Harry Potter ve Alt Tabanı Bomboş Sihir Sistemi

Öncelikle konuya önyargılı dalmayın Potterheadler. Biraz ilgi çekmesi için böyle yazmış olabilirim… Neyse uzatmadan konuya giriyorum. Kitapları okumadım, filmlerin hepsini izledim. Anlayabildiğim kadarıyla büyü sisteminin bir tabanı yok. Kimin hangi güçte büyü yapabildiği, (bak bu olabilir ha) Dünya’nın farklı yerlerinde büyücülüğün nasıl işlediği, büyü yapmanın bedeli veya ben bir sihirbaz olduğumda yeni büyüler üretip üretemeyeceğimin cevabını almadım. Kitap serisini okumak isteyen bir tarafım var fakat. İnternet ortamında gördüğüm kadarıyla biraz ‘‘çocuksu’’ bulunan bir seri. Seriyi yalayıp yutmuş kişilere sesleniyorum! Beni okumaya ikna edin!!! :slight_smile:

Lütfen bu yazacaklarımın hepsini oku her neyse. Asılnda “Çocuksu” demelerinin sebebi, ilk 3 kitabı okuyup bırakmaları ilk 3 kitap gerçekten çocuksu. Örneğin çok çocuksu gelen bir film izliyorsun ve film 10 bölümden oluşuyor bunun sadece ilk 5’i çocuksuysa ve sen onu 4. de bırakırsan o serinin tamamını çocuksu zannedersin ancak çoğu sonuna kadar okumuyor büyük ihtimalle. Tam olarak kitabın oturaklaşması ve ağırlaşması 4. kitapta başlıyor (sayfa sayısından da belli ediyor kendini zaten 3. kitap 390 sayfa 4. kitap 690 5. kitap 975 diye gidiyor.) Seri çocuk serisi olarak başlayan ve çocuksuluktan çıkan bir seri. Filmer bunu çok belirgin yansıtamıyor (yine ağırlaşan hikayeyi hissetsen bile, kitaplardaki kadar değil.) Alttabanı bomboş olduğunuda düşünmüyorum, Boş diyenlerinde bir kere bile Harry Potter wikia ya girip bir şey bile araştırdığını düşünmüyorum. Benim çok iyi bulduğum kitap ve sinema anlamında önemli yol katetmiş bir seri diye düşünüyorum. Oku derim. Ha birde ilk 3 kitabın çocuksu olması kötü olduğu anlamına gelmiyor :)). Bu arada güçten ziyade duygulara görede büyülerin işleyişi değişiyor. Örneğin Crucio büyüsü bir işkence büyüsü, yapılan kişi işkence çeker. Bellatrix, Sirius’u öldürdüğü zaman Harry Bellatrix’e Crucio yapmak istemişti. Ancak Harry o büyüyü bir anlık sinir ile yaptığı için bellatrix’i sadece 3 metre geriye savurdu. Filmde kırmızı ışık çıkıyor hatta dikkat edersen.

1 Beğeni

Bugüne kadar yazılmış hiçbir kurgu yoktur ki açık barındırmasın. Yaptığınız tespitte oldukça haklısınız. Harry Potter’daki büyü ve kurgu sistematiği biraz da “Yaptım oldu.” minvalinde. Bazen öyle düğümler oluyor ki içinizden şunu yapsa da kurtulsa diye geçiriyorsunuz ama sanki geçmişte hiç öyle bir büyü veya metoda başvurulmamış gibi davranıyor yazar. Kitaplarda bu kusur bazen çok bazen az olur. İşin içine fazla sayıda bileşen ve değişken dahil olduğu zaman kurguyu bir arada tutmak zorlaşır. Bu durumu en aza indirmek için çok sayıda üçüncü göze ihtiyacınız olduğu gibi bir hayli de mesai yapmanız gerekir.

