Doğru, Green Mansions 1904’te yazılmış ve daha önce de Aylak Adam Yayınları tarafından Bir Zamanlar Çok Uzakta ismiyle çıkmış. Sanırım o Kayıp Dünya, Ütopya vs gibi klasik seriden çıkacak. Ancak Mapping The Interior tam uygun gibi bu seriye gerçekten, biraz baktım.
Evet. Bir Zamanlar Çok Uzaklarda kitabını Aylak Adam’dan okudum. Sanırım aynı kitap. Bu vesile ile tüm klasik severlere, özellikle içinde fantastiğe kaçan ögelerin olduğu, çok sürükleyici, dokunaklı bir kitap okumak isteyenlere öneriyorum bu kitabı.
Şu an Kidega’da 2 kitap %50 indirimli
Kurucular’ın 12. sayfasında olmama rağmen çeviri hataları başladı. Alacak arkadaşların dikkatine.
Soyut şiirsel ve güzel bir anlatımı olan kitap zaman savaşının iki tarafının birbirlerinin yaptıklarını bozmakla ve önlemekle görevli iki ajanı mavi ve kırmızı evrenler, alternatif gerçekler ve zamanlar arasında yaptıkları yeniden oluşturma, bir şeylerin olmasına neden olma, bir şeylerin gerçekleşmesine zemin hazırlama, önleme ve bozma gibi faaliyetleri esnasında savaşlarla ve birbirlerini avlama ile başlayan ilişkilerinin mektuplarla ilerlemesini konu ediyor. Bu ilişki için başka bir şey yazmayayım çünkü ne yöne ilerleyeceğini söylemem sürpriz bozan olacaktır.
Ajanların isimleri dikkat edilirse siyah ve beyaz değil muhtemelen renkler ile yapılan bu simge taraflar iyi ve kötü diye adlandırılmasın, anlaşılması diye herhalde. Ayrıca mavi ve kırmızı ile simgelenen anlamlar karakterlerin kişiliklerinden de kitap okudukça anlaşılıyor. Güven, sadakat, açlık vs gibi
Zaman savaşı, alternatif gerçeklikler olunca insan bu konuda kurgu da biraz daha fazlasını okumak istiyor ama aslında bütün bunlar ana hikayenin arka planlarını oluşturuyor.
Bence ana hikaye ise Kırmızı ve Mavi arasında savaş, birbirlerini avlama, yaptıklarını bozma, önleme ile başlayan ilişkinin mektuplar ile sürmesi ve o mektupların Kırmızı ile Mavi arasında olan, gelişen ilişkinin ve bunun taşıdığı anlamın somutlaşmasıydı.
Sonsöz olarak kitabı beğendim. Biraz soyut bir anlatımı olmasına rağmen sıkıcı bir kurgu değildi. Mavi Kırmızı renklerinin taşıdığı anlamlar, karakterlerin kişiliklerinin bu anlamları barındırması. Ayrıca tarafların neden böyle bir savaş verdiklerinin belirsiz olmasına rağmen hikayenin biterken verdiği mesajlarla belki de alternatif anlamlar vermesi güzeldi. (Sürpriz bozan olmasın diye bu son cümleyi daha açık yazamadım. )
Şu Tüm Sistemler Çöktü diye bir kitap vardı ya, acaba o da bu seriye dahil olur mu diye merak ediyorum; İthaki bazen eski kitaplarını seriye sonradan dahil edebiliyor, mesela Zamyatin’in Biz kitabını daha sonradan BKK’ya dahil etmişti.
Tüm Sistemler Çöktü bir serinin ilk kitabı olduğu için bence dahil edilmemeli ama ne yapacakları belli olmaz tabii.
Sizi daha sık aramızda görmek isteriz
Teşekkür ederim. Sıklıkla giriyorum aslında foruma ama okumakla yetiniyorum.
Bu konu hakkında açıklama yapılmadı sanırım ama adı Kapsül olan bir diziye 200 sayfadan fazla (ortalama bir kitap boyutuna göre, yoksa Kurucular bile 170sf ) süren bir hikaye eklemeleri çok mantıksız olur. Katilbot Günlükleri’nde ilk kitap bitince hikayeye daha yeni başlıyoruz, belki ilk kitap bitince hikayenin bittiği Katilbot tarzı bir seri eklenebilir ama umarım bu diziye seri katmazlar.
Katil bot’ta tüm kitaplar bir biriyle bağlantılı mı acaba?
Hikayenin devamı gibi değil de zincir gibi düşünün. İkinci kitabı birinciden önce okursanız bazı noktaları anlamazsınız.
Dört kitabı okuyunca İthaki beşi basmazsa eksik olur mu sence?
Bence olmaz. Ben iki kitap okudum, bundan sonra hiç okumasam da olur ama okursam mutlu olurum, böyle düşünebilirsin. Zaten bunlar novella. Kitap (novel) olan 6.cısı da yakında çıkacak.
Yazar dördüncü kitapta seriyi bitirse yadırgamazdım, o yüzden bence hiç eksik olmaz. Tabi Katilbot’un hikayesi bitince bu evrende geçen yüzlerce 150-200sflık kitap istiyorum o ayrı bir konu
Beşinci kitabı bu sene içerisinde çıkarmayı planlıyorlar bildiğim kadarıyla. Kitap 350 sayfa görünüyor, o sanırım baya detaylı bir kitap. İlk dört kitap @isos81’in de dediği gibi zincirleme şekilde, aynı evrende geçiyor ama her kitap kendi içerisinde başlayıp bitiyor.
- Kitap eğer Cihan Karamancı çeviriyorsa bu sene zor. Malazan var çünkü daha öncesinde ve hala bitmiş değil bildiğim kadarıyla.
Bende okumaya başladım kitabı, çeviri hatası eksik yanlış çeviri mi var yine.
Çevirmen İngilizce yazım kurallarını Türkçe’ye uyarlamamış gibi duruyor. Ben proje çizdiğim için şu ara devam edemiyorum.
Kurucular’ı okudum. Kitabın tüm karakterleri hayvan ama öyle Watership Tepesi hayvanları gibi değiller.
İçki içiyorlar, cinayet işliyorlar, kumar oynuyorlar, hanları, hamamları, sarayları var, silah kullanıyorlar. Şiddet ve aksiyonu çok olan bir hikaye.
Hikaye kısaca iktidar kavgası, ihanetler ve intikam arayışıydı. Hikayeyi ilginç kılan ise tüm bu insansı şeylerin hayvan karakterler ile anlatılması.