Joe Abercrombie Kitapları

Geçen baharda çıkınca alıp okumuştum ben. Doğrusu abercrombienin karakter yaratma ve geliştirme tarzını çok severken bu sefer çok ortalama gelmişti :sweat_smile: ama umarım çevirisi güzeldir

1 Beğeni

İthaki indirim gününden birkaç kitap ile birlikte alındı.Bakalım, yazardan okuyacağım ilk kitap olacak. Özellikle James Cameron’ın uyarlamak için seçmesi etkiledi beni👌

3 Beğeni

Normalde Abercrombie’i çok severim. Bu yüzden hemen alıp okurdum. Ama son 1 yıldır adam akıllı kitap okuyamıyorum. İş bulma derdi, kpss fian derken zaman kalmıyor.

İthaki indiriminden aldım ben. Bugün yarın gelir. Bir arkadaş daha yazmış aldığını, kıyameti geciktirmişizdir sanırım :slight_smile:

1 Beğeni

Evet ya @Furkan_Kaza yazınca hatırladım kampanya olduğunu ve taşlar yerine oturdu :grinning_face_with_smiling_eyes:

2 Beğeni

Bende %50 indirimi ile aldım Şeytanlar’ı. Ne zaman okurum bilemiyorum ama, gelsin bakalım bi önce :slight_smile: .

1 Beğeni

Ben aldım şu anda 200. sayfadayım. Mizah tonu diğer kitaplarına kıyasla oldukça fazla. Kara mizah tonu şu ana kadar hoşuma gitti. Özellikle din ve kilise ile ilgili hicivleri oldukça güzel. Esprilerin bazıları Türkçeye çevirince etkisi azalıyor ama o dikkatimi çekti. İngilizce’de bolca kullanılan dini klişelerin bizde çok karşılığı olmadığı için diret çevrilince etkisi daha az oluyor. Epik bir hikaye değil, küçük bir grubun üstlendiği bir görevi ve yolculuğu anlatıyor ama öyle karakterler var ki grupta seri bir yerden sonra kesin epik yöne evrilecektir. Yani vampir, kurtadam, necromencer, undead şövalye, korsan, papaz ve prensesten oluşan bir grubun truva tahtını ele geçirmek için çıktığı bir yolculuğun epikleşmemesi zor. Belki ilk kitapta değil ama serinin devamında. Kitabı bitirdiğimde yorumlarımı paylaşırım.

6 Beğeni

Geçen aylarda yeni kitabı Şeytanlar için Brandon Sanderson’ın konuğu olmuş. Sohbet çok keyifliydi.

Dikkatimi çeken bir diğer detay da etkinliğin kilisede yapılması. Türkiye’de bir ibadethanede benzer mizansende iki yazarı karşılıklı izlemek nasıl olurdu diye düşündüm ister istemez :slight_smile: (Hele kitabın adı da düşünüldüğünde giderek ilgi çekici bir hale geliyor bu hayal…)

6 Beğeni

Tabi ben bu yorumu yazmayı unuttum :sweat_smile::sweat_smile: Geç de olsa görüşlerimi paylaşayım.

Kitap güzel arkadaslar, gayet keyifle okunuyor. Tarz olarak bana Karayip Korsanları filmlerini hatırlattı. Fantastik, aksiyon, komedi türünde. Hani büyük aksiyon sahnelerinde bile karakterlerin komik biseyler söylediği tarzda. Kitap tek bir grubun başından geçenleri anlatıyor. Karakterlere bölüm bölüm odaklanilsa da Buz ve Ateşin Şarkısı gibi farklı kollardan ilerleyen epik bir hikaye değil. Gerçi epik değil dediğime bakmayın kitapta aklınıza gelebilecek tüm fantastik öğeler mevcut. Kurtadam, vampir, envaye çeşit büyücüler (kan, zihin, elemantal, necromancy vs), yarı insan yarı hayvan deneysel yaratıklar, cehennemden gelen iblisler, undead savaşçılar, elfler, büyük imparatorluklar, epik haçlı seferleri vs dünyada mevcut. Biz bunlardan bazılarının bulundugu bir grubun özel gorevle prensesi truva tahtına oturtmak icin çıktığı yolculuğu okuyoruz. Bu “şeytanlar ” kilise için çalışmaya mahkum edilmiş karakterler aslında. Kitapta entrika bol, herkes gri ya da kötü karakter ama okur olarak bizim kimi iyi karakter olarak göreceğimiz net. Sadece bu karakterlerin “şeytanlar”, hırsızlar ve katillerden oluştuğu gerçeği var ortada. Savaştıkları karakterler net kötü olduğu için bizim karakterler iyi görünüyor. Bu kitapta olmasa da dünyada çok epik şeyler olacağının tohumları atılıyor. Bahsettiğim şeyler elflerin Avrupa’yı işgal etmesi ve hatta kıyamet gününün gelmesi seviyesi şeyler. Kitap Batı Roma, Doğu Roma (Bizans) ve kilise egemen bir alternatif Avrupa’da geçiyor. Truva savaşını Truvalılar kazanmış, Kartacalılar galip gelmiş ve alternatif, fantastik bir Avrupa oluşmuş.

Kitabın mizah tonu başlarda çok etkili ama ortalara dogru etkisini yitirdi benim için. Ortalarda tempoda biraz sıkıntı var. Aksiyon, karakter odaklanması, aksiyon, karakter odaklanması şeklinde bir ara tekrara düşüyor ama bu sıkıcı dedirtecek seviyede veya uzunlukta degil. Kitabın sonunda seviye oldukça yukarı çıkıyor. Kitabın son 100-150 sayfasında hem olaylar hem de yazarın yazım şekli bir gömlek yukarı çıkıyor. Mizah tonu azalıp işler ciddileştiğinde hem karakterlerin hem de yazarın aslında ne kadar güçlü olduğunu görüyoruz.

Ben kitaptan keyif aldım ve ikincisi olsa direkt okumaya devam ederdim. Kesinlikle takip edeceğim bir seri. 5 üzerinden 4.2 veririm. Kadim Kanunlar bitmiş bir seri olduğu için doğrudan kıyaslamak zor. Kadim Kanunlar biraz daha derin bir hikaye gibi ama henüz üçlemenin ilk kitabı olduğunu unutmamak lazım. Okuyalı çok zaman oldu ama hatırladığım kadarıyla Bıçağın Kendisi de ilk kitap itibariyle o kadar derin değildi ama ilerleyen kitaplarda hikaye açılmıştı.

Bir diğer notum da eğer James Cameron gerçekten de bunu filme uyarlarsa çok keyifli ve yüksek gişeli bir film olur. Kitap alınıp birebir filme çevrilebilecek şekilde yazılmış. Aksiyonu bol, görsel efekti bol, mizah tonu yüksek. Van helsing ya da Karayip Korsanları seviyesi bir film olur bence.

9 Beğeni