Ben bitireli günler oldu da unuttum yazmayı. Sonunu beğenmedim sizlerle aynı düşünüyorum. İlk yazdığım mesajda beklediğimi kısmen buldum yine de 7/10.
Selam millet, Sanderson okuma etkinliğine herkes o kadar kaptırmış ki bu gariban arada kaynamış galiba. ![]()
Kitabı yeni bitirdim. Benden de 6.5 - 7 puan civarı bir şey alır. Kitabı genel olarak sevdim ama polisiye olarak pek beğenmedim açıkçası. Ana karakterin sabit olduğu ve her kitapta ana karakterin yeni vakaları aydınlattığı serilerde genellikle seri bazlı okuma gerekmiyor. Yani bildiğim kadarıyla Ahmet Ümit’in ana karakteri Başkomiser Nevzat olan bir kitabını okuduğunuzda önceki kitaplardaki olayları bilmenize gerek olmuyor, ana karakterler aynı olsa da her kitapta tamamen bağımsız olay örgüsü oluyor. Ama sanıyorum Harry Hole için böyle değil. Çünkü sadece ilk kitapta bile Harry’nin hayatında ve karakterinde o kadar çok kırılma oldu ki. (Kitabı bitirmediyseniz sakın blur’lu kısmı açmayın.
) 1000 senedir alkol almayan adam alkole geri döndü, sonra geri bıraktı, yakın bir arkadaş edindi, arkadaşı öldürüldü, eski sevgili travmasını aştı ve yeni sevgili yaptı, aşık oldu, onu aldattı, sonra barıştı, sevgilisini yem yapan bir tuzak kurdu, tuzak patladı, katil kızı kaptı ve canice öldürdü, katili vurdu ve katili köpekbalığı yedi! N’oluyor kardeşim? Bir sonraki kitapta bunların hiçbiri olmamış gibi davranmaz umarım Harry.
Bir de katil mevzusu var. Arkadaş oldum olası şu katili tahmin etme işini adam gibi yapamadım ben. Ama bunda vallahi tahminim tuttu. Yanlış anlaşılmasın, ben başarılı değilim bence Jo abimiz pek temiz iş çıkaramamış. Bir de duygusal olarak vurucu bir katil adayı da olmadı, gerçek katilin kimseyi şoke ettiğini zannetmiyorum. Fikir yürütme mevzuları sallapati, Andrew ve Harry haricindeki diğer polislerin karakteri varla yok arası, her şey çok şansa bala gelişiyor falan… Ne bileyim, pek de kaliteli polisiye tadı alamadım ben ya.
Ama bunların dışında iyi bir roman ve keyifli bir seri başlangıcı olarak düşünüyorum. Yazarın üslubu bazen anlamsız detaylara dalabiliyor, yeri mi kardeşim şu konuşmaların şimdi dedirtebiliyor ama yine de genel itibariyle bence başarılı. Akıcı ama basit olmayan bir anlatım olduğunu düşünüyorum.
Harry karakteri bana başta çok tırt gelmişti ama alkolün karakterin bir parçası olması ve karakterin gerçek arka plan hikayesi açığa çıktıkça Harry de bir canlandı, keyifle okunur hale geldi. Tüm bunlar birleştiğinde, sanki her kitap üzerine koya koya gidecek gibi bir hava veriyor Jo Beyciğim. Bakalım, darısı gelecek Harry Hole’lara. ![]()
Hocam sanırım Harry ilk Avustralya’ya indiğinde “Aman şimdi kim uğraşacak soyadımı düzeltmeye çalışmakla, herkes bana delik anlamındaki Hole diyecek” falan diye triplere giriyordu. Sonra Andrew onu “Hoş geldin ya Harry Holy” diye karşılayınca, “Heh, delik anlamını düzeltmeye çalışmaktan iyidir bu” gibisinden cevaplıyordu. O yüzden kitabın tümünde Harry Holy diye yazıyor Harry’nin adı, Harry yanlış olmasına rağmen adını düzeltmiyor diye yorumladım ben. Ama nihayetinde dediğinize çıkıyor, “Hole” İngilizce’deki hole değil, yani “hoyl” diye okunmuyor, “Hole” diye okunuyor Norveççe sanırım. Ama kitapta Holi denmesinin sebebi bu tuhaf yanlışlığa Harry’nin göz yumması. ![]()
Olay örgüleri bağımsız ama karakterlerin arasındaki ilişkiler kitabın sırasına bağımlı. Yani mesela önceki kitapta arkadaş olan iki kişi, sonraki kitapta sevgili olabiliyor. Bu durumda eğer sonraki kitapla okumaya başlarsanız ve sonrasında önceki kitaba geçerseniz, “haa bunlar demek ki ileride sevgili olacak” tarzında minik bir spoiler yemiş olursunuz.
Bu sebeple, her ne kadar olaylar bağımsız olsa da, Başkomser Nevzat serisinin sırayla okunmasında fayda olduğunu düşünüyorum.
Kitabı bende birkaç gün önce bitirdim. Seriye başlangıç olarak fena sayılmaz. Bir çok arkadaşın yazdığı gibi daha çok olay örgüsü yerine, ana karakteri tanıma üzerine geçti. Seri katili tanıma konusunda bende çok kafa yordum. Seri katilin motivasyonu konusu beni pek tatmin etmedi açıkçası. Polisiye türünün bir uzmanı değilim kısıtlı kişilerin kitaplarını okuyorum. Fakat kitapta bir heyecan örgüsünün eksik olduğunu düşünüyorum. Polisiye bana göre biraz heyecan, esrarengiz macera, bulmacalar vs gibi soslar ile bezeli olmalı. İlk kitabın günahı olmaz diye seriye bende devam edeceğim. Diğer kitaplarının puanları daha fazla gözüküyor.
Kitabı ben önerdiğim için okuyan bir çok arkadaşında seriye benim gibi devam etmesine sevindim. Bu etkinliği desteklememin aslında amacı farklı türde kitaplar ve yazalar okumak için. Yoksa forumda genel konularda okuma etkinliği sık sık yapılıyor. Burada çok farklı türde kitap okuyan insanlar var. Onların önerdiği kitaplar ve yazalar ile çok farklı bakış açıları kazanabilir, farklı dünyalara adım atabiliriz. Bundan dolayı değerli olacağını düşünüyorum. Bu yönde de devam etmesini diliyorum.