Hasan Ali Toptaş Kitaplığı

Toptaş’ın eserlerinde okuyucuları en çok etkileyen özellikler kurulan cümlelerin özgünlüğü ve hikayenin sonuçlandırılma biçimidir. Bu ikisini en güzel şekilde deneyimler için:

ROMAN

1-) Gölgesizler: Adı sanı bellisiz bir kasabada kaybolan(veya kaçırılan) bir kız, muhtar, berber, bekçi, Cennet’in oğlu. Hikâyeyi kişileriyle, mekanlarıyla, zamanıyla(zamansızlığıyla) anlatmak yersiz ve yetersiz. Sadece ilk sayfadaki benzersiz berber sahnesini okumanız yeterli.

Edebiyatımızda çok eşsiz bir yeri var Gölgesizler’in. İlk başta üslubuna alışamayıp benim gibi yarıda bırakmayın, pişmanlığı sonradan çok hissediliyor, kitabın sonu çok güzel çünkü.

2-) Heba: Şehirden köye taşınan Ziya, çocukluğuna yapışan ölü kuş, “Seviyor muyuz!” nidaları, uzun ve sıkıcı bir askerlik, olayların düğüm düğüm olması, orijinal son.

Heba’da hikaye ön plandadır. Olaylar nispeten açık ve anlaşılırdır. Toptaş’ın en uzun romanı. Bir başyapıt sayılıyor ki hakkı var.

images%20(6)
3-) Kayıp Hayaller Kitabı: Bu kitap hakkında söylenebilecekler sınırlı. İlk ikiyi sevdiyseniz bu usta işi eser de hosunuza gidecektir.
.
.
.
.
images%20(7)
…-) Bin Hüzünlü Haz: Sonsuzluğa Nokta, Uykuların Doğusu, Kuşlar Yaşına Gider ve Beni Kör Kuyularda’yı istediğiniz sırada okuyabilirsiniz ama Toptaş’ın bu en deneysel kitabını sona saklayın.

ÖYKÜ


Ölü Zaman Gezginleri: Benim başucu kitabım. Modern baskılarda Ölü Zaman Gezginleri ve yazarın ilk öykü kitabı Yoklar Fısıltısı birleşik halde basılılar. Tavsiyem Yoklar Fısıltı’ndan sonra diğerine başlamanızdır. Dil ve hikaye Yoklar Fısıltısı’nda da anlaşılır ve tatlıdır. Ölü Zaman. Gezginleri’ne alışmak biraz daha zor olabilir. Gölgesizler ve Heba’dan sonra öykü okumak isteyenler için bu kitap çok uygun.

Çift Çizgi, Sabah Karanlığı, Herkes Gibi Safa Bey, Balkon en güzel öykülerdir.

images%20(8)
Gecenin Gecesi: Beş öykülü, sayfaları resimli, çok kısa, çok hoş bir kitap. Yatak ve Veysel’in Kanatları en güzel öyküler.

Deneme
hasan-ali-toptas-harfler-ve-notalar

Toptaş’ın şimdilik tek deneme kitabı. Neredeyse her yazısı da ayrı bir yazım tekniği uygulamış. Daha önce duymadığınız yazarlar keşfetmek, Toptaş’ın biraz daha tanımak ya da sadece güzel bir yazı okumak için bile okunur Harfler ve Notalar.

Diğer
Şiirsel metinler “Yalnızlıklar” , çocuk kitabı " Ben Bir Gürgen Dalıyım, söyleşi kitabı "Başlarken Yalnızsın, Bitirdiğinde Daha Da Yalnız, diğer bir öykü kitabı " Geçmiş Şimdi Gelecek " sonradan okunabilir, size kalmış.

2 Beğeni