Kayıp Sözlük

docks

Burada kavramlara bizce tanımlamalar yapalım diyorum. Kavramla ilgili kişisel tanım yapılacak ve alttaki kişi için başka bir kavram verilecek. Örneğin çay: İksir-i azam veya üzerinde su bulunmuş kızıl gezegenlerde uyku açan bileşik gibi. Nasıl olur?

İlk ben başlıyorum. İlk kelime/kavram: KAYIP RIHTIM

11 Beğeni

Herkes kayıp kıta atlantisi duymuştur. Hikayeyi milattan önce 360 yıllarında Platon tarafından aktarılan bilgilerden öğreniriz. Atlantis Libya ve Asyanın birleşiminden bile büyük 9000 yıl kadar önce refahın ve mutluluğun ülkesi olarak varolmuş bir kıtaydı. Burada yaşayan halk insan ırkının hem bilimde, hem edebiyatta hem de hoşgörüde sınırlarını aşmış kadim bir insan topluluğuydu. Atinalılar kıtaya saldırdıklarında diğer tüm dünya halklarıyla barış içerisinde yaşayan Atlantis halkı neye uğradığını şaşırmıştı. Savaşın gerekli olmadığına dair elçiler gönderdiler, müzakerelerle orta yol bulmaya çalıştılar. Barışın bozulmaması için ellerinden gelen herşeyi yapmalarına rağmen, kan dökmek isteyen Atinalıların açgözlülüğüne engel olamadılar. Savaşın başlangıcından 1 yıl geçmişti ki, Atinalılar Atlantisin büyük kütüphaneler şehri babeloon şehrinde yangın çıkarttılat.
Ülkenin o zamana kadar biriktirdiği tüm bilgi birikiminin yokolma tehlikesiyle karşı karşıya kalması Yüce kralı Ananke için bardağı taşıran son damla oldu. Kraliyet ahalisini toplayarak savaşı sonlandırmanın ve düşmana net ve sert bir şekilde cevap vermenin yollarını müzakere etti. Ülkenin bilgi birikimini kullanarak iki şey yapmaya karar verdiler. Birincisi Atinalıları bir daha asla hiçbir halka zarar veremeyecek bir bölgeye defedeceklerdi, ikincisi ise kıtayı diğer tüm dünyadan gizleyecek bir teknoloji geliştireceklerdi.
Savaş yalnızca yarım gün sürdü. Atinalılardan çok daha üstün teknolojiye sahip Atlantis birleşmiş kuvvetleri tüm düşman ordularını tek seferde yenilgiye uğrattılar, kalplerinde hala barışı savundukları için yenilgiye uğrayan tüm Atinalıları öldürmeyi reddederek adoluya sürdüler.
Ülkenin bir daha asla savaşmak ve doğanın varoluşuna ters olduğunu düşündükleri cinayet suçunu işlenmesine engel olmak için ülkeyi tüm dünya halkından gizlemeye karar verip, planı işlemeye başladıklarında kraliyet danışmanlarından Azaroth krala şu öneriyi yapmıştı. Dünya halkı kendileri kadar geliştiğinde, hem bilgi hem edebiyat hem de hayal gücünün sınırlaronı aştıklarında tecrübelerini paylaşmak üzere Atlantisle iletişime geçebileceklerdi. Bunun için Lost Dock(Kayıp Rıhtım) isimli bir proje geliştirmeyi teklif etti. İnsanlıktan umudunu halen kaybetmemiş kral bu projeyi onaylayarak, ülkeyi görünmez yapan aygıtı çalıştırdı.

O günden beri insanlık tarihi boyunca parça parça her mitolojiye yerleşmiş olan bu hikayeye inanan, yaşamın olması gereken halinin savaşlarda değil barışta gizli olduğuna inanan insanlar bu rıhtımı arar dururlar. Efsane odur ki 2000li yıllarda hakan isimli bir kahraman hayal gücü yüksek ve kültür seviyesi üst düzey insanları topladığı bir topluluk kuracak ve Kayıp Rıhtıma kimsenin yaklaşmadığı kadar yaklaşacaktır.

