Kayıp Rıhtım Klasikleri [Tartışma]

Seçim, eleme ve öneri süreciyle ilgili önerilerinizi ya da ne bileyim şöyle olsun böyle olsun gibi isteklerinizi buradan tartışabiliriz. Konu sadece önerileri içerdiği için geri planda kalıyoe ve istediğimiz aktiflik sağlanamıyor.
Buradan biraz daha canlı tutabiliriz.

2 Beğeni

Ben farklı türlerde okuyor olmama rağmen, Kayıp Rıhtım olması nedeniyle önerilecek kitapların Bilimkurgu ve Fantastik tür kitaplarıyla sınırlandırmak daha doğru olur gibi geliyor bana.

5 Beğeni

Evet, bir şekilde spekülatif kurmacaya girebilecek eserlerle sınırlandırmak gerekebilir. Bu vesileyle, dışarıdan altkültür işi diye ötelenen çalışmalar arasında öne çıkanlar, klasik adledilenler öne çıkartılabilir.

3 Beğeni
  1. Neden baskısı olması gerekiyor? Baskısı olmasa da yazabilmek iyi olurdu :slight_smile:
  2. Serilerin ilk kitaplarını kullanabilmek seçenekleri çok arttırır diye düşünüyorum
1 Beğeni

Şöyle ki; başta bunu ndüşündüm. Ancak zaten rıhtımın ahalisi seçimi yaparken yine kendi çapında tür ayrımı yapacaktı. Yani ankete oy veren ve öneri yapan yine bizleriz. Bilimkurgu ve fantastik sevenler sebebiyle bu listede iki türden de olacak, belki de sadece bu iki tür olacaktı. Ben de bu sebeple tür belirtmedim.

Yine aynı durum. Örneğin Philip K Dick’in Vulcan’ın çekici önerilmiş olsun, alt kültür olarak görülüyor da olsa forumda yeterince seveni varsa öne çıkabilir ancak tam tersi bir şekilde çok sevilmeyip arada kaynaya da bilir. Bu şekilde arada kaynamış, kaybedilmiş o kadar çok kitap var ki, insan üzülüyor.

Çünkü yapmak istediğim şey daha doğrusu yapacağım şey, klasikler seçildiğinde bu kitapların alınabileceği siteleri toplamak, fiyat belirtmek hepsinden ötesi ilk 5 kitaptan ya da ilk 10 kitaptan mesela sepetler oluşturmak. Yani foruma ilk defa gelen birine “Rıhtım’da en beğenilen 10 kitabı” önerebileceğiz, baskısı olmayan bir kitabı önersek ne olacak, alamayacak veya okuyamayacak. Baskısı az kalmış bir kitabı bile seçsek yapacağı etkiyle baskısı tükenebilir ve okumak isteyenler sahaflarda biraz fazla para vermesi gerekebilir. Derdim —ulaşılabilir— bir liste oluşturmak.

Serilerle ilgili bir yanlış anlama var sanırım. Serilerden kitap eklenebilmesi için o kitabın serinin kalanı okunmadan okunabiliyor olması lazım. Diskdünya kitapları okunabilir tek tek ancak Kral’ın Dönüşü okunamaz. Burada hata yapılan bir nokta da Yüzüklerin Efendisi’nin tek kitap gibi paylaşılması. Tek kitap değil ne yazıkki. Aynı şeyi yerdeniz için de söyleyebilirim. Ama mesela Hobbit olurdu.
Serilerin seçilememesinin sebebi yine kullanıcıların ulaşımın kolay olabilmesi. Burada Zaman Çarkı’nı birinci seçsek yeni bir kullanıcı forumda görüp alabilir mi seriyi? Nereden baksanız bin liraya yakın para edecek. Oysa 10 kitaplık bir Rıhtım Klasikleri serisi alınıp farklı farklı türlerden, yazarlardan tad alması sağlanabilir.

Ben bu listeyi Borges’in Babil Kitaplığı gibi görüyorum.

5 Beğeni

:thinking: Her halükârda okurların tercih kıstasları sabit kalıyor; netice itibariyle hangi kitabın önerileceği okura bırakılmış durumda; kişisel tercihleri soruluyorsa, doğal olarak, kendi gerekçelerinin kılavuzluğunda tercihlerde bulunacaklar.

Seçilecekler kategorisini daraltmanın, en azından, tür ve türdeş eserlere odaklanma hususunda okuru daha dikkatli tercihler yapmaya yönlendirebileceğini düşünmüştüm. Yüzde yüz verimli olmasa da ana amaç bakımından verimi artırabilirdi.

