Hikayesi Olan Müzikler

Bazı müziklerin bildiğiniz üzere hikayeleri oluyor. Ben de yeni hikayeli müzikler keşfetmek, birbirimizle paylaşmak için bu konuyu açtım.

Benim bildiğim oldukça acı hikayesi olan “Metallica - One” var. Hikayesi şu şekilde :

Johnny adındaki genç askere gider ve Birinci Dünya Savaşı’na alınır. Gençtir ve geride sevgilisini bırakır. Bir gece cephede kaybolur. Savaş esnasında bir bombanın açtığı çukura girer, çünkü askerlerin bir inanışına göre aynı yere iki kere bomba düşmez. Ama batıl inanç tutmaz ve Johnny’nin üzerine bir bomba düşer ve sonrasında Johnny hastaneye kaldırılır. Johnny başlarda ne olduğunu anlayamaz. Uyuduğunu zanneder. Doktorlar dikişlerini olmaya başladıklarında kollarını ve bacaklarını kaybettiğini fark eder. Daha da kötüsü; görme, konuşma ve duyma yetilerini de kaybetmiştir. Ve artık Johnny sadece yaşayan bir beyinden ibarettir.

Vücuduna vuran güneş ile günlerin, insanların yürüdüklerinde çıkan titreşimler sayesinde odada birinin olup olmadığını anlamaktadır. Rüyalarında babası ve bazı insanlarla iletişim kurmaktadır. Bunlar aslında gerçek değildir, ama gerçeği yüzüne vurmaktadır. Bu iletişimler esnasında babasının çocukken kendisine öğrettiği Mors alfabesini hatırlar. Artık başını yastığa vurarak insanlarla iletişime geçmeye çalışmaktadır. Doktorlar bunu anlamaz ve spazm geçirdiğini düşünürler. Johnny’i ziyarete gelen bir komutanın yanındaki asker bunun mors alfabesi olduğunu fark eder. Johnny sürekli aynı üç kelimeyi tekrar etmektedir: “S-O-S-K-I-L-L-M-E” (Yardım edin, beni öldürün) Ama general bunun imkansız olduğunu söyler ve Johnny’nin ölmesine izin verilmez…

8 Beğeni

Hikayesi olan şarkılar derken sözleri bir hikaye anlatan şarkılar mı yoksa arkasında bir hikaye olan şarkılar mı?
Sözleri hikaye anlatan şarkı olarak:

Arkasında bir hikaye olan şarkı olarak:

O dönemdeki öğrenci eylemleri sırasında vurulup öldürülen bir öğrenci hakkında. Dört hain kurşun değmiş derken bahsettiği dört kurşun ise o dönemki koalisyonu kuran dört parti.

2 Beğeni

İki türlü de uygundur sonuçta hikaye barındırıyorlar. Bu arada Cem Karaca’nın Tamirci Çırağı şarkısı da hikayeli.

3 Beğeni

UYARI: Rahatsız Edici Olabilir

2001 yılında Almanya’da, 43 yaşındaki Armin Meiwes adlı bir bilgisayar teknisyeni, yamyamlık saplantıları olanların bulunduğu The Cannibal Cafe adındaki internet sitesine sesli bir ilan bırakır. Şarkının girişinde yer alan da işte bu sesli ilan. Ses kaydına birçok kişi cevap verir ama mühendis Bernd Jürgen Brandes dışındakilerin hepsi sonradan sözlerinden dönerler. Meiwes, sonradan vazgeçenlere karşı herhangi bir zorlamada bulunmamıştır.

Brandes ile Meiwes uzunca bir süre yazışırlar ve neler yapmak istedikleri konusunda anlaşırlar. İkili 9 Mart 2001’de Meiwes’in evinde buluşurlar ve her şeyi video kameraya kaydetmeye başlarlar. Kasap, kurbanın penisini kesecektir ve kurban ölmeden önce beraber yiyeceklerdir. Brandes, Meiwes’in penisini ağzıyla koparması konusunda ısrar etse de girişimler başarısız olur ve bıçak kullanılır. Brandes kendi penisini yemeyi dener ama çok sert olduğu için sadece çiğnemekle yetinir. Sonradan Meiwes, çeşitli baharatlar ve Brandes’ın yağıyla kızartmayı dener fakat çok yaktığı için köpeğine yedirir.

