Harry Potter'ın Çıkışının Çocuk Kitapları Olması Sorunu

Harry Potter serisi hakkında çoğumuz filmler ve kitaplar sayesinde belli bir seviyede bilgi sahibiyiz. Fakat dizinin çıkışı çocuk kitabı kategorisinde ortaya çıkıyor. Zaman geçtikçe konu insanlar tarafından seviliyor ve Rowling ablamız devam kitaplarında ciddi değişimlere gidiyor ve günümüzün Harry Potter serisi doğuyor.

Bu değişimden ilk iki kitabı düşünürsek ben gayet memnunum fakat bu değişim beraberinde sorunlar da getiriyor. Evren detaylanamıyor. En basit örneklerler

-Diğer büyücü okulları ve büyücü ülkeleri meseleleri ateş kadehine kadar bir soru işareti. Ateş Kadehinde de pek cevaplanamadı zaten.

-Büyü ve ölüm konusu çok detaylanamıyor ve savaş büyüsü çeşitleri oldukça zayıf kalıyor. Bu kısımda ki eksikte Melez Prense de giderilmek isteniyor.

-Sayısız öğrencili bir büyü okulunda en basit bir öpüşme bölümü bile yine serinin değişim noktası olan Ateş Kadehinde karşımıza çıkıyor.

Daha sayısız ayrıntı konuşabiliriz ama benim için seri, Ateş Kadehi öncesi ve sonrası olarak ikiye ayrılıyor. J. K Rowling bu eksikleri Fantastik Canavarlar da gidermek istiyor ama o da istenileni vermedi. Devamını izleyip göreceğiz.

1 Beğeni

Bence bunun sebebi kitapların çocuk kitabı olmadı değil de daha çok kötü yazarlık. Öncesinde sadece bir seri yazmış kadın eksikleri olabilir diye düşünüyordum ama evrende geçen yazdığı herşey HP ile alakalı olduğu için bundan emin oldum.

Büyü temeline oturtulmuş bir eserde büyünün kuralları yok. Mesela asa ile büyü yapılabilir diyor ama asasız sa yapabiliyorlar. Büyülü sözler lazım ama bazen de lazım değil. Neye göre olduğu belli değil. Bir sistemi yok yani.

1 Beğeni

Çok fazla eksik var ama temelde çok farklı bir düşünce de olduğunu düşünüyorum Rowling’in. Bu kadar sükse yapmasını o da beklemiyordu bence sonrasında bir şeyler başardı. Ben sorunlarını çıkış aşamasına bağlıyorum.

Büyü mevzusu maalesef çok temelsiz. Direk böyle kabul edin diye bırakmış.

Başarısını tartışamam bile sadece benim kızdığım nokta evreni genişletmek, ne bileyim büyü kural kitabı yazmak vs yerine o buna atlıyordu, büyücüler donuna yapıp büyü ile pisliklerini yok ediyorlardı gibi saçma sapan açıklamalar yaparak gündemde kalma çabası.

Adil bir kıyas olmayacak ama Hobbit de çocuk kitabıyken LotR ve orta dünyaya temel oluyor.

1 Beğeni

Şimdi LOTR ile kıyaslamak pek olmaz :smile:

En son saçma olay da Hermoni ye siyahi demesi ve Dumbledore’un eşcinsel olduğunu açıklamasıydı. Gerek yok böyle şeylere biz zaten HP yi böyle sevdik.

O örneği bunun bahanesi olmaz demek için verdim. Yoksa kulvarlar kesinlikle farklı. :grin:

Evet ben de onu anlamıyorum işte. Seriyi seven gerçekten çok seviyor. Sevmeyeni de böyle çekemezsin ama seveni uzaklaştırabilirsin.

Ben de buraya takıldım :smile: Harry-Cho kastediliyorsa benim hatırladığım kadarıyla 5. Kitapta oluyordu bu.

Harry Potter ister çocuk kitabı olsun ister saçmasapan resimli müzikli bir bebek kitabı. Bu seri her şeyden önce bana okuma alışkanlığı kazandırdı. Bence de çok mantık hatası var fakat gerçekten özel bir seri.

3 Beğeni

Ben Ateş Kadehi giriş balosunda böyle bir bölüm okudum diye hatırladım :grin:

Sizin dediğiniz Zümrüdüanka Yoldaşlığında ki ökse otu bölümü olmalı

Yok yav ilk kez öpüstükleri yer ihtiyaç odasının olduğu yerdi.

Tamam işte aynen ökseotunun altında ihtiyaç odasındaydı. Do toplantısı sonrası Cho oyalanıyordu gitmiyordu, sonra ağlıyordu falan Cedric için. Öyle bişeyler işte.

1 Beğeni