J.R.R.Tolkien Kitapları

Bilgi için çok teşekkür ederim, indirimleri takip edip külliyatı kütüphaneme eklerim. Elimdeki kitapları eritince Tolkien evrenine girerim gibi geliyor.

:hourglass_flowing_sand: #Tarihte Bugün

21 Eylül 1937’de J. R. R. Tolkien’in The Hobbit kitabı yayımlandı. Oxford Üniversitesi’nde profesör olan Tolkien, tasdiknameleri hazırlarken eline geçen boş bir kağıda “Yerdeki bir oyukta bir hobbit yaşarmış” yazmış ve her şey böyle başlamıştı.

11 Beğeni

Tolkien okurlarına sormak isterim:

Hobbit ve LOTR’dan başkaca okunması elzem ve anlatımı akıcı Tolkien eseri olarak;

Silmarillion yeterli mi?

Genişletilmiş halleriyle Beren ile Luthien (Metis’in LOTR çevirmeninden) ve Hurin’in Çocukları ona ikame ya da ek olacak kalitede mi?

Gondorin’in Düşüşü de diğer kalan kitaplar gibi yayınevinin LOTR dışındaki eserlerin telifini almasından ötürü Tolkien’in suyunu çıkarma girişimi olarak mı kalıyor? Okunmasının zahmetli ve tatsız olduğu yorumlarını gördüm çokça. Çevirenin dil kullanımı ne ölçüde tatmin edici onu da merak ediyorum.

Önümüzdeki dönemde ciltli çıkma ihtimalleri varsa, bu konuda da bilgilendirirseniz sevinirim. Birbirleriyle uyuşmayan ebatlarına ve kapaklarına dair yoğun ve haklı eleştiriler gördüm zira.

P.S. Tolkien Mirası’ndaki Hobbit ile büyük boy baskısı arasında fark olmadığını farz ederek o konuya girmedim.

Tolkien seven ya hepsini okur ya da zaten Lotr i de sevmemiştir. Gondolin in Düşüşü de diğerleri gibi Silmarillion da geçen bir hikaye zaten. Ayrı basılan bir kitap olduğu için çevrilmesi suyunu çıkarmak değil bence. Çevirisi çok mu başarılı tartışılır tabii.

Hurin’i Silmarillion’dan başka Bitmemiş Öyküler’e de almışlar ve Hobbit ve Felsefe adıyla bir kitap dahi bastıklarını görünce, üstelik Tom Bombadil’in de zor okunduğu yorumlarına bakınca, Hobbit’i 2 filme bölen zihniyet gibi, ticari olduğunu düşünüyor insan. Silmarillion’da karar kıldım.

O hikayelerin çoğu Silmarillion’ın içinde geçiyor zaten. Eğer Silmarillion’da beğenip detaylı öğrenmek isterseniz ayrı kitap olarak da alırsınız.

4 Beğeni

Şey diye biliyorum ben, hepsindeki versiyon farklı farklı. Atıyorum birinde 1917 versiyonu varsa, ötekinde 1924 versiyonu var. Sürekli güncellemiş. Oğlu da bunları farklı kitaplarda yayımlamış ama bu keyfilikten çok, babasının istekleri ve mektuplarındaki ifadelerine göre yapılmış.

3 Beğeni

Lord of the Rings’e bayılırım. Hobbit de çok iyiydi onu da sevdim ancak bundan sonrası beni aşıyor ne yazık ki. Silmarrilion okumaya çalıştığımda sudan çıkmış balığa dönmüştüm. İleride tekrar deneyeceğim okumayı ama. Belki o zaman farklı sonuçlanır.

2 Beğeni

Zevklerimizin çokça uyuştuğu bir arkadaşım da

1 Beğeni

Sabah sabah iyi geldi…

1 Beğeni

Tolkien fan kitlesinden linç yemeyi göze alaraktan okumayın vaktinize yazık olacak diyeceğim hocam :grinning_face_with_smiling_eyes: Bunu 10-15 sene önce yüzüklerin efendisini baştan sona 3 kere okuyup hatim eden, yanına silmarillion-hobbit-güç yüzüklerine dair-kayıp öyküler-peri masalları vs vs 6.45 zamanında ne bastıysa tüketen biri olarak söylüyorum :joy:

Hatta ithakinin yan kitaplarda devamlarının da bir kısmını okumuş biri olarak artık bana zor geliyor, bu çıkan yan kitapların çoğu kitap olması için tasarlanmış şeyler değiller. Hele ki adamın yarattığı evrenin bile temel amacı dil yaratım olunca açıkçası okumak için çok zorlama kalıyorlar.