Neyse, süreç bitmedi, daha oylaması var.

3 Beğeni

Aslında mantıklı bir durum. Ben de konuya yazdım da 5 kitap seçmek zor sahiden. Zaten yeterince kitap okumadığım için seçimlerim ne kadar iyi onu da bilemiyorum. Şimdi farkettim de 5 kitaptan sadece 1’i fantastik veya bilimkurgu türüne giriyor. Halbuki Robinson Crusoe yerine Marslı da yazsam olabilirdi. Türünü saymazsak ortak yanları var. :grin: Distopya için ise ayrı bir konu açmak lazım ama sadece Demir Ökçe yazdım oraya.

1 Beğeni

Özgürce, İyi akşamlar.
Bence çok güzel bir çalışmaya başlamışsınız. Rıhtım ahalisi bu çalışmaya yarımcı olmalılar. Bir ara bende Türk romanı konusunda benzer bir çabaya girişmiştim ama güdük kaldı. Sizden şimdiye kadar kaç kişi katıldığı veya hangi kitaplar önde gidiyor diye ara bir çalışma istersem ileri gitmiş mi olurum.

Şu ana kadar toplamda 30 kişi 150 kitap önerdi. Aynıları var mı diye bakmadım ama hepsini not aldım. 5 kitap seçmek zor diyorlar ama benim asıl niyetim tek bir kitap seçtirmekti. Şu an bile dünya kadar kitap çıkacak seriye dahil olabilecek. Ve katılım ne yazık ki istediğim ölçüde değil. Belki başlığa yazanlardan birine kitap hediye ettiğim bie çekiliş de düzenleyebilirim. Bakalım :sweat_smile:

1 Beğeni

Bence iyi yoldasınız. Kayıp rıhtım iyi bir site ve iyi üyeleri var. Ben bu durumu eski zamanların dergilerine -bir ekol bir okul olmuş dergilere ve/veya kulüplere benzetiyorum. O zaman neden bizin edebiyat sitemiz romanları konusunda yazarları konusunda bir oylama yapmasın ki. Yine bütün iş bizlere düşüyor. Haa birde motivasyon sağlaması açısından ödülde konulabilir mi? Bir ara sadece “Çekilişe katılmak istiyorum” yazanların bile bir hak kazandığı günler vardı. Öyle bir uygulama neden olmasın Burada Gora filmindeki bir sahne aklıma geldi. Cem Yılmaz "Sözüm sana Amerikan sineması diyordu ya. İşte bende "Sözüm size eyyyy yayıncılar diyorum…

1 Beğeni

1 adet gönderi şu konuya taşındı: Hangi Kitabı Okuyorsunuz?

Peki devam etmiyor mu?

Şimdiye kadar yazılanları not aldım. Katılımı artırmak için farklı bie proje olacak. Şuanki durumda 32 kişi katılmış. Bu sayıyı iyice artırmak gerekiyor. Bir fikrim ama zaman lazım :sweat_smile: Halledeceğim.

1 Beğeni

Özel baskıları yazabiliyor muyuz yoksa sadece normal baskılar mı geçerli? Ya da birden fazla baskısı varsa parantez içinde belirtelim mi?

Şöyle ki özel baskı da olabilir mesele ulaşılabilir olması. Yani bu liste oluşup paylaşıldığında kullanıcılar baskısı bitmiş kitapları aramak zorunda olmamalılar. Tüm olayı bu :sweat_smile:

Adı en çok geçen eserler olması ne kadar doğru olur bilmiyorum ama güzel bir etkinlik. Listeyi az çok tahmin edebiliyorum ben şu andan. Ama yine de başlangıç için sanırım böylesi daha uygun olur.

20 Ekim demişiz ama 7 Kasım olmuş. Ne zaman olacak bu anket yahu :thinking:

2 Beğeni

Acelemiz yok. Kalıcı bir çalışma yapmaya çalışıyoruz bu sebeple katılımı artıracak yollar arıyoruz. Yoksa şunlae wn çok zikredilenler diyip geçmek yerine forum üyelerinin büyük çoğunluğunun katılımı nı istiyoruz

4 Beğeni

Anladım. Teşekür ederim.

1 Beğeni

Boşuna dememişler Türk gibi başla, İngiliz gibi devam ettir, Alman gibi bitir. Ben iyi bir çalışma olacağına inanıyorum. Arkadaşlar biraz vakitlerini ayırabilirler diye düşünüyorum. Ne dersiniz

1 Beğeni