Bir süredir Homeros evreni hakkında düşünüyorum ve bu evrende geçen kitapları araştırıyorum.
Aslında Homeros evreni diye bir kavram var mı bilmiyorum ama İlyada ve Odysseia’yı okuduktan sonra çok etkilendim ve bu metinlerdeki karakterlerin geçmiş ve geleceklerini ve bu evrendeki diğer karakterleri araştırdıkça daha çok merak etmeye başladım. Son zamanlarda Ben, Kirke gibi kitaplar çok ilgi gördü. Ben de bu konuda yazılmış kitapları burada toparlayıp belki bir okuma listesi çıkarabileceğimizi düşündüm.
Bulabildiğim kitapları eski ve modern olarak ikiye ayırıyorum;
Modern metinler
1. Madeline Miller - Akhilleus’un Şarkısı
2. Pat Barker - Kızların Suskunluğu
3. Christa Wolf - Kassandra
4. Robert Graves - Homeros’un Kızı
5. Madeline Miller - Ben, Kirke
6. Margaret Atwood - Penelope
7. Ursula K. Le Guin - Lavinia
Siz de bildiğiniz kitapları, konusunu ve olay örgüsündeki yerini spoiler vermeden paylaşabilirseniz listeyi büyütmeyi umut ediyorum.
Homeros evreni dediğiniz şey Yunan Mitolojisi oluyor. Modern roman tarzında olanlar da Retelling olarak adlandırılıyor. Benim bildiğim bunlara ek olarak Artemis yayınlarından çıkan Truvalı Helen kitabı var. Baskısı bitmiş ama sahaflarda rahatlıkla bulunuyor. Artık kadınların gözünden anlatılan Mitolojik Retelling’lerden gına geldiği için benim okunacaklar listesinde çok gerilerde duruyor ama okuyanlar beğenmişler, yorumlar olumlu.
Aslında bu liste saymakla bitmez. Edebiyatın temelini Yunan Mitolojisi ve Kitab-ı Mukaddes oluşturur. Yani hiç tahmin etmediğiniz eserler de bile izlerine rastlanır.
“Homeros Evreni” diyerek belli bir kalıba indirgemiş oluruz aslında. Homeros’un ardından tragedya yazarlarını ve kronolojik olarak yunan filozoflarının eserlerini takip edersek Elif Şafak’a ve Zülfü Livaneli’ye kadar gelebiliriz bence.
Ya da direkt Elif Şafak ve Zülfü Livaneli’den başlayalım ya, Homeros falan zaman kaybı. Ki ben Homeros’un reenkarne ola ola günümüzdeki Şafak, Livaneli, işte efendime söyleyeyim İskender Pala, Kahraman Tazeoğlu gibi yazarlara dönüştüğünü düşünüyorum. Naçizane tavsiyemdir. :))
Retelling kavramını bilmiyordum, çok teşekkürler. Evet, Homeros evreni dediğim şey Yunan Mitolojisinin bir parçası ama tamamı değil. Bu evren ile tanımlamaya çalıştığım aslında tanrılardan çok ilyada ve odysseia daki akhilleus, paris, agamemnon, patraklos, nestor, hektor, priamos gibi karakterler… Bu karakterler ile ilgili yazılmış tragedyalar var, başka mitlerde de isimlerinin geçiyor… İlyada’dan önceki maceraları veya karakterlerin sonları ile ilgileniyorum. İlyada ve Odysseia’daki eksik parçaları eski veya modern metinlerden okuyarak bu zevki nasıl devam ettiririmdir meramım… Kadınların gözünden anlatılan metinler ile bir sorunum yok, sonuçta homeros kadınlara pek ses vermemiş ve hep ikinci plandalar ama onlar da hikayenin bir parçası…
@DenaroForbin evet amacım zaten “Homeros Evreni” tanımıyla bunu Yunan Mitolojisinde bir altkümeye bir kalıba indirgemek. Evet, Homeros batı edebiyatının temeli olarak kabul ediliyor ve bu temel üzerine inşa edilen Ulysses gibi bir çok kitap var. Ama benim isteğim orjinal metindeki karakterleri daha fazla tanımak onlar ile ilgili daha çok bilgi daha farklı bakış açıları öğrenmek… Biraz araştırdığımda İlyada ve Odysseia dan çok daha fazlası olduğunu gördüm, insanlar buradaki karakterler hakkında tragedyalar yazmışlar ya da metinlerde olan ama hiç konuşmayan kadınların bakış açısından kitaplar yazmışlar.
Evet, Homeros Evreni arayışlarımı bırakmış değilim aslında bu evrene “Kahramanlar Çağı” deniyormuş… Okuma listesinin ilk taslağı da (kronolojik olarak) aşağıdaki gibi ;