Kara Kule (Çözüm)

Stephen King’in “Kara Kule” serisini yıllar önce okumuştum. İlk okuduğum zamandan beri Kara Kulenin ne olduğunu merak etmişimdir. Bununla ilgili yerli ve yabancı yazılı kaynaklara ve videolara baktım. Ancak hepsinde romanlar hakkında yorumlar var. Anlaşılan dünyada benden başka kara kulenin gerçekte ne olduğunu merak eden kimse yok. O yüzden seriyi tekrar okudum ve sonunda seriyi çözdüm.

Kara Kule , ışınlar , dünyalar , “Alçak Adamlar” , ışın kırıcılar ve dahi Crimson King. Hepsi yerli yerine oturdu.

Serinin kitapları , “KARA KULE: SİLAHŞOR” “ÜÇ’ÜN ÇEKİLİŞİ” , ”ÇORAK TOPRAKLAR” , “BÜYÜCÜ VE CAM KÜRE” , “CALLA’NIN KURTLARI” , “SUSANNAH’NIN ŞARKISI” , “KULE” den başka seri ile bağlantılı (Aklıma gelen) “O” , “MAHŞER” , “MAÇA KIZI” kitaplarını da okudum. Ve vardığım sonuç…

Kara Kule , Kara Kule’nin kendisi.

Saçma mı oldu? Açıklayayım , ama önce “Zaman” dan başlamamız lazım. Zira beni ilk şüphelendiren “Büyücü ve Cam Küre” yi yeniden okurken zaman hakkında söylenen şeyler oldu. Orada , hikayeye başlayalı neredeyse bir hafta geçmiş gibi geldiğinden , ancak gecenin bitmediğinden bahsediyor ve “Gece , Roland ne kadar isterse o kadar sürecek” gibi bir şey söylüyor. İlk kitaptan beri zamanın değişken olduğundan , bazen zamanın uzandığından bazen kısalığından bahsediyor. Nerede bir saniye saatler sürer veya onlarca , yüzlerce hatta binlerce yıl bir anda geçer?…Tabi ki Kitaplarda.

Gelelim kara kulenin etrafında dönen sonsuz sayıdaki “Dünyalar” a. Bazılarında insanlık salgın hastalık tarafından yok edilmiş , bazıları savaşlarla yaşanmaz hale gelmiş , bazılarında vampirler cirit atıyor. Bu nasıl olabilir? Bu dünyaların hepsi birer kitap çünkü. Dünyalar arasında ki “Kapılar” ise diğer kitaplara yapılan “Gönderme” veya “İlişkilendirme” den ibaret.

Dünyaları bir arada tutan “Kara Kule” yi ayakta tutan 6 Işın , serinin diğer 6 kitabı (“ÜÇ’ÜN ÇEKİLİŞİ” , ”ÇORAK TOPRAKLAR” , “BÜYÜCÜ VE CAM KÜRE” , “CALLA’NIN KURTLARI” , “SUSANNAH’NIN ŞARKISI” , “KULE”)

“Kara Kule” ise , King in bir çok kitabının (Hepsinin değil) bir şekilde ilişkilendiği, bağlandığı yer. Yani bizzat kitabın kendisi.

Silahşor dünyalar arasında , yani King in kitapları arasında bir maceraya çıkıyor. Sonunda kuleye gelip içeriye girdiğinde kendi hayatından , macerasından , hikayesinden yani kendi kitabından , “Kara Kule” den kesitler görüyor. En tepedeki odada , başladığı yere , çöle , kitabın başına geri dönüyor.

Gan , yani “Yaratıcı” seri de de açıkça söylediği gibi King in kendisi. Kule kadar önemli , hatta kulenin eşdeğeri “Gül” ise King in karısı Tabitha King.

Seri içinde olmayan ama seri ye hayati anlamda bağlı olan “Maça Kızı” kitabının ilk hikayesinde , “Işın kırıcı” Ted Brautigan ın söylediği “Her kitap bir dünya” sözü olayı çözmemi sağladı.

“Işın Kırıcılar” ise Editörlerden başkası değil. Diğerleri kadar emin olmamakla beraber “Sarı paltolu alçak adamlar” ın eleştirmenler olduklarını düşünüyorum.

Ve geldik baş düşman Crimson King e yani Kızıl Kral a , Kara Kule üzerinde hak iddia eden , kuleyi yıkıp “Gan” ı yok etmeye çalışan (seri içinde) yaratık , “Yayıncı” nın ta kendisi.

King in yayıncılardan hoşlanmadığını , onları okuyucusuyla arasından çıkartmak istediğini biliyorum. Hatta , bir hikayesiyle bunu denedi bile. Kitabı e-kitap halinde bedava olarak internetten yayınladı. Gelen bağışlar yeterli olursa sonunu da yayınlayacaktı, ancak kendi deyimiyle “Yayıncıların sonunu getirecek” proje istediği gibi sonuçlanmadı.

İşte böyle. Bunlar kimin umurunda bilmiyorum. Neden bu işe o kadar kafa yordum veya neden buraya yazdım onu da bilmiyorum. Can sıkıntısından herhalde. Neyse , internetin bir köşesinde , tarihin bir anında not olarak kalsın.

5 Beğeni

Bölük pörçük bir iki kitabını okudum, yakında baştan başlayıp tüm seriyi okumayı düşünüyorum, o zaman inceleyeceğim bu yazıyı :slight_smile:

2 Beğeni

Bu arada “Salem’s Lot” ın baş karakterlerinden Frank Callahan ın, aslında bir kitap karakteri olduğunu anladığı kısmı atlamışım. Yaşadığı olayları bir kitap olarak okuyunca şok geçirmişti adam.