İki Buçuk Lira

Öykü Seçkisi'nde okumak için: İki Buçuk Lira – Aylık Öykü Seçkisi

Süleyman, sıcak bir yaz sabahında gövermiş bir kavun gibi yusyuvarlak kafasını döndürerek, uyku tüten gözlerle yastığın diğer ucuna baktı. Annesinin başının izi bozulmamıştı hâlâ. Kapı aralıktı. Mutfaktan kızarmış ekmeğin kokusu geliyordu. Yuvarlanarak yatağın diğer tarafına doğru kaydı, annesinden kalan çukura yerleşti. Yastık annesinin uzaklarda yitip gitmiş memleketinin sık çayırlarına benzeyen saçları gibi tertemiz; yeşil sabun…

2 Beğeni

Oldukça samimi bir öykü. Sanırım herkes bu çalışmada kendi çocukluğuna dair ilişkilenebileceği bir parça bulabilecektir. Satırlarda hissettirdiğiniz çocuk saflığının içimde uyandırdığı tebessümlere hüzünün de eşlik ettiği bir ruh haliyle okudum. Kaleminize sağlık.

1 Beğeni

Selam @KARAKOC,
Çok teşekkür ederim. :blush:
Sevgiler.

Bu seçkide saygı duyduğum kalemlerden birisiniz. Hikayeleriniz sadeliğin gücünü ve gündelik yaşamın içinde yitip giden mucizevi detayların varlığını ispatlıyor.
Birbiri ardına işlediğiniz cümleler soluk alıp verir gibi, adeta canlılar. Bir başladın mı, gerisi mutlaka geliyor.
Bataklık temasında kalp kırıklığını, yetişkin dünyasına has karanlık gölgeleri kusursuz bir dille anlatmıştınız. Şimdi ise, bu hikayede, fırlama bir çocuğun kendine has dünyasını anlatmışsınız. Bu bahsettiğim iki hikaye arasında bir dünya kadar fark var ve kaleminiz bu iki dünya arasında serbestçe dolaşabiliyor. Bu bir yazara bahşedilen en büyük hediyelerden biridir. Bazı kalemler yalnızca tek bir ses ve tek bir renk ile yazar, sizin kaleminiz ise oldukça engin.
Lakin naçizane bir eleştiride bulunmak istiyorum. Yer yer yazılarınızın fazlasıyla “sade” bir hale geldiğini ya da tekrara kapıldığınızı görüyorum. Bunlar elbette dikkatsizlik hatasıdır ya da daha sonra, hikaye soğuduğunda, dönüp tekrar okununca fark edilecek türden aksiliklerdir.
Üstelik kaleminiz gerçekliğin içinde saklı kalan hayal dünyasını keşfetmeye oldukça yatkın. Sizden daha çok büyülü gerçeklik üslubuna yakın öyküler okumak isterdim.

1 Beğeni

Merhaba @Tugrul_Sultanzade,
Çok teşekkür ederim.
Eleştiriniz çok hoşuma gitti. Bu tür tespitler hepimizin yolunu aydınlatıyor.
Evet; hikâyeler soğuduklarında birçok aksilik göze çarpıyor. Sil baştan, ikinci, üçüncü ve hatta dördüncü kere yazılmaları gerekiyor. Burada okuduklarınız zaman nedeniyle sadece birkaç kez üzerlerinden geçtiğim öyküler.
Tespitiniz iç sesimin yankısı gibi. Dile getirdiğiniz için; bunu bana da fark ettirdiğiniz için ayrıca teşekkür ederim. Ben de daha çok büyülü gerçekçi öyküler yazmak istiyorum.

Sevgilerimle.

1 Beğeni