İthaki Yayınları Soru Hattı

Arkadaşlar,

Burada kaçırdığınız bazı meseleler var. Biliyorum, baskısı bitmiş bir serinin baskısını beklemek bir hüsran kaynağı. Fakat gelip burada yeni kitap basılacağına bunu basın demek, hem yayın piyasası, hem bir yayınevini neyin geçindirdiği, hem de içinde bulunduğumuz kriz ve aynı zamanda fuar dönemi konusunda bazı gerekli bilgileri göz önünde bulundurmuyorsunuz demek.

Yayınevleri varlıklarını sürdürmek için yeni kitap çıkarmak zorundadır. Yayınevleri, bu hoşunuza gitsin gitmesin, para kazanmak zorundadır. Nihayetinde yayınevleri kâr amaçlı müesseselerdir. Bunun da ötesinde, yayınevleri ancak kâr ederlerse risk almaya, edebiyata yeni katkılar yapmaya, hatta ve hatta, eski kitaplarının basımlarına devam edebilirler. Bu konuda sitem eden, hatta İthaki’ye kin gütmeye başlayan, İthaki’nin okurlarını düşünmediğini ima eden ya da bunu açıkça dile getiren arkadaşlar görüyorum. Ne yazık ki işin realitesi bu ve bunun da ötesinde, tüm yayınevleri böyledir. Yayınevlerinin hayatlarına devam edebilmesi için para kazanmaları gerekir. Tüm şirketler için geçerlidir bu.

Peki neden yeni kitaplara daha öncelik verilir? Çünkü yeni bir eser ortaya konduğunda, tüm kitapçılar sipariş çekerler. Bu büyük rakamlardır genelde. Bu da satış demektir. Siz bir kitabı tekrar bastığınızda 5 sipariş çekiyorlarsa, yeni kitapta belki 50 çekiyorlardır. Herhalde bu matematik herkes için gayet basittir.

Bu demek değil ki, hiç tekrar baskı yapmıyoruz, yapmayacağız ya da tekrar baskıları keyifle erteliyoruz. Fakat bu konudaki verilere sahip olan yer yayınevi. Ve bir kitabın baskısının ne kadar sürede tükendiği bilgisi de buna dahil. Baskısı 2 senede biten bir kitabın baskısı hemen yapılmaz genelde. Baskısı 2 ayda biten bir kitabın tekrar baskısı ise daha önceliklidir. Bunu sadece İthaki’de değil, diğer birçok yayınevinde çok rahat bir şekilde gözlemleyebilirsiniz bu arada.

Bununla birlikte maliyet de çok önemli bir etken. Zaman Çarkı kitapları ciltli, şömizli, yüksek sayfa sayısına sahip kitaplar. Bir varsayım olarak mesela, yayınevi doların, dolayısıyla maliyetin daha düşük olacağı bir zamanı bekliyor olabilir. 6. kitap için geçerli bir durum değil bu ama göz önünde bulundurulması gereken bir durum.

Görebileceğiniz gibi, birçok etmen var bu kararları verirken göz önünde bulundurulması gereken. Kriz henüz geçmedi ne yazık ki. Muhtemelen geçmeye yakın bile değil. Henüz yayıncılıktaki etkisinin yarısını bile gördüğümüzü sanmıyorum. Piyasanın içinde olduğum için belki sizlerden bir tık daha fazla bilgi sahibiyim fakat durumun hiç de iç açıcı olmadığını söyleyebilirim. Çıkan kitapların türlerine, etiketlerine, neden şimdi çıktıklarına bakarak siz de birçok çıkarımda bulunabilirsiniz.

Tüm bunların karşı argümanları var, bu arada. Onları zaten biz gerektiğince yönetime iletiyoruz.

İthaki’nin, okurlarına hakaret etmek istemesi, okurlarından kitap esirgemesi gibi bir durum söz konusu olamaz zaten. Ek olarak, bir yayınevinin okura kitap vermemek istemesi gibi bir durum ne kadar gülünç, farkında mısınız? Fakat yukarıda bahsettiğim birçok etmen, eğer yönetimimize şu an daha öncelikli kitaplara yönelinmesi gerektiğini söylüyorsa, bu konuda elimizden gelen bir şey olamaz. Nihayetinde, eğer yayınevi para kazanamazsa, zaten hiçbir zaman tekrar baskı yapamaz.

35 Beğeni