Meiwes, Brandes’e yüksek miktarda alkol, 20 uyku hapı ve ağrı kesici içirmiştir. Brandes banyoda kan kaybederken Meiwes 3 saat boyunca Star Trek kitabı okur. Sonrasında da kurbanını öldürür ve parçalara ayırıp 10 ay boyunca tüketir.

Aralık 2002’de bir kolej öğrencisi Meiwes’in internete bıraktığı yeni bir ilanı görüp polise ihbar eder. Evinde yapılan aramada videokaset ve Brandes’a ait etler bulunur. Ocak 2004’te Meiwes, Brandes’i öldürdüğünü ve yediğini kabul eder. Yaptıklarından dolayı pişmanlık duyduğunu söyleyen Meiwes, başkalarının da yapmaması için hayatını anlatan bir kitap yazmak istediğini de ifade eder. Hapishanede vejetaryen olur.

2006’da Armin Meiwes’in yamyamlıkla ilgili detaylı yasalar içermeyen Alman Yasalarındaki hukuki boşluklardan yararlandığı düşünülerek davası yeniden ele alınır ve cezası müebbet hapse çevrilir.

Meiwes, 1998 ve 2000 yıllarında işlenmiş olan iki yamyamlık cinayetinin çözülmesinde polise yardımcı olur.

Yamyamlık hikâyesi dünya basınında büyük bir yankı uyandırır ve popüler kültür içerisinde birçok şarkı ve filme konu edilir. Rammstein’ın argoda “penisim” anlamına gelen Mein Teil da bunlardan biri.

Bir dip not olarak; Rammstein şarkı sözlerinde yer alan, “ne yersen osundur ve sen onun ne olduğunu biliyorsun” sözü hikâyeyi öğrenince daha da bir ilginç geliyor…

Yazı:https://www.mehmetalicetinkaya.com/2016/05/gizemli-sarki-sozleri-rammstein-mein-teil/

4 Beğeni

Aberdeen’li bir aile, çocuklarını bir odaya kapatmıştır. Simsiyah boyalı, camları açılmayan bir odadır bu. Kapıdan beslerler çocukları. Daha sonra ihbar edilirler, çocuklar o anne babanın elinden alınır. Kurt de bu durumdan etkilenerek bir şarkı yapar.

5 Beğeni

Hansi Kürsch bir hafta içinde aynı caddede iki çocuğa araba çarpmasına şahit olur ve bir şarkı yazmaya karar verir. Şarkıda Cellat(Fiddler) ilk ölen çocuğun canını yanlışlıkla almıştır. Kendini affettirmek için ona bir cennet kuracağını söyler. Çocuk yalnız kalmasın diye de bir hafta sonra aynı yerde başka bir çocuktan ona katılmasını ister.

3 Beğeni

Öykünün Suna’sı, Fahri Kayhan’ın eşidir. Fahri Bey, eşi Suna’yı çok sevmektedir. Sevmelerin dile getirilmesinin ayıplandığı dönemlerde Fahri Bey daima eşine olan sevdasını dile getirir. Suna da, büyük bir aşkla bağlıdır Fahri Bey’e.

Hamam sefaları, o dönemlerde kadınların en büyük eğlencesidir. Kadınlar kararlaştırdıkları bir günde toplanıp hep beraber hamama giderler. Kadınların arasındaki Neriman Hanım, Suna’nın kimselerin bilmediği sırtındaki beni farkeder. Kıyafetlerinden varlığı anlaşılmamaktadır bu benin. Neriman Hanım, Suna’nın yakın arkadaşıdır aynı zamanda.

Neriman Hanım eve döndüğünde Suna’nın sırtındaki beni kocası Mustafa Bey’e anlatır. Aradan günler geçer. Fahri Bey bir gün, evlerinin civarındaki kahvehanede Mustafa Bey’e denk gelir. Bir dizi diyalogdan sonra aralarında münakaşa başlar, karşılıklı küfürleşmeye gider mesele. Fahri Bey’in tehdidine karşı Mustafa Bey:

  • “Sen benimle kavga edeceğine, karına sahip çık. Ben senin karının sırtındaki beni dahi bilirim” diye çıkışıverir.

Fahri Bey, duyduklarına inanamaz. Tek sevdiceği Suna’sının kendisine ihanet ettiği fikrine kapılır. Yabancı bir adam, eşinin sırtındaki beni nereden bilecektir!

Eve vardığında, Suna’sı anlatır kendini Fahri Bey’e. Gözünün ondan başka kimseyi görmediğine ikna olur Fahri Bey.