Mesela bir Beren ile Luthien kitabı var ki, bu hikayeyi severim ben. Tolkien reyiz zamanında bu hikayeyi yazarken dönem dönem farklı versiyonlarını da yazmış, revize etmiş, karakter ekleyip çıkarmış vs sonrasında bu öykünün farklı farklı versiyonları oluşmuş. Bunları notlarından toplayıp da tek bir kitap yapınca bu kitap olmuyor ya bence, daha doğrusu kitap oluyor da roman olmuyor böyle kaynak kitap gibi bir şey oluyor :joy: Gerek yok yani, zaten okumuşuz zaten bilmişiz. Adamın en iyiye ulaştığındaki yol patikalarını analiz etme aşkı olmayan okurun ilgi duymaması gereken bir eser bence ama isim Tolkien olunca hepimiz saldırıp alıp okuyoruz. Hurinin çocukları ve Gondolinin düşüşünü de sırf bu nedenlerden okumaya elim gitmiyor mesela, zorluyor artık.

Okunur mu? Tabi okunur. Ama ya aşırı bir Tolkien ve Orta dünya ilgisi ve açlığı ile okunur, ya da çok boş bir zamanda elinizde sırasını bekleyen farklı eserler kalmadı ise okunur bence :grinning_face_with_smiling_eyes:

2 Beğeni

Hobbit’in baskısını da çok özensiz buldum. Yani LOTR’u kaçırmışsın, tamam, ama elindeki kalanların en iyisi de bu. Dediğiniz gibi, farklı versiyonlarıyla basılan Beren ile Luthien bile dışarıda da basılan kapaklarıyla sunulmuş. Bir de şu güncel siyah karton kapağa bak. Bari ciltli sunumu o boyutta yapsaydınız. Ufak olan, dışarıda da aynı şekilde kapaklanmış, belki boyutu da o şekildedir, bilemiyorum. Ancak 13x19.5/21 uzunluk aralığında bir ebata cilt yapsalarmış çok daha evladiyelik olurmuş. Garip olan, çizimleri, felsefesi, açıklamaları vb. derken bir dolu yan kitabını basmışlar ama ana eser özensiz. Evvelki beyaz kapak da kötü (LOTR kapağındaki yüzük beyaz fona kondurulmuş), Silmarillion’unki gibi, hakikaten değil korsan, öğrenci kırtasiyesinden not fotokopisi gibi duruyorlar.

Yani almışsın adamın “kalan” tüm eserlerinin haklarını. Yaptığın sunuma bak. Boylar desen birbirini tutmuyor, ciltler desen 11x15 ebata kayık görülmüş, karton basımlar desen kapak tasarımları ve renkleri uyumsuz, zevksiz. En iyi kapaklar son çıkanlarda ama tren çoktan kaçmış. Hakkını verememişler gördüğüm kadarı ile.

Bizzat okuyanlar tarafından da bu gözlemin doğrulandığını görmek içimde ukte bırakmadı. Teşekkürler sizin nezdinizde fikir sunan tüm arkadaşlara.

2 Beğeni

Hobbit için yayınevinden birilerine sorulmuştu sanırım, geçmişte farklı ve özel baskılar yaptıklarından yeni bir özel baskı düşünmüyorlardı diye kalmış aklımda. Forumda bulamadım ama maalesef, daha iyi hatırlayan birileri çıkar belki :smiley:

Bu yazarın kitaplarını tek bir yayınevi çıkaramıyor mu?

Tolkien telifleri kitap kitap alınmış diye biliyorum. Metis Yüzüklerin Efendisini çok önce aldığı için bu seride hala imtiyaza sahip ve baskısı bittikçe yeni baskılarına devam ediyorlar.

Diğer kitaplar için de eskiden 6.45 basmış ama, o da 6.45 işte :smiley: Şu an diğer kitaplara İthaki’den başka el atan yok ve başka aday çıkmaz da muhtemelen. Basmayı düşündükleri Tolkien külliyatından eserleri tek tek basmaya devam ederler.

Mesela History of Middle Earth öyle kenarda bekler, kimse de telifini almaz. Çıkıp bir babayiğit de basamaz çünkü 12 cildin hepsinin telifi toplu alınması gerekiyor demişlerdi zamanında :joy:

1 Beğeni

Açıklamalı Notlarıyla Hobbit tekrar basılacak, forumda cevaplanmıştı bu konu:

@dickens

Hah güzel, bende not alayım listeme. Bende olmayanlardan güzel ve özenli bir baskıydı :smiley:

1 Beğeni

Hobbit baskıları hakkında şöyle bir video var, yine forumda karşılaşmıştım:

1 Beğeni

Aynen katiliyorum hocam. Diger kitaplar roman gibi okunmuyor. Hobbit kitabında hatta Yüzüklerin Efendisinin içindeki 6 kitapta bile dil, anlatım farklılıkları var bence. Sanki ilk 3 kitabı başkası, son 3 kitabı başkası yazmış gibi. Bazı yerler aceleyle üstün körü yazılmış sanki. İlk 3 bölümdeki edebi ve kurgu zenginliğinden aldığım zevki son bolumlerde alamadım. Belki romanın sonlarına doğru hakim olan çökkün duygu durumundandir bilmiyorum

1 Beğeni

Kitapların içinde hediye edilen haritayı şöyle değerlendireyim dedim .100 TL’ye mal oldu bence güzel de oldu .:+1:t2:

17 Beğeni