Japon Edebiyatına Başlangıç

Japon edebiyatına nereden başlamam lazım? Nazlı Kar ilgimi çekti ama emin değilim. (Sayfa sayısı sıkıntı değil, ama 1.000 sayfa olmasın.)

4 Beğeni

Oe ya da Dazai okuyabilirsiniz.

1 Beğeni

Ben Yukio Mişima’nın Denizi Yitiren Denizci adlı kitabıyla girmiştim Japon edebiyatına. Farkında olmadan iyi bir seçim yapmışım çünkü kitapta Japonya’nın geleneklerinden sıyrılıp modernleşmesine getirilen eleştiriler vardı ve ben kitabı okurken hem Japon kültürünü hem de batının Japon toplumuna etkisini görüyordum. Artı olarak çok vurucu bir hikayeydi. Sonrasında Mişima’nın diğer kitaplarına sardım.

Bir de Osamu Dazai’yi önerebilirim size. Batan Güneş romanı Japonya’nın savaş sonrası bunalımlarını çok iyi yansıtan bir kitap.

Bir de canım Ishiguro’nun Uzak Tepeler adlı muhteşem kitabı da başlangıç için iyi bir seçim olabilir, bence.

8 Beğeni

Bolca anime izleyen ve manga okuyan biri olarak ben de Japon edebiyatına girmek istiyorum. Japon kültürünü ve kafa yapılarını seviyorum. Ama savaş sonrası veya modernleşme süreci gibi ağır konular okumak istemiyorum. Yok mu şöyle tatlı, naif kurgular?? :grin:

1 Beğeni

Haruki Murakami denediniz mi?

Maalesef denemedim. Çünkü önyargılara sahibim. Önyargımı yıkmak için edebi değeri yüksek metinler yerine daha sakin, anlık keyif verecek, namı diğer adıyla çerezlik düz yazı arıyorum. Sanırım ya Japon edebiyatına ait klasik yerine günümüz kitaplarının çıkmasını bekleyeceğim ya da önyargımı bırakıp Murakami’ye başlayacağım.

Kobe Abe, Natsume Soseki, Osamu Dazai.

1 Beğeni

Kurgu değil ama anime filan da izliyorsanız madem Japon Masalları başlığı altında birkaç kitap var. Önce onları öneririm. Birincisi böcekler konusunun onların masal kültürlerindeki yerlerini okumak insana keyif veriyor ve daha net bir bakış açısına sahip oluyorsunuz. Masallar için üç farklı yayınevinin üç farklı kitabı vardı. Mutlaka başkaları da vardır. Bunları da tavsiye ederim ek olarak. Hem masal masal olduğundan bir anda boğmayacaktır da. Ek olarak Cuniçiro Tanizaki önerebilirim. Ben Gölgeye Övgü kitabını okumuştum. Kurgusal yanından çok düşünce ve toplum irdeleme, batılılaşma ve eski gelenekleri ele alma diyebilirim. Bazı noktalarda görüşünüze ters olabilir ama bu da yazarın yaşadığı dönemi tanımanıza sebep veriyor. :slight_smile:

4 Beğeni

Murakami’ye dair nasıl ön yargılarınız var?

Murakami’nin popüler kültür edebiyatçısı olduğunu düşünüyorum, İshiguro’nun Japonya’da geçen kitapları olsa da kendisi İngiliz dili ve kültürüyle iç içe. Kenzaburo Oe’nin ise yanılmıyorsam biri öykü 2 kitabı var piyasasa sadece. Bir diğer Nobel ödüllü Japon yazar Kawabata’nın ise güncel basım kitabı yok bildiğim kadarıyla. Kısa kesersek ben Yukio Mişima öneririm.

1 Beğeni

Özellikle Murakami’ye karşı önyargım yok. Benim önyargım Japon edebiyatına ait düz yazı metinlerinde. Çünkü bolca anime izlediğimde benim için Japon edebiyatı bu animelerdeki konular ama tabi ki öyle bı dünya yok! :laughing: Şu anda çevirisi yapılan kitaplarda ağır konulara rastladım. Hepsi cayır cayır edebi metinler ve ben bunları okuyamam gibi hissediyorum.

Japonca öğretmenliği mezunu olarak Japon edebiyatı dersinde öğrendiklerimiz ışığında elimden geldiğince tavsiye vermek istiyorum. Bir liste yapılacaksa bu tabii ki kişisel olacaktır. Dolayısıyla, eleştirilemez bir şey de değil.

Japon halk hikayelerini ve masallarını okumanı şiddetle öneririm. Gerçekten ilham verici ve etkileyici oluyorlar. Kaguya Hime ya da Urashima Tarou hikayeleri ilgini çekecektir.

Öykü tarzında Miyazawa Kenji’yi okumak sana çok şey katacaktır. Bildiğim kadarıyla Türkçeye çevrilmiş eseri yok. İngilizcesini okursan da zorlanmazsın çünkü hikayeleri genelde kısa oluyor. Özellikle 注文の多い料理店 (Chuumon no Ooi Ryouri Ten) eseri meşhurdur. 銀河の鉄道 (Ginga no Tetsudou) isimli eserini de öneririm.

Roman olarak Natsume Souseki, Junichiro Tanizaki ve Osamu Dazai önerebilirim. Natsume Souseki’nin 吾輩は猫である (Wagahai wa Neko de Aru) isimli ünlü bir eseri var. Türkçeye “Benim Adım Kedi” diye çevrilmişti sanırım ancak maalesef Japoncadan çevrilmemiş. Uzun bir kitap fakat tavsiye ederim. Aynı yazardan daha kısa bir kitap istersen Kokoro (Gönül) okuyabilirsin.

Günümüz yazarlarından ilk aklıma gelen Yoshimoto Banana var. Eserleri çılgınca detaylar içerdiği için “Ne okuyorum ben?” gibi bir moda girebilirsin ama yine de ilginç ve eğlencelidir. Haruki Murakami’ye gelince şahsen ben de pek sevemedim. Tabii ki bu tarz meselesiyle alakalı.

Japon edebiyatının içine iyice girdiğinde Japonların muğlaklığını eserlerine de yansıttığını fark edeceksin. Bazı olayların sonunun verilmediğini ya da bazı karakterlere ne olduğunun anlaşılmadığını sıkça göreceksin. Batı’daki keskin çizgiden farklı olarak bazı şeyleri muğlak bırakmayı seviyorlar.

24 Beğeni

Yasunari Kawabata’yı önerebilirim. Nobel ödüllü bir yazar yanlış hatırlamıyorsam. Çok şiirsel bir dil ile yazıyor ve gelenekleri de odukça tanıtıyor kitaplarında. Kiyoto isimli kitabını ben beğenmiştim.

1 Beğeni

Varlık yayınlarım “Cehennemin Kapıları” adlı Japon hikayelerini derlediği bir kitabı var. İçerisinde Japon edebiyatına iz bırakmış büyük yazarların 10-15 sayfalık hikayeleri var. Klasik japon edebiyatı hakkında fikir edinmek isteyenlere bu kitabı şiddetle önerebilirim.

1 Beğeni

Bahsettiğiniz kitap 2017’de yeni yayınevinden yeni baskı yapmış ekleyeyim buraya;

Bu yeni baskısından haberim yoktu, bilgilendirmeniz için teşekkürler. Artık en kısa sürede kendi kitaplığıma bir kopyasını ekleyelebilirim :grin:

1 Beğeni