Resif Kitap isimli bir yayınevi 2010 yılında “Science in the Capital” serisinin ilk kitabı olan "Forty Signs Of Rain"i “Yağmurun Kırk İşareti” adı ile basmış, devamı gelmemiş, yayınevi de kapanmış galiba.
Mars üçlemesini ise 2003’de Sabri Gürses çevirisi ile Kabalcı yayımlamış, İthaki 2019’da aynı çeviriyi BKK’den yayımlamış ama bilindiği üzere devamı gelmedi.
Gelecek Bakanlığı 'nı mutlaka okumanızı öneririm. Kitap sadece bir bilimkurgu hikayesi veya ekolojik bir bilimkurgu değil.
“2312” galiba 6-7 yıl önce okumuştum ve şu an da “Gelecek Bakanlığı” nı okuyorum. Robinson için yaşayan en büyük bilimkurgu yazarı demelerini bu iki kitap benim için doğruluyor.
Daha önceki sayfalarda Maocuları “saf” bulmuştu anlatıcı ama bu sayfada da ilk parağrafta “nesnel doğrular toplumsal pratik” diye özetleyeceğim ilkenin yansımasını da güzel özetlemiş.
Yine bu sayfada emperyalizm’in kapitalizm’in en yüksek aşaması söylemini doğrulayan, günümüzün sömürgecilik biçimini özetleyen anlatımları var.
İklimle ilgili kötü senaryolarda yakın gelecek öngörülerinde bizim ülkemizi doğrudan etkileyecek ve hatta bazılarının “çekirgeler” gibi önlerine çıkacak her şeyi yok edecekler dediği durum bu.
Ve Mao’nun çarpıcı bir şekilde belirtmiş olduğu gibi dünya aslında suratınıza doğrultulmuş silahlarla işletilse de, bu silahlar çoğunlukla kanunlar ve anlaşmalarla doğrultulur.
Gelecek Bakanlığı kitabında “Yarım Dünya Projesi” diye bir bölüm var. Benim anladığım. Kısaca, dünyanın bazı enlemlerini - kısımlarını insansızlaştırıp bu alanları sadece vahşi yaşama ve hayvanlara bırakmakla ilgili.
Bu fikir yıllar önce Yellowstone kurtları ile ilgili izlediğim belgeseli anımsattı bana.
Bölümün sonunda “Edward O. Wilson harika kitapları en çok satanlar listesinde yükseldi” diyor. Kim olduğuna baktım, Türkçe kitapları da varmış ve hikayede bahsedilen proje ile ilgili kitabı şu galiba.