Hızlı Okuma

I go, you go, we go…

1 Beğeni

Yıllar önce hızlı okuma kursu almıştım.Kursun başında 1 dk içinde okuduğumuz kelime sayısını not aldık.Kurs bitiminde okuduğumuz kelime sayısında ciddi bir artış olmuştu.Kurs bittikten sonra hızlı okuma tarzını kullanmadım.Bu şekilde okuduğum zaman kitaba tam odaklanamiyordum.Uzun sure bu şekilde okusaydım belki olurdu ama ben oturup sakin şekilde okumayı seviyorum.Teknikleri çok zor değildi.İnternetten araştırıp evdede öğrenmeyi deniyebilirsiniz.

3 Beğeni

İlkokulda okumayı hızlı okuma olarak öğrendik. Halen daha okuma benim için hızlı okumadır ve bu hakikatten bizim nesle yaptıkları en kötü şey olabilir. Kitaplara içeriğini anlayarak odaklanmam oldukça geç oldu, halen daha okumaya bir tembelliğim var ve ayda bir kitap falan zor bitiririm. Bunu aşmaya, her şeyi ağırdan okumaya çalışıyorum ancak gözlerim hemen öbür sayfaya kayıyor, odaklanmakta zorlanıyorum, kelimeleri takip etsem de içeriğine bir türlü inemiyorum. Kabus gibi yahu, zamanla yavaş okumayı öğreneceğiz artık.

4 Beğeni

Anlayarak hızlı okumak çok büyük bir yetenek bence. Ben çok hızlı okuyamıyorum. 1 saatte yaklaşık; 35-40 sayfa en fazla.

2 Beğeni

Zamanında kardeşimi göndermiştik bu kursa. Ondan önce de üniversitede arkadaşlar böyle bir etkinlik varmış gidip öğrenelim demişti. Denedim ama bir yerden sonra beynim bulanmaya başladı. Sadece ortasını oku, sağı, solu oku filan derken insanın başı dönüyor. Hızlı okuma dikkatsizlik yaratıyor bana kalırsa. İnsan bir telaş içine düşüyor ve anlamaya fırsatı olmuyor. Ben hızlı okuduğumda çok fazla hikayeden kopuyorum. Hatta ne anlattığını unutuyorum ve kelimeler yavan bir hal alıyor beynimde. Sanki hepsi tekil bir kelimeymiş havasına bürünüyor. O günlerden sonra sakin sakin okuyorum. Hatta bazen güzel bir betimleme okuyunca gözlerimi kapatıp biraz o betimlemenin içinde yaşıyorum filan. Tadına vararak okumadıktan sonra ne anlamı var? Hızlı okuma bana hep işteyken öğlen arası yalap şap yediğim yemekleri hatırlatır. Ne yediğimden hiçbir şey anlamazdım apar topar yediğimde. Oysa insan bazı şeylerin tadına varmalı…

4 Beğeni

Gayet hızlısınız bence. Benim 20 sayfayı okumak yaklaşık bir saatimi alıyor.

2 Beğeni

Kendi adıma konuşursam, saatte ortalama kitap okuma hızım (İş Bankası Klasiklerinin puntolarıyla) 60 sayfa civarı. Bu hızda okurken hem okuduğumu anlamada sıkıntı çekmiyorum hem de aldığım keyifte bir problem yaşamıyorum. Ama örneğin; Notre Dame’ın Kamburu’nda 3. bölüm sırf Paris’in mimari betimlemesinden oluşuyor. Hikayeye dair herhangi bir şey yok. Böyle ilgimi çekmeyen yerleri atlamak yerine okuma hızımı 100 sayfa civarına çıkartıyorum, ki bir şeyler kaçırmayayım. O zamanlarda anlama konusunda yine pek bir sıkıntı çekmiyorum. Bazen 1-2 kelime gözden kaçabiliyor. Ama asıl sorun, alınan haz dibe iniyor. Bitse de hikayeye geçsek moduna giriyorum.
Yani hız arttıkça alınan haz düşüyor. Hız arttıkça anlamadaki sıkıntı ise kişiden kişiye değişen bir durum. Bu durum bende pek etkili değil.

1 Beğeni

Kurgu ağırlıklı kitaplarda bu zor oluyor benim için. Klasikler veya diğer kitaplar için bu pek etki etmiyor evet. Çünkü onlarda kurgu çok ağır değil. Gerçek hayattan bir kesit okur gibi ilerlediğinden hızlı okuyunca kaçıracak bir şey de olmuyor pek. Akılda tutulacak pek fazla etmen yok. Genel olayların kalması yeterli oluyor. Zaman Çarkı gibi eserlerde ise hızlı okuyunca her şey bulamaç oluyor. :smiley:

1 Beğeni

Karakter ve olay sayısı artınca dediğiniz gibi zorlanmalar olabiliyor. Ki, bu en çok fantastik eserlerde oluyor sanırım. Burda da şu devreye giriyor, ben Tolkien dışında hiç fantastik kitap okumadım. O yüzden okuduğum kitaplarda pek, çok karakter, çok olay gibi şeylerle karşılaşmıyorum. Dediğiniz zorlanmayı genelde kurgudışı kitaplarda yaşıyorum.

1 Beğeni

Ben de ortaokulda seçmeli ders olarak almış o zaman teknikleri falan uygulamıştım. Ama şu an teknik falan olmadan okuyorum ama yine de hızlı oluyor, anlıyorum da. Sınavlarda çok balını yedim. Kurgu eserleri ise textbook ve sınavlardan daha yavaş okuyorum. Yine de dakikada 1 sayfa ortalama.

