İyilik ve Adalet

Öykü Seçkisi'nde okumak için: İyilik ve Adalet – Aylık Öykü Seçkisi

image

Tünel’den caddeye çıktığımda saat on ikiyi geçiyordu. İstiklâl her zamanki gibi kalabalık ve coşkulu seyrine devam ediyor, türlü insan suretlerinden bir desen oluşturuyordu. Biraz adımladım. Şişhane durağında güneşin yumuşattığı sıcak, ahşap bir bankta yatarak sırtını türlü figürlerle dans ettiren tombul bir kedinin yanına usulca oturdum. Müsait olmadığını söyler gibi kısık gözleriyle yüzüme bakıyor, kuyruğunu ani… (DEVAMI…)

İstiklâl her zamanki gibi kalabalık ve coşkulu seyrine devam ediyor, türlü insan suretlerinden bir desen oluşturuyordu.

Bence aynı cümle içinde iki kez üst üste -iyor ekini kullanmak akışı bir miktar sekteye uğratıyor. Bunun yerine cümleye biraz takla attırabiliriz. 'Türlü insan suretlerinden bir desen oluşturan İstiklâl, her zamanki gibi coşkulu…'gibi.

Adımların sıkılaştığını ikimiz de fark ettik. Kalabalık da epey artmıştı. İki genç kalabalığı yararak hızlı adımlarla yürüyor, tenha olduğunu gördükleri oturduğumuz yere doğru vals eden adımlarla ilerliyordu.

Bir kelimenin de bu denli tekrar edilmesinin akışı olumsuz etkilediğini düşünüyorum. Benzer anlamlara gelecek küçük farklılıklarla inşa edilmiş cümleler kullanılabilir.

Güzel ve yumuşak ama kısmen tekinsiz bir hava yaratmışsınız. Belki karanlık bölgeye daha fazla temas edebilirdiniz. Gerginliğin dozu biraz daha artabilirdi böylece. Öte yandan bu bir tercih elbette. Anlatımınız, ifadeleriniz ve teşbihleriniz de yeterince dolgun ve alımlı. Diyaloglarınız daha farklı versiyonlarda yeniden yazılabilir. Gelişme bölümü de konuyu finale aceleyle getirebilme fetvasına kurban gitmiş gibi geldi.

Elinize sağlık.