İyi günler. Bu tarz isimlendirilen kitapların içeriği boş kitaplar olduğunu düşünenlerdenim fakat dün izlediğim bi youtube videosunda bu kitap önerildi. Belki tanıyan vardır youtuberın ismi Beyhan Budak.
Kitabı okumuş olan veya kitap hakkında bilgi sahibi olan varsa tavsiye eder misiniz?
48 yasa ile hayatın değişecek vs gibi şeylere inanmam, sevmem bende. Ama bu kitabı üniversitede okudum çünkü 48 yasayı tarihteki örnekler ile anlatıyor. Benim için baya ilginç olmuştu tarihteki ilginç şeyler açısından. Amacın tarihte değişik örnekler görmek ve belki daha önce bilmediğin ilginç bilgiler edinmek ise okuyabilirsin. Ama amacın 48 madde sonra iktidar sahibi olacağım, güç sahibi olacağım vs ise, onu bilemem.
Aynı yazarların 33 Stratejide Savaş kitabını okumuştum. Önemli savaş strateji metinlerinden tarihi olaylardan örnekler veriliyordu. Kitap iş dünyasında başarılı olmak için savaş taktiklerinden yararlanılması amaçlanmış. Bense savaş taktiklerinin arkasındaki düşüncelere duyduğum merak sebebiyle okumuştum. Ana başlıklarda ne gibi kuramlar vardır, onu merak ediyordum. Yani, kitabı okuma sebebim yazılma sebebiyle alakasızdı. Kişisel amacım açısından kitabın faydasını gördüm. Kitap yazılış amacına uygun yönlendirmeler içeriyor muydu, orası biraz tartışmalı. Kitabın yapısı, “Savaş tarihinde şu türden taktikler var, felsefesi de şunlar, hayatınıza uygulayabilirseniz faydasını görürsünüz,” gibiydi. Ancak gündelik hayata nasıl uygulanacağı hususunda yönlendirmeler içermiyordu.
O kitaptan edindiğim görüşe istinaden, iktidar elde etmişlerin öne çıkan özelliklerini listeleyen bir metin arayanların hoşuna gideceğinden eminim. O hususta ana başlıklar nelerdir, felsefi ve tarihi altyapısı nerelere dayanır, gibisinden bilgilere hızlıca ulaşabilmek için faydalı olacaktır. 33 Stratejide Savaş’taki gibi temel bilgiyi verip geri kalanı okura bırakıyorsa, o bilgileri hayata uygulama yöntemini de arayan okurları pek tatmin etmeyebilir. Kısacası, iktidar ve güç kavramını araştıranlar için faydalı olacaktır. Kişisel gelişimde hususunda faydası olur mu, 33 Stratejide Savaş’taki izlenimim gereği, yazarlar işin o kısmını okurun kendi çabasına bırakmış gibi.
@Bay_Karamsar @jakels
Amacım kesinlikle güç sahibi olmak tarzı bir şey değil, ben de sizin gibi pek inanmıyorum bu işlere. Benim amacım daha çok uyanmak ve insanlara dair bakış açımın derinleşmesi. Aslında öğrenmek istediğim şey bu kitapta geçen cümlelerin ve tespitlerin tamamen temelsiz, saçma ve uydurma olup olmadığı. Bazı kitaplar olur ya hiçbir yetkinliği olmayan basit bi adam kafasından tespitler uydurur o açıdan çekincem var biraz. Bahsettiğiniz gibi tarihsel örneklerle anlatıyorsa biraz daha güvenilir ve yetkin biri olduğu sonuca varıyorum.
İki cevap da çok tatmin ediciydi teşekkür ediyorum.
Yasa 20:Kimseye Bağlanmayın
1.Bölüm Herkes Sizi Kazanmaya Çalışsın Ama Siz Kimseye Bağlanmayın
Bu yasa mesela 1558 I.Elizabeth üzerinden anlatılıyor. Bu yasanın benzerini kraliçenin nasıl yaptığını ve nasıl başarılı olduğunu anlatıyor.
Aynı yasanın 2.bölümü ise 15.yüzyıl Isabella d’Esta üzerinden anlatılıyor. Bu tarihi karakteri daha önce bilmiyordum mesela, bu kitap sayesinde o dönemle ilgili bilgi sahibi olmuştum.
Kitapta Picasso, Napolyon, Cengizhan ya da Edison gibi tarihin değişik dönemlerinde, değişik örnekler var. Onların 48 yasayı nasıl uyguladıkları ve güç sahibi oldukları var. Dediğim gibi, tarih açısından güçlü figürlerin yaşamlarında yaptıklarını okumak çok keyifli ve bilgilendiriciydi. Ben tavsiye ediyorum.
X bir figürün hayatından örneklerle kişisel başarı methodları bana hep eksik hatta saçma gelmiştir. Mesleğim gereği böyle çok kitap/video hayatıma girdi. Bu tarz kitapların en büyük eksikliği dönemin ve figürün yaşadığı coğrafyanın şartlarını hep göz ardı ediyor olmaları.
Bunun dışında tabi ki başarılı olmuş kişilerden bir şeyler öğrenilebilir. Tarihi figürlerden tarihsel bilgiler öğrenilebilir. Ama bunun dışında x şunu yapmış ben de uygularsam ben de başarılı olurum savı sadece tek bir şeyde geçerli “çok çalışmak”
Bende aynı şeyi söyledim zaten
Bu konuda katılıyorum. Ama benim bu kitabı sevme nedenim, tarihteki kişilerin hayatlarından kısa bir parça görmüş olmak. Tarihteki herkesi bilmek imkansız, ama verdiğim Isabella d’Esta örneği gibi, bazı figürleri ilk defa bu kitap sayesinde tanıdım. Dediğiniz gibi yüzeysel, ama bu kitap olmasa Isabella ismi benim için yabancı olarak kalacaktı.