Hızım şimdiye kadar yeterli geliyordu ama arka arkaya okuduğumdan mıdır nedir taht oyunları serisinde çok yavaş okuyorum. İlk kitabı yutmuştum direkt ama ondan sonra bi" yavaşlama oldu ve gittikçe arttı gibime geliyor. Şimdi son kitaptayım, kaç saattir okuyorum ama 120 sayfa filan anca okudum sanırım.

Bir bölüm okuyup 15 dk ara verdiğim içinmiş pardon.

2 Beğeni

Bayaa yavaş okuyormuşsun.

Evet, ama memnunum :slight_smile:

4 gündür internetten bulduğum video ve uygulamayla göz kaslarını geliştirmeye çalışıyorum. Başlamadan önce bir istatistik tutmadım ama okuma hızımın arttığını hissedebiliyorum.

1 Beğeni

Hızlı okuma yapabiliyorum.
Sık tercih etmesem de betimlemelerle bunaldığım ya da bir şekilde içinde boğulduğumu hissettiğim ama sonunu merak ettiğim kitaplarda uyguluyorum. Okuma hızım normal şartlar altında saatte 50 sayfa.

Ben izlediğim videolarla hızlı okuma yöntemlerini öğrenmiştim. Galiba katıldığım bazı tiyatro çalışmaları görüş açımı geliştirdi ve bu dolaylı şekilde hızlı okumama katkı sağladı. İlk başlarda sayfa sayfa algılamakta sorun yaşıyordum çünkü sadece paragraf paragraf algılayabiliyordum.

Bu konudaki fikrim zaten konunun başlığında gizli.

“Hızlı okuma”

2 Beğeni

Mesleki alanda mecburi eğitimini aldım lakin sürekli her daim kullanamıyorum, tüm kitabı o şekilde okuyunca gözleri ve beyni fazla yoruyor.
Kelime Kelime değil cümle cümle okuyorum hızlı okurken.
Mak kuvvetlerine aynı eğitimin paragraf okuma olanı verilir ki düşman başına.
Lakin tanıdığım bir aşırı sivil vatandaş 0 eğitimle en kral hızlı okuma yapan bordo ile aynı hızda okuyor. Biraz iq yönelim adaptasyon ve kendini geliştirmeyle alakalı bu durum.

Sınava son 3 dakika kala tüm kitabı başlı-başına gözden geçirmek mecburiyetinde kalma gibi bir durum olduğu için hızlı okuyabiliyorum. :sweat_smile:

:+1: Gerçekten yararı oluyor.
Böyle normal okuma hızım 70-150 arası değişiyor, sorun dikkatim dağınık olunca 10 sayfa bile okuyamam, ki son yıllar (dersler dışında) dikkat dağınıklığım kağıt gibi 7’e katlandı, kitapları geceyarısı okuyordum ses olmaması için.

1 Beğeni

Ben yaklaşık beş yıl önce hızlı okuma eğitimi aldım. O dönem kadar olmasada hala hızlı okuyup anlayabiliyorum. Ama şu bir gerçek çok hızlı okuyunca anlama oranı düşüyor. Fakat eğitim almak isteyen varsa tavsiyemdir gerek meslek için gerek kitap okumada son derece yararlı.
Kendim dakikada 1200 kelime ve %90 anlama ile bitirmiştim kursu. Şuan ise dakikada ortalama 900 kelime %90 anlama ile okuyorum. Bu hız kişiden kişiye değişebilir veya çalışmayla değişebilir. Sorusu olan varsa yardımcı olabilirim.

Özel bir kurumda toplam 16 ders gördüm. Ders saatleri değişiyordu. Ortalama 2 saat sürüyordu. Tam hatırlamıyorum fakat benim sınıfımda 9 kişi vardı genelde tıp öğrencileriydi. Herkese bir bilgisayar düşüyordu. Bilgisayardan antrenman yapıyorduk. Bu antrenmanların çoğu göz kaslarını çalıştırmaya yönelikti , derslerden sonra yoğun göz ağrısı oluyordu ilk başlarda. Antrenmandan sonra bize verilen görevleri yapıyorduk bunlar genelde bir metinde belirli kelimeleri bulmak (kısıtlı zaman oluyordu) veya paragrafın başını ve sonunu sadece okuyarak cümleyi görmeye çalışıyorduk. Her ders sonunda bize zaman tutturarak dakikada ne kadar okuyup ne kadar anladığımızı anlamak için paragraf verip o paragrafla ilgili test çözdürüyorlardı. Okuma hızım yavaş yavaş arttı. İlk girdiğimde 450 kelime civarı okuyordum.

Hızlı okumak benim için mesleğimde kolaylık sağlayacağı için gittim kursa. Çok memnun kaldım fakat evde araştırarak teknikleri, okuma hızınızı arttırabilirsiniz. Asıl olay iç sesinizi yok etmek ve kelime kelime değil cümle cümle görmek.

Kitap okuma konusunda okuduğum kitaba bağlı olarak hızım değişmektedir. Hızlı okuma eğitimi kitap okumakta da çok yararlı oldu tavsiye ediyorum. Fakat bu kursu almamasına rağmen çok hızlı okuyan insanlar da gördüm.

3 Beğeni