Kayıp Rıhtım üyeleri öneriyor etkinliğimizin üçüncüsünü Dünya Klasikleri kitapları ile yapacağız.
Etkinlik ve anket sonucunda oluşan liste “Klasiklere Giriş” listesi değil, “biz bunları okuduk beğendik, bu türde okumak isteyen okurlara bu kitapları okumadıysalar okumalarını öneririz” listesi olacak. O nedenle “giriş” gibi düşünmek yerine okuduğunuz, beğendiğiniz başka okurların okuması gerektiğini düşündüğünüz kitapları önermeniz daha iyi olacaktır.
Anket için etkinliğe katılacak forum üyeleri en fazla 5 kitap önerisi yapmalı.
Önerdiğimiz kitaplarda, kitap isimlerini yazar isimleri ile birlikte yazalım.
Tür önemli değil, tüm türlerden öneri yapılabilir.
19 YY ve öncesi yayınlanmış kitaplar
Çift anket katılımı düşürüyor, BK anketinde bunu net olarak gördük, bu nedenle
eğer taslak liste için önerilen kitap sayısı 100 âdeti geçerse asıl listeyi hazırlamadan önce çok önerilenden az önerilene doğru sıralayarak 100. sıradan sonrasını listeye eklemeyelim diye düşündüm.
Çevirmen isimleri de olsun önerimi geri çektim.
Yöntem için önerileriniz varsa yazarsanız iyi olur.
ANKET SONUÇLARI:
Ankete toplam katılan forum üyesi sayısı: 42
Bu kitaplar toplamda aynı sayıda oy aldıkları için hepsini aynı sırada olarak kabul
edebiliriz.
Denizler Altında Yirmi Bin Fersah
Germinal
Notre Dame’ın Kamburu
Savaş ve Barış
Toplam 10 kitap seçecektik ama aynı oy sayısna sahip 4 kitap nedeniyle 13 kitap seçmiş olduk.
Suç ve Ceza - Fyodor Dostoyevski
Büyük Umutlar - Charles Dickens
David Copperfield - Charles Dickens
Yüzbaşının Kızı - Aleksandr Puşkin
Huckleberry Finn’in Maceraları - Mark Twain
Hem 5 adetle sınırlı öneri hem de çok önerilenden az önerilene doğru bir eleme olursa herkes liste dışı kalmasın diye en büyük klasikleri önerir, çeşitlilik az olur.
Normalde burayı Dostoyevski ile donatabilirim ama farklı yazarlardan kitaplar da söylemek istiyorum.Yine de 5 sayısı aşırı yetersiz geldi bana, çok fazla iyi kitap olduğu için olabilir
1-Suç Ve Ceza-F.M.Dostoyevski
2-Sefiller-Victor Hugo
3-Diriliş-L.N.Tolstoy
4-Büyük Umutlar-Charles Dickens
5-Karamazov Kardeşler-F.M.Dostoyevski
Aklıma başka bir yöntem gelmediği için o öneriyi yaptım.
100’den fazla kitap olduğu zaman anketi ikiye bölüyoruz ve hem iki anket arasında katılım farkı oluyor hem de bu iki anket üzerinden yapılacak yeni anket de katılım neredeyse yarı yarıya düşüyor.
Daha işlevsel bir yöntem bulabilirsek onu yapalım.
@Euron_Greyjoy Beş sayısı benim için de az ama şundan dolayı beş olsun diye istedim. Elimizi korkak tutalım. Önerilerimiz, üzerinde daha çok düşünerek seçtiğimiz kitaplar olsun.
Liste için öneri yaparken mutlaka okunması gerektiğine inandığımız, mutlaka okunmalı diye düşündüklerimizi seçelim diye sayı az olsun diye düşündüm.
Benim kişisel olarak Siyasetname kitabı konusunda pek olumlu görüşlerim yok. İktidarda kalma yöntemleri, kadınlara bakışı vs benim hele de bu yüzyılda katılacağım fikirler değil ama dönemi anlamak için evet güzel bir eser.
Suç ve Ceza - Dostoyevski
Oblomov - Gonçarov
Huckleberry Finn’in Maceraları - Mark Twain
Üç Silahşorler - Alexandre Dumas
Kasvetli Ev - Charles Dickens
Jack London liste dışı kalmış. Üzücü oldu.
Seçim zordu ama pek de memnun değilim. Aklım yazamadıklarımda.