İlginç Kitaplar

Az önce formda bir yorum yaparken aklıma böyle bir başlık açmak geldi. :face_with_monocle: İlginç kitapları derlediğimiz bir bölüm olabilir. Birkaç sene öncesine kadar Bozkırın Rüzgarı Siyah Kalem diye bir kitaba rastlamıştım. Sonra aynı konu hakkında başka kitaplarda çıktı, tabii ilki gibi olamaz.

  1. Kitap_20130322155656_50592_6

Siyah Kalem yazarın mahlası, Orta Asya’da yaşamış kitabında cinlerin çizimini yaptığını söylüyor. Çizimler siyah ve kırmızı mürekkeple yapılmış. Gerçekliği sorgulanır. Ama Siyah Kalem’in orijinal çizimlerine benzer tasvirlerini benzer kitaplarda görmek mümkün. Kitaplığımda var, bir ara tekrar okurum.

İkinci aklıma gelen eser kitabı acaibü’l mahlukat Tuhaf Yaratıklar ve Mahlukatlar.
2. 0000000520485-1
Osmanlıca bir eser. Bölüm gereği Osmanlıca biliyorum, birkaç yer okumuştum kitapta ama üzerinden çok geçti ne anlattığını hiç hatırlamıyorum. İçinde melekler, cinler anlatılıyordu. Kitabın içinde ilginç çizimler var. PDF’si vardı sanırım. Bende tıpkı basımı yok, görseldeki basımı var elimde, o da doğrudan tıpkı basım değil. Şimdi bizde böyle bir eser varken J. K. Rowling yazdığı kitabın filmine hayran kalmak olmaz. Bakın yerlisi var.

Bir diğer eser Kitabül Azazil
3. indir (1)
Kitap tamamen eski Arapça, ama bundaki görselleri bazılarını çocukluğumda yaşadığım köyde bir teyzenin yeşil kapaklı kitabında gördüğümü çok iyi biliyorum. Kitabın aslı yok elimdi, olsa da bir işime yaramz. (kitabı nasıl kurcaladığım sormayın)

O yeşil kapaklı kitap, Erzurumda bir tarikat şeyhinden gönderilmiş bu kadına. O dönem şimdiki gibi tarikatlar bol değil, devlet araştırıyormuş, cezası var, onlarda bazı kitapların böyle uzaktaki tanıdıklarına göndermiş. Artık köy dedikodusu ne kadarı doğrudur bilinmez. kadın hep muska falan yazardı. Ateş olmayan yerden duman da çıkmaz. Kısmı doğruluk payı vardır.

İngiliz arşivlerinden sızdırılmış bir kitap vardı, bulunca ekleyeceğim. Aklınızda böyle kitaplar varsa paylaşın. Okuması eğlenceli ilginç bir başlık olur. Aslında ne zamandır bu kitapları toplu bir şekilde bir yerlerde yazmak istiyordum. Kendim için açmış gibi oldu başlığı :sweat_smile: :rofl: :rofl:

  1. Yeni bir ekleme yapıyorum Voynich El Yazması

    Bu kitap geçtiğimiz yıllara kadar okunamamıştı. Sanırım yapay zeka kitabın dilini çözmeyi başarmış. Bu da aklıma gelen bir diğer ilginç örnek. İçeriği, görselleri çok ilginçti. kadınlar, bitkiler, sular. Adeta fantastik bir dünyadan gelmiş gibi. her çağrışıma açık bir yapısı var. Kitap unutulmuş Arabi dillerinden birinde yazılmış sanırım.

Bir simya kitabı vardı ve unutulmuş bir dine ait bir kitap, aklıma gelince eklerim.

Listem için yeni bir ekleme Enok’un Kitabı
5. indir (2)

Bu kitabın dört kutsal kitaptan önce indiği varsayılıyor. İdris peygambere ait. Aynen bu basımıyla elimde var. Habeşistan’da eski bir manastırda bulunmuş. Bulan bir çobandı, dönemin din adamları Orta Çağ Avrupa’sında Aristonun eserlerini nasıl sır gibi saklamışsa bu kitapta din adamlarınca öyle sır gibi saklanmış. Kitabın pdf’si var sanırım, kısmen okudum. Aklımda kalan okuduğum o kısa bölümlerden anlayışın İslamiyet’le örtüştüğüydü. Tekrar okunması gerekiyor. Gerçi içinde fantastik, kavrayamayacağımız şeyler olduğunu da itiraf etmeliyim dostlar.

Listem için yeni bir kitap geldi aklıma. Necronomicon Büyücünün El kitabı diye bir çevirisi var. Asıl bol malzemeli kitap bu.
6. 41KIdyYqBsL

Bu kitapla Lovecraft kitapları arasında ciddi bir benzerlik var. Kitabın pdfsi var. Sırf incelemek için indirdim. Acaba bunu okuyup büyü yapmayı deneyen var mı? :sweat_smile: Kitabın giriş kısmı epey merak uyandırıcı. Okuyucunun psikolojisini bozacağını neredeyse garanti ediyor :wink: Sadece girişi okudum. Hiç yorum yapamayacağım hakkında. Bilmediği şey hakkında konuşmamalı insan.

Modern dünyadan güzel bir çalışma Yapraklar Evi - Mark Z. Danielewski
7. 0001747690001-1
@effect adlı kullanıcının tavsiyesi. Yorumları okudum. Daha detaylı bilgi edineceğim hakkında, kesinlikle listeye alınır. Ne yazık ki baskısı yok ve pahalı. Şimdilik dursun kenarda, bir yerden geçer elime.

