Karanlık Kitaplık Serisi En İyi Kapak Görseli Anketi 2#

İlk haftanın kazananları Dracula, Uğursuz Bir Şey Geliyor Bu Yana ve Nantucketlı Arthur Gordon Pym’in Öyküsü oldu. Gelelim ikinci haftanın anketine. İlk haftaya göre daha çekişmeli bir hafta bizi bekliyor diyebiliriz. En az 1 en fazla 3 oy hakkınız vardır. 3 hakkınızı da kullanırsanız daha iyi bir oylama süreci geçiririz diye umuyoruz.

Fazla uzatmadan eserlere bakalım. :slight_smile:

16 17 18 19 20 Dokudünya 12 13 14 15

  • Dokudünya (Clive Barker)
  • Mathilda (Mary Shelley)
  • Yasa Kitabı ve Yalanlar Kitabı (Aleister Crowley)
  • Üç Sahtekar (Arthur Machen)
  • Dr. Jekyll ile Bay Hyde (Robert Louis Stevenson)
  • Vampir (John William Polidori)
  • Şeytan (Joe Hill)
  • Hareket İblisi (Stefan Grabinski)
  • Golem (Gustav Meyrink)
  • Cehennemlik Yürek (Clive Barker)

0 oylayanlar

6 Beğeni

Dr. Jekyll ile Bay Hyde
Hareket İblisi
Şeytan

2 Beğeni

Dr. Jekyll ile Bay Hyde zirveyi bırakmayacak gibi görünüyor. :smiley:

1 Beğeni
  • Dr. Jekyll ile Bay Hyde
  • Üç Sahtekar
  • Mathilda

diyeyim bende.

Bu kapakların hepsi güzel, Yasalar kitabını saymazsak, Golem dışında diğerleri okuduğum kitaplar. Kitapları okuyunca kapaklar daha anlaşılır oluyor.

4 Beğeni

Dr. Jekyll & Mr. Hyde
Golem
Cehennemlik Yürek

:ballot_box:

Dr. Jekyll & Mr. Hyde
Cehennemlik Yürek
Dokudünya

1 Beğeni

Şampiyon Dracula. Atı alan Üsküdar’ı geçti.

3 Beğeni

Vampir, Hareket İblisi ve Golem’i seçtim.
Zamanında sırf kapağına vurulduğum için Vampir’i almıştım ya ben :sweat_smile: çok sevilmiyor olmasına şaşırdım bu yüzden.

1 Beğeni

Dr. Jekyll & Mr. Hyde muhteşem bir kapak ama Dokudünya’yı da es geçmemek lazım. Kitap içeriğiyle uyumu çok başarılı.

1 Beğeni

Dr. Jekyll
Cehennemlik Yürek
Hareket İblisi

Seçtiğim üçlü…

1 Beğeni

Çok fena zorlandım muhtemelen birini değiştiririm ama Üç Sahtekar’ı değiştirmeyeceğim kesin. Seçtiğim diğer ikili de Vampir ve Cehennemlik Yürek oldu.

Şunlara oy verdim:

  • Mathilda
  • Cehennemlik Yürek
  • Dr. Jekyll

Cehennemlik Yürek
Üç Sahtekar
Dr. Jekyll ile Bay Hyde

Mathilda son anda yerini Dr. Jekyll’a kaptırdı.

@SJack Propaganda yasakları var mı? yoksa, Mathilda ve Üç sahtekar için propaganda yapacağım. :slight_smile:

6 Beğeni

Mathilda için yapabilirsin. :smiley:

2 Beğeni

İşte! Onu övmek için kolladığım fırsat, en sonunda geldi. MuHaHaHaHa! (Erol Taş Gülüşü, vazgeçilmezim)

Sevgili @alper, vallahi Dokudünya için propaganda metnim bir sene öncesinden hazır. Ta, incelemesini yazarken uzun uzadıya kaleme almıştım.

Dokudünya’nın, estetiğin ötesine geçerek, kitabın ruhunu yansıtan Michelangelo tablosu ayarındaki kapağı hakkındaki görüşüm ektedir:

Dokudünya İncelemesi'nin Kapak Görseli Yorumu'ndan

Romanın 1987’deki ilk baskısının kapağı dönemin klasik kapak tasarımlarının arasından sıyrılıyor. Ve evet, o kapakta da dönemi elverdiğince Clive Barker’cı bir hava hâkim. Kenarlarında halı desenleri bulunan tasarımın ortasındaki manzaranın içerisinde – Shadwell olduğunu tahmin edilen – biri duruyor. O kapağı özel yapan şey, ilgili halı desenlerinin Barker’a ilham veren halının desenleri olması. Eh, yazarının, bir halının desenleri arasında bulduğunu belirttiği roman için bu gayet hoş bir kapak tasarımı.