Bunların ötesinde, bu seri dolu dolu bir hayal dünyası ve ilişkiler yumağı sunuyor okuyucuya. Zihnin kilidini açan ve çalışır halde tutan bir olay örgüsü var. Bu özelliğinin bu kadar belirgin olması Harry Potter serisini popüler kılıyor. Sizin de bahsettiğiniz kırıklar ise beğenen zihin tarafından göz ardı ediliyor. Alamayacaklarınıza değil de alabileceklerinize odaklanarak başlayabilir ve keyifle bitirebilirsiniz zannımca. Sevgilerle.

4 Beğeni

Harry Potter serisinin tüm filmerinin ve kitaplarının küçük yaşa hitap ettiğini düşünmüyorum -siz ne düşünüyorsunuz-. Bu arada haklısınız diyebilirim. Ama her ne kadar biraz dengesizlik olsada abartılı değil. Yani 1 kişi on bin kişiye bir anda büyü yaparak öldüremiyor. Ve bir şey daha söyleyeceğim bu tarz şeyler bir kitap okumaya engel olduğunu düşünmüyorum.

Okumaya engelden ziyade sürekli erteliyorum diyelim. Şu anda mesela Locke Lomora serisi ve Sissoylu serisi kitaplarını sipariş ettim, bekliyorum. Dediklerinizi göz önüne alınca bi okuma isteği doğdu. Her birinize ayrı ayrı en içten teşekkürlerimi sunuyorum. Sağlıcakla kalın.

1 Beğeni

Okunmaya değer bir kitap kesinlikle. Ancak sizin kafanızı tırmalayan nokta hangisiydi? hangi söz sizi okumaya teşvik etti? Hikayenin Tam olarak çocuksu olmasımı, mantık hataları olduğunu düşünüşünüz mü?

Sizin seri hakkında ileride hikaye derinleşiyor demeniz ve diğer arkadaşın yazısındaki ikinci paragraf.

1 Beğeni

Teşvik ettiysem ne mutlu bana. Bu arada ilk kitabı okuduktan sonra ne düşündüğünü bana yazar mısın? Düşüncelerini merak ediyorum. Tabi bi mahsuru yoksa senin için.

Not alayım nickinizi. Çok uzun süre sonra yazarsam şaşırmayın. :slight_smile:

1 Beğeni

İstediğiniz zaman yazabilirsiniz gece 3 de bile açığım. :slight_smile:

1 Beğeni

Seri hakkında öyle çok bilgim yok ama okumayı şahsen çok istiyorum. Aslına bakarsan çocukça olması beni kendine daha çok çekiyor, sanki içimde bir şeyleri kıpırdatıyor. Beni o günlere döndürüyor ve öyle hissettiriyor. Çoğu çocuk önemli olmak ister, ben Harry Potter’ın filmlerinde bunu buldum sanırım çocukluğumdan beri. Bu benim fikrim :slight_smile:

1 Beğeni

Filmerli izledin mi ? yani seri hakkında ufacıkda olsa bilgin var mı? İzlemediysen söyleyeyim cinderella vb. şeylere benzemiyor, hem de hiç :smiley: Yani beklediğin kadar çocuksu değil. 5. kitaptan sonrada Harry’nin ergenliğe girmesi nedeniyle seri değişiyor. Filmler daha çocuksu kitaplara göre olan olaylar yazılı olduğu için. Belkide filmeri izlemişsind,r ve ben boş boş yazıyorumdur :joy: :joy:

1 Beğeni

:smiley: ehehehe sadece filmleri izledim. Umarım kitaplarda filmler kadar çocuksudur diye düşünüyorum. :smiley: Umut ediyorum en azından. Olsun beşinci kitaba kadar ben hevesimi almış olurum, sonrası çocuksu olmasa da olur. :smiley:

1 Beğeni

Evet gerçekten bir dene istersen, seni tatmin eder diye düşünüyorum :smiley: Bakalım düşündüğün gibi bir şey çıkacak mı? …

1 Beğeni

The Magicians serisindeki büyü sistemi ve işleyişi bana her zaman HP’den daha iyi gelmiştir. O seriyi önerebilirim.

1 Beğeni