Hasan Ali Yücel Klasikleri Dizisi

4 Beğeni

3 Beğeni

Bir oyun bir roman geliyor.

2 Beğeni

9 Beğeni

Selam arkadaşlar, seriyi toparlamada ne alemdeyiz. Bende halen 11 kitap eksik ciltli olarak. :frowning:

Serinin çoğu kitabı ciltli olarak 1 baskı gördüğü için benim gibi seriye geç başlayanların tüm seriyi ciltli toplama ihtimali yok. Siz 363 kitaptan 11 eksik ile çok iyi toplayabilmişsiniz.

2 Beğeni

11 baskısı olmayan kitabım eksik daha doğru bir deyişle. 44 tane baskısı halihazırda var olan ancak bende olmayan kitaplarda var hocam. 1000 küsür tl yapıyor hepsini alırsam ki düşünüyorum param olursa :slight_smile: Benim seriye başlamam biraz tesadüf oldu. Köyde öğretmenlik yaparken bir karı-koca geldi ve 10 kitaptan oluşan bir set verelim dediler. Tamam dedim ve aldım. İlk tanışmam bu şekilde oldu. Kitap okuyamadığım dönemlerde kaçırdım bazılarını bazılarıysa dediğiniz gibi ilk basılıp sonra basılmayan kitaplardan oluşuyor. Son 1 aydan beri internette girmediğim site gezmediğim yer kalmadı ve ancak 11’e düşürebildim.

Bu arada nadirkitaptan 4 tanesini alıp sayıyı 7’ye düşürebilirim ama artık sahaflar da bu serinin değerini bildikleri için fahiş fiyattan satıyorlar ki bir kitaba 250-300 tl istiyorlar. İnsaf ne diyelim.

5 Beğeni

Yine de çok iyi toparlamışsınız serinin kitaplarını. Ben seriye 170-180. kitaplarda başlamıştım. Seriye geç başladığım ve tek baskıları bulmanın zor olması, 2. el fiyatların çok yüksek olması nedeniyle ciltli baskı olarak hepsini almıyorum.

Özellikle öne çıkan kitapları alıyorum. Örnegin belki Tragedya edebiyatın temeli ama ben HAY’dan bu kitapları ciltli değil de karton kapak alıyorum, Romanları ve dönemini büyük ölçüde etkilemiş felsefe, düşünce kitaplarını ciltli alıyorum.

5 Beğeni

Ben de aynı böyle yapıyorum. Seriyi toplamaya başladığımda 300+ idi yeni başladım sayılır. Geç kaldım yani artık hepsini üstelik ciltli imkansız. @kusagami_yagami sizin 11 eksik nedir belki bizde vardır tamamlayalım da birimiz bari yürüsün :smile:

4 Beğeni

Birbirimize yardım ederiz arkadaşlar. Aradığımız kitaplar stoklarda olmayabilir ama kitapçılarda ya da nadirkitap gibi sitelerde olmayan kıyıda köşede kalmış sahaflarda olabilir. Ben öyle çok kitap buldum. Geçen yaz İstanbul’un gezmediğim sahafı ve iş kültür şubesi kalmadı sanırım. İstediğim kitapları bulamasam da hatrı sayılır derecede kitap aldım diyebilirim.

Hatta size ne yaptığımı anlatayım geçen gün. Hacı Murat kitabının ciltli baskısı yok hiçbir yerde. Sonra ISBN numarası üzerinden Türkiye’deki bütün kütphanelerden tarama yaptırayım dedim. Bir baktım bizim buradaki halk kütüphanesinde mevcut. Hemen ertesi sabah kütüphaneye gittim ve 2-3 saat boyunca kitabı aradım. Kütüphaneler yönetmeliğini okudum. Kafaya koydum bulursam alıp geri veremeyeceğim, yönetmeliğe göre de cezası aynı kitabı almak o da bulunamaz ise daha sonra kesilecek para cezasına razı olup onu maliyeye ödemeye hazırdım. Bütün kütüphaneyi aramama rağmen sadece karton kapaklısını buldum ve oradaki görevliye bunun isbn numarasına göre ciltli olması gerektiğini ancak ciltli kitabı bulamadığımı söyledim. Sanırım hata yapılmış diyerek düzelteceklerini söylediler. Sanırım görevli hayatı boyunca böyle bir şeyle karşılaşmadığı için yüz ifadesinden ne kadar şaşırmış olduğunu görmek bir taraftan beni mutlu etse de kitabı alamadığım için üzülerek çıktım.

@BiblofilYouTube hocam tamamlarsam kitaplığın üzerine ‘Bu kitaplığa katkıda bulunanlar’ şeklinde bir ibare koyarım :slight_smile:

3 Beğeni

Bir şeyi merak ettim. Bu seride don kişot nasıl olmaz? Bir sebebi mi var ki acaba?

2 Beğeni

Hocam sen de biliyorsundur, Don Kişot Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkmış ve çevirmeni Roza Hakmen. Çeviriden anlamam ancak Roza Hakmen’in çevirdiği eserleri okuyunca bunun üzerine çeviri olmaz diye düşünüyorum. Özellikle Marcel Proust’un kitaplarını düşününce. Açıkçası alıp sadece süs olarak kitaplığıma koyacağım bir kitap olur gibime geliyor Roza Hakmen çevirisi dışında başka bir çevirmen çevirmiş ise. Yukarıda başka eserler içinde aynı şekilde söz edilmiş bu konu sanırım. Dante’nin İlahi Komedya’sı gibi, Bocaccio’nun Decameron öyküleri gibi. Bu eserlerin çevirileri gerçekten olağanüstü çevirmenleri de hakeza çok iyi çevirmenler.