Kült kitaplardan biri, İbrahim Hakkı Marifetname
8. marifetname-eseri-001

insanın düşünme sistemi her yerde aynı dedirtiyor. S. Holmes’un mantık yürütme şeklini bilenler için bu kitap o mantık yürütme şeklinin atası resmen. Bilenler anladı ne dediğimi. Elimde daha yeni bir basımı var, çevirisini beğenmedim Erkam yayınlarıydı sanrım. Kesinlikle tek cilde sığacak bir eser değil. yazık ettiler. Bu tür eserleri daha güzel basmalılar.

Yeni keşfettiğim bir eser unutmadan ekleyeyim. Mevlana Halidi Bağdadi Hızır Tezkiresi Kitapla ilgili tek görsel yok, basım yok. Aynı zamanda okuduğum iki kitapta tesadüfe bak ki bu kitabın ismine rastladım. Astronomi hakkında bir kitapmış. Araşrıdığımda kitaba dair internette yazılanlar dışında bir şey bulamadım. yazanların doğruluğu da tartışılır. Gerçi kitaplar ile paralellik gösteriyor. Bu eseri temel alan bazı eserler var o kadar. Kitap hakkında görsel bile yok, ya da ben bulamadım henüz. Bulunca ekleyeceğim. Kitaptan bahseden ciddi kaynaklardan biri aşağıdaki kitap.
9.

Orijinal kitap kütüphanelerde yok, basımı da yok. Gizli tutuluyormuş. Bunu da anlamış değilim, bilgi bu, okuyunca yok mu olacağız da kitabı gizliyorsunuz? Devlet sırrı mı bu? İlerde bulursam ya da basılırsa mutlaka okurum.

6 Beğeni

Şimdilik unutmamak için buraya Fazlullah Esterebadi - Cavidan-Name yazayım. Daha geniş bir vakitte içeriği ile alakalı güncelleme yapacağım. Yazarı ve kitabı kendiniz araştırırsanız daha keyifli olur ama.

1 Beğeni

Duymadığım bir kitap, araştıracağımdan emin olabilirsiniz. :face_with_monocle: Konu içeriğine eklerim.

Denizli şivesine çevrilmiş Küçük Prens. Daha ilginç bir şey görmedim sanırım.

3 Beğeni

:rofl: :rofl: :rofl: Denizli şivesi. Bu da güzel, ama liste için yeteri kadar ilginç bulmadım. Sadece ilginç

1 Beğeni

Yerel ağza çevrilen başka kitap görmedim galiba. O yüzden ilginç. Denizlide yaşayanlar İstanbul Türkçesi de anlayabiliyor zaten. Neden böyle bir şey yapılıp basıldığını hala anlayamadım. Mesela Amerikada İngilizce çevirisi olduğu halde New York aksanına çevrilmiş kitap var mıdır? Pek sanmıyorum.

Neden yapıldığını cidden sorgulamak gerek. Gerçi Türk insanından beklenen davranışlar bunlar.

Başlığı açarken konu olarak ilginç, eski, antik, gizemli kitapları derlemek istemiştim. Amaç biraz eğlenmek ve gülmekse sizin örneğiniz de pek güzeldi. :blush:

1 Beğeni

İsmini şuan hatırlamıyorum. Osmanlı döneminde yazılmış ve içinde varlıkların çizimleri olduğu bir kitap vardı.

1 Beğeni

İsmini hatırlayınca yazın, tam bu listeye göreymiş.

Benim kendi gözümle görüp elime aldığım en ilginç kitap Yapraklar Evi kitabıydı. Başkası anlatsa inanmazdım çünkü. Aklımda kalan tek yeri, kitabın ilk sayfasında yer alan “Bu sana göre değil” cümlesi insanı bir an duraklatıyordu. Daha sonrası ise tam bir muamma. Farklı fontta ve boyutta hatta renkte yazılar, karalanmış ve katlanmış sayfalar, ters yazılar, eksik yerler, ilaç prospektüsleri ne ararsanız hatta aramazsanız vardı. Keşke ciltli olsaydı dediğimi hatırlıyorum ki karton kapağı bile yarımdı. Bir kaç sayfa okuduktan sonra psikolojimin henüz bunu kaldırmayacağı -o günler gelir mi bilinmez- sessiz sakin bir dönemde okumak üzere rafa koyduğumu anımsıyorum. Yanımda olsa fotoğraf çekip göstermek isterdim, kelimelerle anlatmak çok güç.

2 Beğeni

Kitaba baktım, baskısı yok, olan da çok pahalı. İncelemek isterdim doğrusu, ilgimi çekti. Listeye alınmalık, biraz daha araştırayım bakarım. Elinize geçmeyen duyduğunuz ilginç kitaplarda da yazabilirsiniz. Yukarıda yaptığım listedeki üç kitap benim de elimde yok, biri pdf halinde elime geçti, diğer ikisi basılmadı, el yazması zaten, basımı olan kitaplar değil. Diğerleri kitaplığımda var, olmayanları da ekliyorum.

image
ilginç kitaplara örnek…kimse okuyamıyor…
image

2 Beğeni

Kaça aldım hatırlamıyorum…umarım okuyabilirim.

image
Bunu alın…

3 Beğeni

Her iki kitap önerin de çok ilginç, teşekkürler

1 Beğeni

biraz araştırdım harika görünüyor özellikle içinde bir sürü bulmaca gizli olması ve insanların hala bunları çözmeye çalışıyor olması hoşuma gitti