Jose Saramago - Görmek Kitabı Okuma Etkinliği

Hiç bir şey okuyamadıysan bir şey diyemem, sadece Saramago okumaya vakit ayıramadıysan kurbağa olmaya hak kazanmışsın diyecektim :joy: Özel baskı kitap tozlatma, sil süpür üstünü :sweat_smile:

2 Beğeni

Kitap bir hafta önce sarıydı, şu an rengi belirsiz :joy: .

2 Beğeni

Kalp krizi geçireceğim sanırım :sweat_smile:

2 Beğeni

Bir kaç gün önce başladım ve ilk bölümü okudum. İlk seçim sonucuna kadar olan bölümü okurken keyif de aldım ama o günden sonra elime alma fırsatım olmadı kitabı :confused:

2 Beğeni

İlk iki bölüm itibari ile, sandıklara sahip çıkalım :smile: . Yalnız bizim seçim de yaklaşmışken nasıl olmadı nasıl bana gitmedi anlatamam :smile: .

Sf 43 ler spoileri seçimde yüksek oranda boş oy çıkıp sistemi kitlemece durumu da politikliği ve seçim katılım oranları yüksek toplumlarda ( hatta belki muhtemelen her toplumda ) bir entelektüel geyik muhabbetidir ama realitesi yoktur hiç. Gençlikte benim de arkadaşlarımla çok yaptığım bir muhabbettir :smile: İnş bütün kurgu bunun üzerine değildir…

Devam kitabı beklerken farklı bir giriş oldu, bakalım konu Körlükteki olaylara ne zaman bağlanacak.

2 Beğeni

Dün gece bitirdim kitabı ben. Beğendim :slight_smile:

3 Beğeni

Maalesef beğenemedim, biraz da kendimi zorlayarak sonunu gördüm. Körlük kitabının devamı olarak düşünüp başlıyoruz ama yarısına kadar bir politik kurgu okuyoruz. Artık bizim seçim tarihinin de yaklaşmasından mıdır, çizilmeye çalışılan politik atmosferin bize yakınlığından mıdır tam emin olamasam da buralar beni hiç içine alamadı. Biz zaten bunların içindeyiz Saramago reis :slight_smile:

Oyların %80 den fazlasının boş oy çıktığı bir seçimde apolitikliğin hayat değiştirmeye yetmediği, tam tersi iktidar aşkının yöneticileri nasıl radikalleştirdiğini işlemeye çalışmış Saramago. Kendi sosyal çevremde yaptığım distopik muhabbetlerle paralel olan bu konu maalesef yeni bir şey değil bana, belki bu yüzden de sevemedim.

Kitabın ikinci yarısı ile beraber Körlükten tanıdığımız karakterler de hikayeye dahil oluyor, ama hikayede çok kopukluklar var gibi. Daha doğrusu zorlama bağlantılar ile bir arada tutturuluyor diyebilirim. Bağlantıları ve akıcılığı açısından Körlük daha iyi bir kitaptı, onu da tam sevemediğim için Görmek benim adıma biraz boşa giden vakit oldu. İki kitabın birbirinden bu kadar kopuk olacağını bilseydim okumayabilirdim.

Saramago stil olarak, yazım olarak, tarz olarak bana hitap etmedi. İleride çok farklı bir seçenek oluşmazsa Görmek büyük ihtimalle okuduğum son Saramago kitabı oldu.

4 Beğeni

Biraz geç oldu ama başlayayım bakalım. :grin:

3 Beğeni

Benimki biraz daha geç oldu ama madem okudum bir çift sözüm olsun istedim

.GÖRMEK
Okuduğum örnek Kırmızı kedi yayınlarının 21. Baskı kitabı. Çeviren, Işık Ergüden. 324 Sayfalık nispeten kısa bir roman.
İlk başta söylemeliyim ki, roman sanki biraz demokrasinin zaafiyetinden söz ediyor. Körlükten daha politik bir roman ama her durumda Saramago Üstad’ın artık benim bile öğrenmiş olduğum bir tarzı var. Farklı noktalama işaretleri, uzun paragraflar, farklı paragraf ayrımı ve bunların getirdiği okuma güçlüğü. Bunlardan yeteri kadar şikayetçi olduysam şöyle bir kitaba gireyim.
Roman politik bir roman demiştim. Seçimlere katılan üç siyasi partiden söz edecek kadar politik. Partiler de güzel ama ha. SAP Parti, SOP Parti ve MEP Parti. Tahmin ettiğiniz gibi Sap, Sağ Parti, Sop, Sol Parti ve Mep, Merkez Parti. Bu partiler kendi aralarında rekabet varmış gibi davransalar da aralarında örtülü bir anlaşmayla gül gibi geçinip gidiyorlar. Birgün hep yapılagelen seçimlerin birinde olağanüstü bir durum yaşanıyor. Tüm ülkede ve tabii Başkentte seçim yapılıyor. Gelgelelim sandıklar açılınca her siyasi partinin kâbusu olabilecek sonuç ortaya çıkıyor. Bir şekilde Başkentin seçmenleri boş oy atıyorlar. Partilerden birine değil, geçersiz oy olarak da değil verdikleri oylar, boş oy kullanıyorlar. Yüzde 13 Sap, yüzde dokuz Mep ve Sop yüzde iki buçuk oy alıyor. Geriye kalan yüzde yetmişten fazlası boş oy. Tabii tahmin edeceğiniz gibi seçimler yenileniyor. Seçim sonucunu Başbakan ilan edince durumun düzelmediğini görüyorlar. Sağ parti yüzde sekiz, Merkez parti yüzde sekiz, Sol Parti yüzde bir. Geçersiz oy yüzde sıfır, boş oy yüzde seksen üç. Ardından başlıyor roman. Umarım buraya kadar olanı sürpriz bozan kabul etmezsiniz. İlerleyen sayfalarda Körlük’ten tanıdığınız kişilere rastladığınızı da söyleyeyim. Bu haliyle bir devam romanı da sayılabilir. Ama ikisi arasında dokuz yıla yakın bir zaman dilimi var. Dediğim gibi Görmek, politik bir roman. Ve yazar işin hakkını vermiş.
Not: Roman Goodreads’da 3,85 puan almış. Bunu 27.285 kişinin verdiği puan ortaması olduğunu belirteyim. Üstelik 2.411 kişi kitap hakkında yorum yapmış. Ve ben de 8/10 veriyorum naçizane olarak.

4 Beğeni