İlahi komedya daha önce MEB yayınlarından çıkmış ve Feridun Timur adlı çevirmen çevirmiş. Oğlak yayınlarında ise şöyle bir ibare var. ‘İlk defa sansürsüz ve eksiksiz’. Demek ki Meb yayınlarından çıkan kitap sansürlü ve eksik bir çeviri. Rekin Teksoy’un çevirisiyle iki defa okudum ve gayet keyif aldım diyebilirim. Bence çevrilmesi gereken bir sürü kitap var ve İş kültür bu konuda çok yavaş ilerliyor diyebilirim. :slight_smile:

2006-2019 arası 360 küsür kitap çıkarılmış. 13 yılda 360, ortalama her yıl 30 kitap yapar ki oldukça az. Sanırım 1000’i hiçbir zaman göremeyeceğim :frowning:

5 Beğeni

Merhabalar @fortknoxt sizin yazdığınız listedeki son kitaplar ile Deniz İşçileri kitabının arkasındaki listede tutarsızlık var.

Ancak bu listeye bakınca da Deniz İşçileri kitabı havada kalıyor. Kitabın sırtında Roma rakamıyla “CCCLXI” yazıyor yani 361 olması lazım. Bunları doğrulayacak bir kaynak var mı? :roll_eyes:

Şöyle bir bakınca kafam karıştı. Acaba “CCCLXII” yazacaklardı da bir adet “I” rakamını mı yazmayı unuttular?

3 Beğeni

@sherlock007 listeyi güncelledim. Orijinal sıralama bu şekilde.

3 Beğeni

Teşekkürler… :slight_smile:

2 Beğeni

İlk kitaplar ciltli versiyonlar.

https://www.babil.com/atomcu-felsefe-fragmanlari-kitabi-leukippos

https://www.babil.com/atomcu-felsefe-fragmanlari-kitabi-leukippos-is-bankasi-kultur-yayinlari

https://www.babil.com/judith-kitabi-christian-friedrich-hebbel

https://www.babil.com/judith-kitabi-christian-friedrich-hebbel-is-bankasi-kultur-yayinlari

https://www.babil.com/paul-ile-virginie-kitabi-j-h-bernardin-de-saint-pierre

https://www.babil.com/paul-ile-virginie-kitabi-j-h-bernardin-de-saint-pierre-is-bankasi-kultur-yayinlari

11 Beğeni

Kitaplar çok iyiler, hoşlar. Lakin yetişemiyoruz. Her ay 3-5 kitap almaya çalışıyorum, lakin beni üzen kısmı bazı ciltli kitapların tükenebilme ihtimali, henüz alamadan. :frowning:

1 Beğeni

Hocam maalesef çoğumuzda o korku var. Ben uyguladığım yöntemi anlatayım.Öncelikle sık sık kitap alış-veriş sitelerinden kitapların tükenip tükenmediğini kontrol etmemiz gerekiyor. Eğer hiçbir alış veriş sitesinde yoksa ve iş kültürün kendi sitesinde de tükenmiş ise hemen nadirkitap sitesinden o tükenmiş kitabı aratıp almaya çalışıyoruz. Toplu bir şekilde alacağımız paramız yoksa tükenen kitapları alarak en azından listenin gerisinde kalmamış oluruz. nadirkitapta yok ise, sahibinden, gittigidiyor, n11 ya da google’a kitabın ismini yazıp letgo’dan aratıp en kısa zamanda almamız gerekiyor. Genelde satışı kalmayan kitapların bir kaçı bu sitelerde bulunuyor.

Diğer yöntem ise özellikle hemen tükenebilecek kitapları belirlemek. Bu çok zor bir işlem. Ancak ben uzun zamandır tecrübelerime dayanarak ilk tükenen kitapların şu kitaplar olduğunu söyleyebilirim;

1- Büyük klasikler; Monte cristo kontu, savaş ve barış, sefiller gibi büyük klasikler basıldığında kutulu baskı olduğu için ve herkesin ilk okumak isteyeceği kitaplar olduğu için bunlar alınıyor. Misal Charles Dickens’ın Moby-Dick ya da Büyük umutlar kitabı çıkar çıkmaz almak gerekiyor gibi.

2- Felsefe kitapları, ülkemizde felsefe kitapları açlığı olduğu için bunlarda çıkar çıkmaz hemen tükeniyor. Mesela şu anda çıkacak olan Demokritos-Leukippos kitabı , Judith, Paul ile Virgine kitabından önce tükenmesi çok büyük bir ihtimaldir. Bu yüzden Demokritos-leukippos kitabına öncelik vermek gerekiyor.

3- Başka hiçbir yayınevinde basılmamış kitaplar; İş bankası her ne kadar eski MEB yayınlarının kitaplarını çevirileri yenileyerek yeniden basıyor olsa da bazen hiç bir yayınevinde basılmamış olan eserleri de basıyor. Hint kültürüne ait klasikler gibi, Murasaki Shikibu, Göksel Kürelerin Devinimleri üzerine vs. bunlarda en son önceliğimiz olan kitaplar.

10 Beğeni

Hassasiyetiniz ve değerli görüşünüz için çok teşekkür ederim hocam, yön verici bir yazı yazmışsınız, görüşlerinizi şiddetle dikkate alacağım. Umarım seride bende mevcut olmayan 102 kitabı da listeme ekleyebilirim bu vesileyle :slight_smile:

2 Beğeni

Charles Dickens’ın kitapları ne zaman gelicek acaba? Yazar çoğu eseri piyasada yok.

2 Beğeni