İntikam

Öykü Seçkisi'nde okumak için: İntikam – Aylık Öykü Seçkisi

image

Tayfun kendini daha önce hiç bu kadar suçlu hissetmemişti. Kaçak silah bulundurmaktan ceza yiyecekti. Öfkesine hakim olamamak, son bir ayda onlarca şişenin dibini görmek… Bir sene önceki halinin asla yapmam dediği işler yapmıştı. Fakat esas suçu bunların hiçbiri değildi. Değer verdiklerini koruyamamaktı tek suçu. Şu anki halinde başka bir suçu olabileceğine kendini inandırması mümkün değildi.… (DEVAMI…)

Nasıl yazacağınız size kalmakla beraber, tanrısal anlatıların en büyük hatalarından biri, kahramanın iç çamaşır rengine kadar bilip bunu okuyucuya olduğu gibi aktarmaktır. Tabiri caizse ser verip sır vermemeniz lazım. Bazen yediği basit bir yemeği bile daha farklı anlatmak gerekebilir.

Şurayı ele alalım.

Şu anki halinde başka bir suçu olabileceğine kendini inandırması mümkün değildi.

Bu durumu, bizim okuyucu olarak metinden çıkarmamız gerekir. Karakter bize bazı ipuçları versin ki biz oradan bu hususta kendini çok suçladığını anlayabilelim. Hani bazı ebeveynler vardır ya, çocuğa bir soru sorarsınız; cevabı çocuktan beklerken çocuğun yerine o yanıtlar. Bu duygu durum anlatımları biraz fazla ‘bilen’ pozisyonunda kalıyor.

Yerde biriken kan birikintisinin

İfade tekrarlarına düşmemek önemlidir. ‘Yerde biriken kanın’ denilebilir.

ayakkabısına kadar geldiğini görünce ayağını silkeledi.

Birikinti doğası gereği akışkanlık göstermekten uzaktır. Ne demek istediğinizi anlıyorum ancak yine de ifadelerin farklı kelime seçimleriyle güçlendirilebileceğini düşünüyorum. Örnek veriyorum: ‘Önüne kadar ulaşan kanı görünce ayağını silkeledi.’ gibi bir cümle buradaki anlatımını karşılayabilecek sadelikte olabilir. Birçok alternatif bulabilirsiniz muhakkak.

Yerdeki cesede bir tekme attı. Bunun kendini sakinleştireceğini düşünmüştü ama hiçbir işe yaramadı.

Cesede tekme atması, ölen kişiyle bir husumeti olabileceğini akla getirse de ikinci cümledeki eylem geçişleri oldukça hızlı. Eylemin oluşuna tanıklık etsek daha iyi olabilir. Örneğin, ‘Sakinleşmek şöyle dursun ona temas ettikçe daha da hiddetleniyordu.’ veyahut ‘Sakinleşeceği yere yumruklarını sıkmaya devam ediyordu.’ gibi gibi…

Bu tip ufak detaylar karakteri yavaş yavaş inşa eder. Ancak sizin tüm sırrı paylaşıp ortada bıraktığınız şey en iyi ihtimalle tahtadan bir pinokyoya dönüşür. Tipleme yaratmaktan kaçınıp karakter yaratmaya odaklanmalıyız.

Alkollüyken araba süren, bunu yaparak Tayfun’un hayatını yerle bir eden bir aşağılığın hak ettiği daha azı olamazdı.

Biz karakterin ebeveyni değiliz. :slight_smile: Bu ve benzeri şeyleri hissediyorsa bırakalım kendisi bize anlatsın.

İyi yazarların metinlerinden bolca yararlanmanız, analitik gözle okumanız dileğimle.

Elinize sağlık.