Ebrahel Lurci Türkçe baskı için tasarladığı kapakta romanın ana unsurlara riayet ederken, hikâyenin ruhunu yansıtacak biçimde kendi sanatını konuşturmasını bilmiş.

Tasarımdaki varlığa ve içinden çıktığı anlaşılan halıyla bağına dikkat. Varlık, kendiliğine kavuşabilmek adına tüm varoluşunu borçlu olduğu sınırsızlıklar diyarı bilinmezden kopmaya çalışmış. Bunu da belli başlı sınırlamalara tabii bedenin içine hapsolmaya çalışarak başarmış. Eh, haksız sayılmaz; kendiliğini kavrayabilmesi yani var olabilmesi için buna ihtiyacı var. Aksi takdirde bilinçten yoksun biçimde, her ama her şeyin kaynağı olduğundan kapkaranlıklaşmış hakikatin içerisinde yitip gitmeye devam edecek. İç bütünlüğünü (bilinci, kişiliği, ne olduğu, vs.) dış bütünlüğüne (kabuk, beden, vs) bağlı. Varoluşun geri kalanından kendini ayıramazsa var olamaz çünkü. Kısacası burada söz konusu olan şey “bilinmez/meçhul/muallâk/her şey”in içinden “bilinen/kesin/belli/özel şeyin” doğuşu.

Çözümleme burada bitmedi, dahası var. Dikkat edilirse, varlık bilinmezden tam kopamamış, sağ kolu da tamamlanmamış. Varlık mevcudiyetini sürdürebilmek için de kendini özel ve ayrıksı yapan bedenini tamamlayabilmek için de bilinmezle bağını kopartamamış. Fakat bu gerçeğin bilincinde değilmiş gibi. Evet, varlığın yüz ifadeleri belirtilmemiş, ama bilinmezden kendisine uzanan uzantılara karşı dik duruşu, köklerine karşı bir kuşkuculuk, bir yabancıllık, bir kayıtsızlık içerisinde olduğunu ima edermiş gibi. Üstelik bilinmezin içinden kendisine doğru uzanan sağ koluna -yani eksik parçasına- kayıtsız. Bir şey dikkatini çekmişse eğer, bu muhtemelen bilinmezin içerisinden kendisine bakan diğer varlık olmalı. Belki de halıdan kopabilmiş varlığa uzanan kolun sahibi de o varlıktır. Belki de varlığın farkında olmadığı eksikliğini tamamlayacak diğer yarısıdır. Her ihtimalde sonuç değişmiyor; varlık, tam kopamadığı bilinmeze karşı kayıtsız ya da yabancılamış vaziyette.

Ebrahel Lurci sanatını icra ederken, Michelangelo’nun Sistine Chapel’indeki ünlü Creazione di Adamo ( Creation of Adam ) eserini Clive Barker’ın Dokudünya’sındaki bilinmez-bilinen ilişkisi esaslarıyla tekrar yorumlamış gibi. Creation of Adam’da insan yaratıcısına uzanırken resmedilmiştir. O manzarada dikkat edilirse yaratıcı, insan beynini anımsatan bir çerçeve içerisindedir. Bu ayrıntıya dayanarak farklı çıkarımlarda bulunulabilir. O çıkarımlar arasından “İnsanın yaratıcısına/kendi varoluşuna ulaşabilmesinin yolu kendi zihnine ulaşabilmesinden geçer.” yorumu dikkate alındığında, Lurci’nin çalışması roman bağlamında farklı bir çehre kazanmakta. Lurci’nin tasarımı, romanda vurgulanan bilinmez ile bilinen ilişkisinin yansıması gibi. Bu güzel tesadüfler ilahi bir kazanın ürünü mü, yoksa sadece şans mı? Tüm bunlar ister sistematik tasarının isterse esrimeci çabanın sonucu olsun, fark etmez, Ebrahel Lurci romana yakışan bir çalışmaya imza atmış.

4 Beğeni

Dokudünya kitabını ve yazarı forum da özellikle senin ve @Agape 'nin sevdiğini biliyorum.

Bu serinin kapakları güzel, ben kapakları seçerken biraz hile yaptım, kitapları da okuduğum için içlerinde okumasını en çok sevdiklerimi tercih ettim. :slight_smile:

2 Beğeni

Serbestsiniz bu konuda. :smiley: Mathilda benim de sevdiğim bir kapak göeseline sahip kitaptır.

1 Beğeni

Her şey, sevdiğimiz kitaplar daha fazla kişi okusun diye. Eh, gayet doğal.

1 Beğeni

Mathilda gelmiş geçmiş en güzel KKS kapağı. Aksini iddia eden kurbağa olur değil mi? :crazy_face: @Agape

2 Beğeni