İkna olmuştur olmasına ama, kafasındaki şüphe hiç gitmez Fahri Bey’in. Suna’sına kötü davranmaya başlar o meseleden sonra.

Bir akşam yemek esnasında sudan bir sebeple başlayan münakaşa sonrasında Fahri Bey alır ceketini, atar kendini sokaklara.

Sabaha karşı eve gelir. Eve girdiğinde gördükleri karşısında donakalır. Tek sevdiceği Suna’sı kendini asmıştır. Başucunda bir mektup bırakmıştır, Suna.

Son dizeleri şunlar olmuştur:

  • “Kusura bakma beyim. Uzun zamandır kafandaki soru işaretlerinin sebebini bilmekteyim. Kendi adımı temize çıkarmak için başka yol bulamadım. Şunu unutma ki, ben sana hiç ihanet etmedim.”

Fahri Bey, sevgilisinin cansız bedenini ipten ayırır, yere yatırır. İçi yangın yeridir artık Fahri Bey’in. Sözün tükendiği yerde, kelimelerin küllerinden o meşhur türküyü yakmıştır:

Şafak söktü gine sunam uyanmaz
Hasret çeken gönül derde dayanmaz
Çağırırım sunam sesim duyulmaz
Uyan sunam uyan derin uykudan

Çektiğim gönül elinden
Usandım gurbet elinden
Hiç kimse bilmez halinden
Uyan sunam uyan derin uykudan

Bunca diyar gezdim gözlerin için
Niye küstün bana el sözü için
Dilerim Allah’tan sızlasın için
Uyan sunam uyan derin uykudan

Çektiğim gönül elinden
Usandım gurbet elinden
Hiç kimse bilmez halinden
Uyan sunam uyan derin uykudan

2 Beğeni

Kevin Moore, verdiği bir röportajda şarkının anlamını şöyle açıklamış:
Bir giysi kataloğuna bakarken, space-dye vest isimli yeleği giyen bir model gözüme çarptı. O anda, bilinmeyen bir nedenden ötürü bir anda söz konusu yeleği giyen model kıza aşık oldum, sanki takıntılı bir aşk gibiydi… Neden böyle bir şey olduğunu anlayamadım. Zaman geçmesine rağmen, ‘böyle bir şeyi neden yapıyorum?’ sorusunu kendime sormaya devam ettim. Sonrasında, neden böyle bir şey yaptığımı idrak ettim; terk edildiğim bir ilişkiden yeni çıkmıştım ve paylaşmaya hazır olduğum şeyleri henüz paylaşamadan bu ilişki bitmişti. Ben de önüme gelen rastgele hedeflerle bu paylaşma fırsatı bulamadığım şeyleri paylaşmayı amaçlıyordum. Bu bir çeşit yansıtmaydı. Ve bu şarkı bir şekilde içimde kalan şeylerin dışarı çıkmasıydı ve kaybolmuşluğumun da itirafı niteliğindeydi. Bu yüzden, karanlık bir şarkıdır. Buna rağmen bu şarkının, bir tür duygusal boşalma ile gelen rahatlama özelliği vardı.

5 Beğeni

:The Lumineers - Cleopatra - YouTube
Aslında Cleopatranın hikayesi Gürcü bir kadın taksicinin hikayesini anlatır. burada da hikayenin devamını dinleyebilirsinizhttps://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=3Zfm181ozbE&feature=emb_title Bunu aslında yol müziklerinde paylasmıstım eger ki albumu dinlemek isteyen arkadaslar olursa Cleopatra albümünün adı ve bir hikaye anlatıyorSleep on the floor-Angela-Cleopatra-Ophelia bu şarkılari birlikte dinlerseniz daha mantıklı olacaktır.

2 Beğeni

Şarkıcı bunu ölen babası için yazmış 2013 yılında bende radyoda duydum ve etkilendim. Belki de ben de babamı kaybettiğim için bu şarkı beni duygulandırdı. Babasını kanserden kaybetmiş benim gibi ve en son zamana kadar mücadele etmiş.Günümüzde herkes aşk şarkısı yaparken babası için şarkı yapan biri bana daha samimi geliyor ve yaşadığımız hikayeler benzediği için beni daha çok etkiledi.Umarım hak ettiği değeri alır. Şarkıyı merak edenler için Bremen-Canım Babam

2 Beğeni

Başınız sağolsun efendim.

1 Beğeni