Az önce formda bir yorum yaparken aklıma böyle bir başlık açmak geldi. İlginç kitapları derlediğimiz bir bölüm olabilir. Birkaç sene öncesine kadar Bozkırın Rüzgarı Siyah Kalem diye bir kitaba rastlamıştım. Sonra aynı konu hakkında başka kitaplarda çıktı, tabii ilki gibi olamaz.
Siyah Kalem yazarın mahlası, Orta Asya’da yaşamış kitabında cinlerin çizimini yaptığını söylüyor. Çizimler siyah ve kırmızı mürekkeple yapılmış. Gerçekliği sorgulanır. Ama Siyah Kalem’in orijinal çizimlerine benzer tasvirlerini benzer kitaplarda görmek mümkün. Kitaplığımda var, bir ara tekrar okurum.
İkinci aklıma gelen eser kitabı acaibü’l mahlukat Tuhaf Yaratıklar ve Mahlukatlar.
2.
Osmanlıca bir eser. Bölüm gereği Osmanlıca biliyorum, birkaç yer okumuştum kitapta ama üzerinden çok geçti ne anlattığını hiç hatırlamıyorum. İçinde melekler, cinler anlatılıyordu. Kitabın içinde ilginç çizimler var. PDF’si vardı sanırım. Bende tıpkı basımı yok, görseldeki basımı var elimde, o da doğrudan tıpkı basım değil. Şimdi bizde böyle bir eser varken J. K. Rowling yazdığı kitabın filmine hayran kalmak olmaz. Bakın yerlisi var.
Bir diğer eser Kitabül Azazil
3.
Kitap tamamen eski Arapça, ama bundaki görselleri bazılarını çocukluğumda yaşadığım köyde bir teyzenin yeşil kapaklı kitabında gördüğümü çok iyi biliyorum. Kitabın aslı yok elimdi, olsa da bir işime yaramz. (kitabı nasıl kurcaladığım sormayın)
O yeşil kapaklı kitap, Erzurumda bir tarikat şeyhinden gönderilmiş bu kadına. O dönem şimdiki gibi tarikatlar bol değil, devlet araştırıyormuş, cezası var, onlarda bazı kitapların böyle uzaktaki tanıdıklarına göndermiş. Artık köy dedikodusu ne kadarı doğrudur bilinmez. kadın hep muska falan yazardı. Ateş olmayan yerden duman da çıkmaz. Kısmı doğruluk payı vardır.
İngiliz arşivlerinden sızdırılmış bir kitap vardı, bulunca ekleyeceğim. Aklınızda böyle kitaplar varsa paylaşın. Okuması eğlenceli ilginç bir başlık olur. Aslında ne zamandır bu kitapları toplu bir şekilde bir yerlerde yazmak istiyordum. Kendim için açmış gibi oldu başlığı
- Yeni bir ekleme yapıyorum Voynich El Yazması
Bu kitap geçtiğimiz yıllara kadar okunamamıştı. Sanırım yapay zeka kitabın dilini çözmeyi başarmış. Bu da aklıma gelen bir diğer ilginç örnek. İçeriği, görselleri çok ilginçti. kadınlar, bitkiler, sular. Adeta fantastik bir dünyadan gelmiş gibi. her çağrışıma açık bir yapısı var. Kitap unutulmuş Arabi dillerinden birinde yazılmış sanırım.
Bir simya kitabı vardı ve unutulmuş bir dine ait bir kitap, aklıma gelince eklerim.
Listem için yeni bir ekleme Enok’un Kitabı
5.
Bu kitabın dört kutsal kitaptan önce indiği varsayılıyor. İdris peygambere ait. Aynen bu basımıyla elimde var. Habeşistan’da eski bir manastırda bulunmuş. Bulan bir çobandı, dönemin din adamları Orta Çağ Avrupa’sında Aristonun eserlerini nasıl sır gibi saklamışsa bu kitapta din adamlarınca öyle sır gibi saklanmış. Kitabın pdf’si var sanırım, kısmen okudum. Aklımda kalan okuduğum o kısa bölümlerden anlayışın İslamiyet’le örtüştüğüydü. Tekrar okunması gerekiyor. Gerçi içinde fantastik, kavrayamayacağımız şeyler olduğunu da itiraf etmeliyim dostlar.
Listem için yeni bir kitap geldi aklıma. Necronomicon Büyücünün El kitabı diye bir çevirisi var. Asıl bol malzemeli kitap bu.
6.
Bu kitapla Lovecraft kitapları arasında ciddi bir benzerlik var. Kitabın pdfsi var. Sırf incelemek için indirdim. Acaba bunu okuyup büyü yapmayı deneyen var mı? Kitabın giriş kısmı epey merak uyandırıcı. Okuyucunun psikolojisini bozacağını neredeyse garanti ediyor
Sadece girişi okudum. Hiç yorum yapamayacağım hakkında. Bilmediği şey hakkında konuşmamalı insan.
Modern dünyadan güzel bir çalışma Yapraklar Evi - Mark Z. Danielewski
7.
@effect adlı kullanıcının tavsiyesi. Yorumları okudum. Daha detaylı bilgi edineceğim hakkında, kesinlikle listeye alınır. Ne yazık ki baskısı yok ve pahalı. Şimdilik dursun kenarda, bir yerden geçer elime.
Kült kitaplardan biri, İbrahim Hakkı Marifetname
8.
insanın düşünme sistemi her yerde aynı dedirtiyor. S. Holmes’un mantık yürütme şeklini bilenler için bu kitap o mantık yürütme şeklinin atası resmen. Bilenler anladı ne dediğimi. Elimde daha yeni bir basımı var, çevirisini beğenmedim Erkam yayınlarıydı sanrım. Kesinlikle tek cilde sığacak bir eser değil. yazık ettiler. Bu tür eserleri daha güzel basmalılar.
Yeni keşfettiğim bir eser unutmadan ekleyeyim. Mevlana Halidi Bağdadi Hızır Tezkiresi Kitapla ilgili tek görsel yok, basım yok. Aynı zamanda okuduğum iki kitapta tesadüfe bak ki bu kitabın ismine rastladım. Astronomi hakkında bir kitapmış. Araşrıdığımda kitaba dair internette yazılanlar dışında bir şey bulamadım. yazanların doğruluğu da tartışılır. Gerçi kitaplar ile paralellik gösteriyor. Bu eseri temel alan bazı eserler var o kadar. Kitap hakkında görsel bile yok, ya da ben bulamadım henüz. Bulunca ekleyeceğim. Kitaptan bahseden ciddi kaynaklardan biri aşağıdaki kitap.
9.
Orijinal kitap kütüphanelerde yok, basımı da yok. Gizli tutuluyormuş. Bunu da anlamış değilim, bilgi bu, okuyunca yok mu olacağız da kitabı gizliyorsunuz? Devlet sırrı mı bu? İlerde bulursam ya da basılırsa mutlaka okurum.