İlginç Bilgiler Köşesi

Bu konuda bir yerlerden gördüğümüz, bulduğumuz veya bildiğimiz ilginç bilgileri paylaşabiliriz. O zaman ben başlayayım :

“Bir gergedan, başka bir gergedanın kokusunu 1,5 km öteden alabilir. Bu kadar uzaklıktan bile o gergedanın cinsiyetini ve yaşını tespit edebilir. Çünkü gergedanların koku alma merkezleri beyinlerinden daha büyüktür.”

resim

7 Beğeni

Tevfik Fikret’in adı ve soyadının ilk heceleri adını, ikinci heceleri de soyadını oluşturuyormuş.

23 Beğeni

Darvaza: “Cehennem Kapısı” olarak bilinen, Türkmenistan’da Karakum Çölünde bulunan krater. Aslında doğalgaz sondaj çalışmalarında yanlışlıkla sebep olunan bir çukur. Çıkan gazı engellemek için tutuşturup birkaç gün içinde biteceğini düşünmüşler fakat yaklaşık 50 yıldır yanıyor.

11 Beğeni

Siz bu cümleyi okurken vücudunuz iki milyon yeni alyuvar hücresi üretmiş olacak.

resim

8 Beğeni

12 Ocak 1976’da doktor James Bedford yıllar sonra çözülmek üzere bedenini dondurdu.

5 Beğeni

Ne yani adam müstear ad mı kullanmış

Evet, çünkü asıl adı Mehmed Tevfik. Mahlasını kullanmış uzun yıllar.

Böyle bir durum gözümden nasıl kaçmış anlamadım… Son zamanlarda aldığım en ilginç bilgi, teşekkür ederim

1 Beğeni

Özellikle filmlerin abartısıyla korku unsuruna dönüştürülen köpekbalıkları yılda ortalama 8-12 insanın ölümüne sebep olurken, her yıl insanlar tarafından öldürülen köpekbalığı sayısı 100 milyonu aşkın.

5 Beğeni

Tayvan’ın resmi adı Çin Cumhuriyeti’dir. Yani, biri Halk Cumhuriyeti, diğeri sadece Cumhuriyet olan iki Çin devleti vardır. Sebebiyse şudur: Çin Komünist Devrimi’nden sonra, 1911’de Geleneksel Qing hanedanlığını (kraliyet ailesini) yıkan Milliyetçi Partinin liderleri Çan Kay Şek adaya kaçarak Tayvan devletini kurmuş ve yeni devleti asıl Çin devleti ilan etmiştir. Ada devleti, bağımsızlığını ilan eder etmez pek çok batılı ülkece tanınmış, Çin Halk Cumhuriyeti’nin meşrutiyeti sorgulanmıştır. Ç.H.C’ni dışlama dönemi sırasında Tayvan o kadar önemli bir konuma gelmiştir ki Birleşmiş Milletlerin Kurucu üyelerinden biri olmuştur. Yıllar içerisinde Birleşmiş Milletler’in ve NATO’nun tavrı, Ç.H.C’nin güçlenmesi neticesinde değişikliğe uğrar. Bir dönem, Tayvan’ı dışlayıp Ç.H.C’ne yakınlaştıkları olmuştur. Daha sonradan bu tutum değişmiştir. vs. vs.

Bu bilgiyi, Disket Kutusu’nun Dünyada Yasaklanan Oyunlar videosunda, Berat Berkan Topal’ın anektodunan öğrendim.

6 Beğeni

Bir kelimeyi hatırlamakta zorluk çekiyorsanız yumruğunuzu sıkın. O zaman, beynin aktivitesi daha da büyür ve hafızayı canlandırmaya yardımcı olur.
Daha denemedim, yeni öğrendim. Ama kesinlikle ihtiyacım olacak.

2 Beğeni

Türkçemizde sıkça kullanılan “şu an” kelimesinin doğru yazılışının bilinenin aksine bitişik değil “şu an” olduğunu biliyor muydunuz?

Yeni yöntemimi nasıl buldunuz? :sweat_smile: :buyucu:

6 Beğeni


Aklıma direkt bu geldi.

Düzenliyorum olmuyor, söylüyorum olmuyor, duyuru yapıyoruz olmuyor, olmuyor, olmuyor… Bir de “ilginç bilgi” olarak geçeyim dedim. Nasıl ki “buan” veya “oan” yazmıyorsak “şuan” da yazmamalıyız. Kolay ama kafada kalıcı bir durum diye düşünerek ikinci alt bilgiyi de vermiş oldum. Hadi hayırlısı. :stuck_out_tongue:

Yarın gel editör olarak başla. :slight_smile:

Sesli okumak yanlış yazılışı ele veriyor gibi. Mesela “şuan” yazınca, okunuşu “şhon” gibi bir şey oluyor :thinking:

Banlayamıyorsam gelmem. Ban çok önemli bir kriter benim için. :smiley:

@Bay_Karamsar Ben bilgiyi verdim. Alt metin de girdim. Gerisiyle ilgilenmiyorum. :rofl:

2 Beğeni


13 Temmuz 1923 yılında Los Angeles’te inşa edilen, ellişer metre yüksekliğinde harflerden oluşan Hollywood tabelası aslında Hollywoodland olarak bir gayrimenkul şirketinin reklamı amacıyla hazırlanmıştır.

4 Beğeni