Vakıf değil mi o serinin ilk kitabı
Bunun üzerine çok yazılıp çizildi - Vakıf serisi olarak düşünülürse ki aslında sizin okuduklarınız tam dahil değil. Yazılış sırası veya kronolojik okuma üzerine herkes kişisel fikrini belirtiyor. Ben de yeni okumaya başladım. Kayıp Rıhtım’da yer alan bu sırayı baz alarak başladım.
Sonsuzluğun Sonu’nu okuyup Vakıf 1. kitaba geçtim şuan.
Ama Galaktik imparatorluk romanları o listenin dışında kalmış. Sayfada altta yorumlarda bu listenin genişletilmiş hali mevcut.
İmparatorluk serisi ve “Ben, Robot” gibi tek kitapların da listeye yerleştirilmiş hali.
Bu liste üzerinden okumayı düşünüyorum ben. Tabi Ben Robot’u okuduktan sonra İthaki’nin Robot serisini basmaya başlamış olduğunu varsayıyorum o zamana kadar.
Buna göre bayağı bir yanlış başlamışım ben 
Robot Serisi bitmeden Asimov okumayı düşünmüyorum ben. Aksilikler olabiliyor. Arada bekleyip unutmak yerine tamamlanınca başlayacağım. Eskiden okuyup beklerdim fakat araya giren zaman beni sonunda vakit kaybına uğratıyor çünkü unutuyorum ve yeniden okumam gerekiyor. Yemek sıcakken yenir. Dolapta on gün beklemiş yemeği kimse yemek istemez.
Seriye başlarsam muhtemelen ilk altı kitap (ikinci paylaşım sırasına göre) on gün içinde bitecektir. Kötü ihtimalle on beş gün diyelim. On beş güne Robot tamamlanmayacağına göre tıkanacağım. Bunca sene beklemişim. Biraz daha beklerim.
Katılıyorum ben de artık böyle bakmaya başladım. Örneğin, Brandon Sanderson’ın Fırtınaışığı Arşivi serisinde 4. kitabı çıktığında İngilizce olarak okuduğum için yazarın eline mahkum kaldım devam kitabı için. Araya zaman girdikçe de her ne kadar özet videoları veya teoriler okusam da o heyecanı yitirmeye başladığımı hissediyorum. Vakıf’ı çok okumak istiyordum hatta başlamıştım, staj yaparken okuyordum ama staj yaptığım yerdeki patronum fırçalayınca devam edememiştim. Şimdi tüm evrenin tamamlanmasını bekliyorum ki öyle gömüleceğim.
Bu şekilde okursanız mantıklı tabi. Ben Dune’u ayda bir kitap okuyarak 6 ayda tamamladım. Bunu da benzer okurum diye düşünüyorum. O zamana kadar da basarlar diye umuyorum.
Robot serisinin ara kitaplarını basacaklar mı, onu merak ediyom ben.
Sonsuzluğun Sonu Monkl’dan çıkıyordu galiba. Ben, Robot da bilim kurgu klasiklerinin içinde. Nemesis ne durumda bilemiyorum. İşte Tanrılar yerine Nemesis bassalardı keşke. Telif el değiştirir mi veya değiştirdi mi bilmiyorum. Belki tükenmesi bekleniyor olabilir.
Dune gibi Vakıf veya Robot Serisi için de bir ciltli kutulu özel bir baskı bekliyorum ben. Zaten bu tarz şeyleri yapabilecekleri üç veya beş yazar veya seri var. Uzun vadeli de olsa özel seçenekler gelecektir.
İsterdim ki Alfa’nın PKD veya Verne kitaplarında olduğu gibi özel bir parantez açsalardı Asimov’a.
Benim kastettiğim kitaplar onlar değil. Goodreads’te gözüken:
The Rest of the Robots
The Complete Robot
Robot Dreams
Robot Visions
The Positronic Man
diye ara kitaplar var. Bildiğim kadarıyla hiç çevrilmemiş.
Onlar yokmuş gibi yapıyoruz. Oraları hiç karıştırmaya gerek bile yok. Bugüne dek hangi ara kitap basılmış ki bunlar basılsın? Bu kitapların basılması “mucize” tanımıyla örtüşür. 
