :slightly_smiling_face:

5 Beğeni

Teşekkür ederim. Zaten benim de amacım okuyanlara böyle şeyler düşündürebilmekti ^^

Çoğu kişinin aksine Voldemort’un ölümüne o kadar kırılmadım. Tabi kitap ile aynı olsa daha iyi olabilirdi ama burada anlatmak istedikleri şeyin, tüm ruhunu parçalara bölen ve sevgiden mahrum kalan Tom Riddle’ın içinde insanlığa dair hiçbir şey kalmadığını göstermek olduğunu düşünüyorum. Dumbelodore’un ölüm sahnesi de film de çok güzeldi ancak filmin kalanı… eh daha önce hiçbir filmden çıkarken bu kadar hayal kırıklığı yaşamadım diyelim .p Melez Prens boyunca Harry’nin Ginny’ye aşık olma süreci detaylıca anlatılıyordu ancak filmde daha çok Ron ile Hermione’ye yönelmişler gibi gibi :>

4 Beğeni

Voldemort’un ölümü Pennywise’ı andırdı bana, kitaptaki gibi olsa daha iyi olurdu bence, sizin de yazmış olduğunuz gibi herkesin önünde olsaydı… hele o replikler. Ama en fena Melez Prens’ti bence.

Tamam, düşünceler filmde yansıtılamaz ama en azından o berbat sahneler olmasaydı, biraz daha iyi olabilirdi.

Ona da doğru yönelmiş olsaydılar yine neyse derdim de :smile: Kesinlikle kitaptaki gibi değil, Oppugno sahnesi tamam diyelim, zaten bu konuda kitapla uygun nadir kısımlardan biri. Bunun yanı sıra Cormac McLaggen’ın gıcıklığını da pek iyi yansıtamamışlar, en iyi yanı Lavender karakteri çok uygun olmuş bence.

3 Beğeni

Çok güzel yazı olmuş. :+1: Kaleminize sağlık. Harry Potter çocuk kitabı değil. Ama kitabda olan bazı sahneler filmlerde yok. Bu çok kötü. Ama filmlerin bir süreci var. Böyle yazıları çok beyeniyorum. :slightly_smiling_face:

2 Beğeni

Eh, herhalde hepimizin ortak anlaşacağı nokta, Dumbledore’un ölüm sahnesi ve Snape’in anılarının tam da 7. sanatın gücüne yaraşacak biçimde yansıtıldığı olurdu herhalde? ^^

Filmlerde kısılan şeyleri kitapları okudukça iyice hatırlamaya başladım. Azkaban Tutsağında Lupin ve Sirius’un uzun uzun açıklamaları veya Moody’nin Ateş Kadehindeki aktifliği gibi. Veya Barty Crouch’un (Junior)filmde ve kitapta tamamen farklı yansıtılmış olmaları gibi. Ama sanırım bu hem yönetmen/senaristlerin anlatma tercihlerine hem de süre kısıtlamasına bağlı bir durum. Filmler kötü değil bu arada, ama bazı anlar “What if?” tadında. Daha fazla detay verilebilirmiş.

Ama mesela tahminen hepimize hayal kırıklığı olan Melez Prens, kırpılıp yontulmuş haliyle bile 2 buçuk saate yakındı. Üzücü biraz :>

2 Beğeni

DA’nın iletişim aracı olan Galleon’lar da önemliydi, bir de Draco’nun Melez Prens kitabındaki planı komple yok yani, sadece Kaybolan Dolap’la olmaz ki…

3 Beğeni

Hogwarts Savaşı, ah Hogwarts Savaşı .p

3 Beğeni

Oraya hiç girmeyelim. :eyes:

2 Beğeni

“James ve Lily öldü. Dumbledore, Sirius ve Snape öldü. Cedric öldü. Deli-Göz , Hedwig ve Dobby öldü. Böylece o hayatta kaldı.” sondaki alıntı çok doğru ama keşke öyle olmasaydı :sob: