Histeri

Öykü Seçkisi'nde okumak için: https://oykuseckisi.com/histeri/

image

İskarpinlerin ökçe sesleri sisli odaya dolan ilk şey oldu. Kahverengi ceketinin vatkaları omuzlarını aşan adam, yerinden kalkıp yaklaşan sese kulak kabarttı. İnce kemikli parmaklarını kaldırıp yeleğinin cebinden tiktaklayan köstekli saatini çıkardı. Saat sabahın sekiziydi. İlk hastası gelmiş olmalıydı. Saati aynı yere koyup yeni cilalanmış ayakkabılarını birbirine vurdu. Yana doğru yatırdığı saçlarını karıştırıp artık kapının tam… (DEVAMI…)

10 Beğeni

Sakin bir tempoda ben de o koltuğa uzanmaya gelen bir hastaymışım gibi hissettim başta. Ardından öykünün “gerçek” ve “sanrı” şeklinde ikiye ayrıldığını düşünmeye başladım. Fakat kurgu öyle bir ilerledi ki son cümleyi okuduktan sonra bile hangi kısımların gerçek, daha gerçek ya da az gerçek olduğu konusunda kafamın bulandığını fark ettim. İlginç olan şey şu ki bu bulanıklık deneyimi gerçekten keyif verdi. Bazen öyküde anlatılan her detayı, yazarının zihnine girmiş gibi anlamaktansa kendini o sürükleyici tarza bırakarak zevk almak daha güzel oluyor. Bu da benim için bu seviyede akıcı bir öykü oldu. Kaleminize sağlık, dönen başımın yerine gelmesini bekliyorum hâlâ :smiley:

2 Beğeni

Gayecim sahiden emek verilmiş, ilmek ilmek örülmüş bir çalışma. Zengin ve rengarenk. Düş gücüne ve kalemine selam ederim. Eline, kalemine sağlık…

2 Beğeni

Gaye merhaba;

Öncelikle Dali ismini görünce yüzümde bir tebessüm belirdiğini ifade etmek isterim. Çünkü Dali’yi çok sevdiğini biliyorum. O büyük ustayı bir öykünde ağırlamak senin için de güzel bir deneyim olsa gerek.

Öykü hem yazan hem de okuyan için zor bir kurgu olmuş. Ben okur olarak ne kadar kalktım bu yükün altından ama sen yazar olarak gayet iyi baş etmişsin durumla :slightly_smiling_face:

Elinie emeğine sağlık iyi bir öyküydü…

3 Beğeni

İlk bölüm okurken biraz yormuş olsa da gerisini getirdiğim için çok memnunum. Tasvirlerin bir ressamın kaleminden çıktığı belli. Sıra sıra, oldukça canlı ve düzenliler. Gala tasvirlerlerini, hastaneyi vesaire sevdim. Hikayenin sonu da zekiceydi. Gerçi bulanık bir his vardı hikayede, belki bu bilinçli bir şekilde hikayeye işlenmisti, belki de okuduğum anki haleti ruhiyeme bağlı bir şeydi. Hikayede direkt olarak Dali’yi kullanmak da bence bir risktir bu arada. Bu riski almak takdir edilesi bir şey.

3 Beğeni

Merhaba,
Sanrılar, karakterlerin kendi gerçekliği ve Dali-Gala-Freud’un öyküye sızması karmaşa yaratmış olabilir, evet :slight_smile:
Akıcı olması mutlu etti beni. Güzel, nitelikli, eleştirel dozu iyi olmuş bir yorum bu. Teşekkür ediyorum :pray:

2 Beğeni

Hande merhaba :slight_smile:
Çok teşekkür ederim yorumun için :innocent:
Sevgiyle :pray:

2 Beğeni

Ebuzer merhaba :slight_smile:
Dali’nin ve Gala’nın misafir olduğu ikinci öyküm bu :slight_smile: Bataklık ve Değirmen isimli öykümde, diğer ressamlarla beraber aynı masada yemek yiyorlardı. Ama ilişkileri, açmazları çok yüzeysel kalmıştı. Derinleştirmek için şahane bir fırsattı bu benim için. Çok mutlu oldum temayı görünce :slight_smile:
Benim için şahane bir beyin yangınıydı. Islak mendil vs, gibi detayları iliştirip, okuyucunun baştaki tepkisini toplamak da istedim, sonra sona geldiklerinde gerçekliğe uyanmaları ve yazarı anlamaları asıl amacım oldu.
Hakkını verdim mi bilmiyorum; ama olağanüstü sevdim bu öyküyü.

Çok teşekkür ederim, sevgiyle :pray:

3 Beğeni

Selam Gaye,

İlk başta tarihsel bir kurgu gibi başlayan öykü daha sonra psikolojik bir thriller’a en sonunda ise bir polisiyeye dönüştü. Bununla birlikte hepsini kapsayan karanlık atmosferi bence öykünün alamet-i farikası olmuş.

Bir başka önemli başarı da şuydu ki, öykünün üç farklı dokusu onu kaplayan karanlık çatı altında birbiriyle hiçbir uyumsuzluk çıkarmamış. Diğer türlü olsa çok dolu ve didaktik ancak kopuk ve bütünlüksüz olurdu. Sanırım bu da senin temel başarın olmuş.

Diyalogları da öykü bazında son derece uyumlu buldum.
Çok iyi kotarmışsın Gaye :wink:

Edit: Islak mendil detayı gerçekten iyi düşünülmüş. Başta “???” sonra “haaaa” oluyor insan. :sweat_smile:

Kalemine sağlık… :raising_hand_man:

2 Beğeni

Merhaba Tuğrul :slight_smile:
Çok teşekkür ederim yorumun için.
Temayı ilk gördüğüm an, Dali’yi merkeze oturttum. Risk evet; bu yüzden farklı bir gerçeklik yaratmaya, bunu bir düşsel yolculuğa, akıl hastalığına çevirmeye karar verdim.
Senin bahsettiğin bulanıklık imgesini, @ulu.kasvet öyküyü kaplayan bir filtre olarak söylemişti bana. Bunu da oldukça sevmiştim. İyi mi kötü mü bilmiyorum; ama sanırım gerçek dünyadan kopma hissini vermek adına beni mutlu eden bir detay.
Yeniden sağ ol, görüşürüz :slight_smile:

1 Beğeni

Murat merhaba :slight_smile:
Tam olarak amacım buydu :slight_smile: Okuyucuyu birkaç kez farklı gerçekliğe aydırmak istedim. Başarabildiysem ne mutlu.
Karanlık çatı, ana karakterin ruh haline girince benim de başımın üzerinde belirdi ve öykü boyunca sağlam kalması için çaba sarf ettim. Bu detayı belirttiğin için ayrıca teşekkürler.
Islak mendil, prezervatif, erkek karakterin yaptığı kadın reveransı; polisiye etkisi ile serpiştirdiğim detaylar. İyi düşünülmüş olduğunu söylemen mutlu edici.
Teşekkür ediyorum, kotarmışsam ne mutlu, sen de daim ol o zaman :see_no_evil:

2 Beğeni

Selam @gayekcelik

Ben senin öykülerini okumaya başladığım zaman sanki bir gözlük takıyorum. Kuşku dolu, aşırı gizemli, hem teatral hem çok günahkâr bir perde iniyor gözlerimin önüne. Böyle rüya gibi nerede, ne olduğunu anlamaya çalışırken alıyor götürüyor seni. Aralarda çok anlamlı diyaloglarla/monologlarla sana bir ışık tutuyor, sonra kritik bir yerde bütün o pus dağılıyor, sanki sahne ışıklarının hepsi birden açılıyor ve arkanda bıraktığın katliamla baş başa kalıyorsun, resmen onunla yaşamayı öğreniyorsun. Kafamda Gaye’nin atmosferi diye böyle bi imgeler bütünü var. Ama değerli olan; her seferinde bu atmosfere bir şeyler katıyor, değiştiriyor, zenginleştiriyorsun.

İskarpinlerden, ıslak mendilden, o saykodelik rüyalara serptiğin ince detaylardan, iç hesaplaşmalardan, kişilik çatışmalarından; bu atmosferi zenginleştiren, dikkatli okurun anlayacağı ufak nüanslardan; bütünüyle hepsinden çok keyif aldım ben. İlk okuduğumda ıslak mendile çok takılmıştım. Çünkü genelde böyle bir şeyleri temizleme isteği, aslında vicdanı temizleme isteğinden gelir ya. Bu öyküde sanırım en çok hoşuma giden detay o oldu. Onun dışında bazı çok sağlam edebî dokunuşlar var. Çok fazla var, birkaç tanesini paylaşayım:

Sonsöz olarak;
Ben yine her zamanki gibi gözlüğümü takıp çok gizemli bir deneyim yaşadım. Satır aralarında okuduğum şeyler gözümün önünde canlandı; öyle renkler, kokular, sesler dans etti. Hep diyorum; sanatçı altından kalkabileceği işi bilen insandır. Ben senin gerçek bir sanatçı olduğuna inanıyorum. :+1: Tebrik ediyorum. :pray: Görüşmek üzere…

1 Beğeni

Canım Umut🙈

Sanırım aldığım en güzel yorumlardan biri bu.
Birkaç kez okudum ve her defasında gurur duydum. Bu kadar begendigim bir yazarın, böyle destekleyici sözlerle gelmesi çok mutlu edici.

Ben ne yazarsam yazayım, senin cümlelerinin ağırlığı altında cılız kalacak. Ama sırtımdaki elini hissettigimi ve bunun bana güç verdiğini bilmeni isterim.

İyi ki varsın, bolca teşekkürler🙏

1 Beğeni

Gayeciğim Merhabalar!

Maili okurken aklıma gelen ilk isimdin. Ne yazacağını da hayli merak etmiştim. Eh okuma fırsatı bulduğum gibi de buraya damladım zaten. Olayların gerçekle sanrı arasında geçtiğinin mesajını bizlere henüz girişte vermen kurguyu takip konusunda dikkatli olmayı okura salık verir cinstendi. Dali, Freud ve Gala üzerinden içine çekildiğimiz macerada birçok es noktası vardı aslında. Okuru içine çekmekle birlikte merak duyusunu da hep cebinde tutuyordun. Sonu epey şaşırtıcıydı. Hatta kalemim fantastik raks etse de suç mahallinin ardında gerçekleri bulabilirsiniz der gibi. Sanırım en sevdiğim kısımlardan biri de tekinsiz olanı grandala kuşlarının kanadında bize taşımandı.

Kalemin daim, ilhamın bol olsun!

1 Beğeni

Ezgicigim merhaba😇

Bu sabah senin oykune başladım, ama malum nedenlerle yarıda bırakmak zorunda kaldım. Gece ilk isim devam etmek olacak🙏

Senin yorumlarının benim için ne kadar önemli olduğunu biliyorsun. Beni Secki’ye bağlayan ilk şey de senin son derece motive edici o ilk yorumundu. Seni burada görmek çok mutlu edici.

Oykumle ilgili güzel sözlerin için teşekkür ederim. Temaya görür görmez vuruldum😇

Grandalalari sevmen ayrıca guzel. Zaten karmaşık olan bir kurguyu daha da karıştırdıklarıni düşündüğüm bir nokta oldu ama onları öyküden çıkarmaya elim de varmadı🙂

Başarılarını hayranlıkla takip ediyorum. Yeniden teşekkürler canım benim.

Sevgiyle🙏

1 Beğeni

Sevgili @gayekcelik, :slight_smile:

Okuma fırsatını geç yakalayınca söylenecek her şey söylenmiş. :see_no_evil:

Tam senlik bir öykü olmuş, temaya sanatsal, psikanalitik ve polisiye yönlerden yaklaşman zorlayıcı olmuş ancak altından kalkmış ve gayet iyi kotarmışsın :upside_down_face:

Emeğine sağlık,

Sevgiler

Sena

1 Beğeni

Senacigim teşekkür ederim🙈

Biraz zorladı evet, hatta bir 800 kelimeyi çöpe atıp baştan başladım. Okuman ve yorumlaman kıymetli.

Görüşürüz, sevgiyle❣️

1 Beğeni

Merhaba; Ferud işin içindeyse psikolojik ağırlık, Dali varsa resim sanat, Gala varsa aşk, aldatma bayıldım kurguna. Hepsini çok güzel birleştirmişsin. Ellerine yüreğine sağlık:)

1 Beğeni

Merhaba @Nurdan_Atay😇

Hem okuduğunuz, hem bu incelikli yorumu bıraktığınız için teşekkür ederim.

Bolca sevgiyle, oykunuzde görüşmek üzere🙏

Bu öyküde öncelikle kendini belli eden, ciddi çalışılmış bir kurgu görülüyor. Gerçekten de; Sürrealistler ve Freud arasındaki etkileşim çok kuvvetli ve birbirlerini besler nitelikte olmuştur. Ayrıca hikayede yaşadığı onca ciddi olaya rağmen düşlerde dolaşan ve inatla zihnindeki yansımaları yaşadığı fiziki gerçeklikler kadar hayatının içine katan bir Dali görmek çok gerçekçi bir tutum. Hikayede vurgulanan bu hal de hayaller ve rüyalara büyük değerler veren sürrealistlerin zihin yapılarına dair tat verici bir gönderme olmuş. Bunlara ek olarak gelişen polisiye durum da öyküye değerli bir sürükleyicilik katmış.
Kaleminize sağlık, keyif veren bir çalışma.

1 Beğeni