Kayıp Rıhtım'da tamamını okumak için: https://kayiprihtim.com/alintilar/huzur-ahmet-hamdi-tanpinar/
Türk modernist romanının yaratıcılarından Ahmet Hamdi Tanpınar imzalı "Huzur"dan akıllara ve yüreklere kazınan 10 alıntı. (DEVAMI…)
2 Beğeni
Vector
(Echo)
Nisan 26, 2020, 12:23ös
2
KorkutHatun:
Birtakım mekteplerimiz var; birçok şeyler öğretiyoruz. Fakat hep eksik olan bir memur kadrosunu doldurmak için çalışıyoruz. Bu kadro dolduğu gün ne yapacağız? Çocuklarımızı muayyen yaşlara kadar okutmayı âdet edindik. bu çok güzel bir şey! Fakat günün birinde bu mektepler sadece işsiz adam çıkaracak, bir yığın yarı münevver hayatı kaplayacak. O zaman ne olacak? Kriz… (Sayfa, 264)
Bir türlü yeterli hissedemiyorum kendimi, şu romanı okumak için. Kaç sene önce söylenmiş bir söz, şuna bakın. Sırf şu söz için bile okumaya cüret etmek istiyorum.
Bu harika paylaşım adına teşekkür ederim.
2 Beğeni
KorkutHatun:
Yolun büyüğü, küçüğü yoktur. Bizim yürüyüşümüz ve adımlarımız vardır. Fatih, yirmi bir yaşında İstanbul’u fethetmiş. Descartes da yirmi dört yaşında felsefesini yapar. İstanbul bir kere fethedilir. Usul Üzerine Konuşma da bir kere yazılır. Fakat dünyada milyonlarca yirmi bir, yirmi dört yaşında insan vardır. Fatih veya Descartes değillerdir diye, ölsünler mi? Kesif yaşasınlar yeter. Yani büyük yollar dediğiniz şeyin büyüklüğü bizim içimizdedir. (Sayfa, 133)
Kitabı 3-4 ayda bitirdim. Çok ağır geldi. Bu yüzden birçok yeri de kaçırmışım sanırım. Yukarıdaki kısım çok güzelmiş.
KorkutHatun:
“Çünkü hadiselerle beraber biz de değişiriz; ve biz değişince mazimizi de yeni baştan kurarız.” İnsan kafası böyleydi. Zaman, onda daima yeniden teşekkül ederdi. Hal bu bıçak sırtı,hem mazinin yükünü taşır, hem de onu çizgi çizgi değiştirirdi. (Sayfa, 366)
Bu kısmı da defterime not almıştım.
“Hal, bu bıçak sırtı…” ifadesi çok hoşuma gidiyor.
2 Beğeni