Ana seri haricinde yan kitapların, serilerin yayınevleri tarafından basılmaması çok rahatsız ediyor beni.
Biz okuyucular duygusal yaklaşıyoruz ve sevdiğimiz bir evrendeki minik bir öyküyü bile okumak istiyoruz. Yayıncılar ise kâr amaçlı yaklaşıyorlar. Aslında bu da biraz tezatlık içeriyor ama sanırım adet bazlı satış üzerinden değerlendiriyorlar. Oysa yan kitapları da bassalar seri takipçileri yüzde doksanını alır. Öyle çok adetlere girişmeseler de olur. Sözleşme başında bir kez ve bittiyse baskı sözleşme sonunda da bir kez bassalar yeter ama bunlar küçük balık olarak değerlendiriliyor. Bu yüzden de okuyucu kırık kalbiyle kalıyor. Belki Asimov için ayrıcalık yaparlar. Bir Asimov kitaplığı fena olmazdı ama yüzde 2 ihtimal olarak görüyorum ben.
Ben yazarın kurduğu evrene sadece pencereden bakıyormuş gibi hissediyorum yan seri kitapları okuyamayınca. Yazar koskoca evren kurmuş ama yayınevleri girip dolaşmamıza izin vermiyorlarmış sadece kendi koydukları pencereden bakmamıza izin veriyorlarmış gibi geliyor bana. Bende kar amaçlı yaklaşıyorum artık çok merak etmiyorsam yarım ürüne para vermiyorum. Benim param yayınevinin parasından daha kıymetli benim gözümde.
Yazarken sıkılıyorum artık bu konuları.
Bizim yayınevlerinin fazlalıklarından dolayı basılmıyor bence bu kitapları.
Konya Selçuk Üniversitesi bunu beğendi.
Katır Gaia adlı gezegende doğmuş ama oradaki insanlığı korumak için yapılan şeyleri benimsememiş bir mutanttır.
Vakıf ilk üçleme bitti. Yazıldığı tarihe göre hoş kitaplar ama keşke daha uzun olsaydı dedirtti. Şimdi 4.kitap 30 yıl sonra çıkmış bunun sebebi ne çünkü hikayede ilginç bir yerde bitti 3.kitapta. Bir de diğer kitaplar nasıl serideki okunmalı mı onlarda ?
Isaac Asimov’un otuz yıl sonra seriye devam etmesinin sebebi dördüncü kitabın önsözünde kendisinde belirttiği gibi yayınevinin teklif ettiği bol sıfırlı çeklermiş. İyi ki yayınevi bir böyle bir şey yapmış ve iyi ki Isaac Asimov yazmaya devam etmiş. Böylece bilim kurgu tarihinin en efsanevi serisi doğmuş oldu.
Bence okumaya devam etmelisiniz çünkü asıl aksiyon daha sonraki dört kitapta geçiyor. Özellikle Vakıf ve Dünya’yı okurken büyülendim diyebilirim.
Robot serisi de yayınlanırsa ve onunla birlikte okursanız çok daha güzel olacaktır. Forumda okuma listeleri olması lazım onlara bakabilirsiniz.
Isaac Asimov 3 kitabı da bitirince serinin pek para etmeyeceğini düşünmüş. Daha sonra ise kitapların haklarını satın alan kurum çat kapı Isaac Asimov’a bir devam kitabı yazmasını istediğinde serinin peynir ekmek gibi tükendiğini öğrenir ve hayretler içinde kalır. Böylelikle diğer kitaplar 30 yıl sonra yazılır.
Ben de iyi ki devam ettirmiş diyenlerdenim. Vakıf’ın Sınırı ve Vakıf ve Dünya kitapları seriye çok farklı anlamlar katıyor. Vakıf Kurulurken ve Vakıf İleri kitapları da Hari Seldon’ın hayatını ve Vakıf’ın kuruluşunu en ince detayına kadar anlatıyor.
Kısacası, kalan kitapları da mutlaka okumalısınız.