Kelime: Tolkien

7 Beğeni

Tolkien: Yüzük Tanrısı

Orta Dünya isimli diyarda tüm büyülü yüzükleri üreten bir Tanrı.

Kelime: Ejderha

2 Beğeni

Ejderha: Ulu kertenkele.

Kelime: Karanlık

2 Beğeni

Karan isimli sevgilisinden anlık fotoğraf isteyen hanım kızımızın kullandığı kısaltma. (Karan-Anlık)
Kelime: Cadı

8 Beğeni

Latince bir kelime olan ‘‘cadı’’ günümüzde hızlı mutasyona uğrayan, güçlü, engellenemez virütik organizmalar için kullanılır. Türkçede bu sözcük ‘‘aksiseda’’ olarak da bilinir.
Kelime: Gölge

3 Beğeni

Kimsenin bilmediği, bilmek dahi istemediği karanlık göllerde yaşayan, göle ışık düştüğünde ardı sıra ışığı takip etmeye meyilli büyülü balık: “Göl-ge”

Kelime: Kedi.

1 Beğeni

Gotik coğrafyanın efendisi.
Kelime: Girdap

3 Beğeni

Tersten okunduğunda Ulu Orman’ daki Kızıl Nehrin kapılarını açan sihirli kelime. Nehrin ortasındaki köprünün hemen başındaki tabelada da yazar: Girdap De Gir!

Kelime: Kelime

2 Beğeni

Eski kavimlerden birinde; sürekli olarak kel olduğu için diğer arkadaşları tarafından dalga geçilen bir gencin, kavga esnasında “Sen ancak benim ‘kelime’ laf edebilirsin. Kalkıp burada toplumların ataerkil kültürden kopup, gelişim göstermelerini tartışacak değilsin ya, ebleh adam” sözüyle dilimize kazanılmış, zamanla "Kelime laf etmek"e, oradan da "birkaç kelime laf etmek"e evrilmiş, esas kullanım şekli tamamen tedavülden kalkmış, şimdilerde “Edebiyat, okuyana cümlenin duygusunu hissettiren kelimeler topluluğudur” gibi aforizmalara bile konu olmuş bir yanlış anlaşılmadan kaynaklı şeydir.

Kelime: Ölüm

6 Beğeni

Bazıları ruhlarının başka dünyaya gideceğine inandığı bazılarının ise yok olacağına inandığı gizemli ve trajik olay.
Not: Gidip geri gelen olmadı.

Kelime: zeka

2 Beğeni

Hayat, evren ve herşey hakkındaki ironiyi anlamak için gerekli şey.
Kelime: Zaman

2 Beğeni

Asırlardır kimsenin nasıl kullanılacağını bir türlü çözemediği alet.

Kelime: Makine

3 Beğeni

Akdeniz iklimine alışkın olmayanların Akdeniz’e gelince verdikleri tepki: “Maki-ne?”

Kelime: Sınır

3 Beğeni

Çay ile kahveyi birbirinden ayıran kırmızı çizgi.

Kelime: Katalitik

5 Beğeni

Sınıfın kimyasal yapısını ani çıkışlarıyla ve/veya espirinin her türlüsünü yapmaya çalışarak değiştiren, arka sıraları habitat edinmiş öğrencilere verilen genel isim. :sweat_smile:

Kelime: Orman

2 Beğeni

Yeşili seven, onunla iç içe olan ama kendi arkadaşları kesildiğinde bile eyleme gitmeyen vurdumduymaz topluluk.

Kelime: Derebeyi

7 Beğeni

Feodal parazit.

Kelime: Sıfır beş

3 Beğeni

Kitap okurken içilecek çayın en ideal dem seviyesi.

Kelime: Sulusepken

3 Beğeni

Benim gibi ne olacağına karar verememiş yağış biçimi.

Kelime: Kanvas

4 Beğeni