Size tavsiyem eski usül defter tutmak çok faydalı bu sayede okuduğunuz kitaplar ile okumadığınız kitapları ayırırsınız. Ben bu sayede aklımda tutuyorum.
Ben 1000’in üzerinde kitap kaydettim. Belki 50 tane elle giriş yapmışımdır. Ya da 5 yıldır kullanıp kitap aldıkça ufak ufak eklediğim için bana çok elle giriş yapmadım gibi geliyordur. Bilemedim ama bana kullanışlı geliyor.
Yani bildiğimiz anlamda kocaman kasa defteri gibi bir defter almak ve ona kaydetmek gibi mi? Bu konuyu biraz daha -ki özele girmiyorsak- açıklar mısınız…
Büyük çizgili defter kullanıyorum ben.
Ben de internet hizmetlerinin dışında ayrıca sert kapaklı bir not defteri kullanıyorum kitaplarımı kayıt etmek için. Tek tek kaydettim ve her yeni kitap aldığımda da kaydediyorum. Yazarak kaydetmesi de güzel. ![]()
İlk başlarda bende kareli okul defterine kaydediyorum. Sonra Excel daha kolay geldi. Daha da sonra bookreads a da işlemeye başladım. Şimdi her ikisini beraber götürmeye çalışıyorum. Aslında güzel bir deftere iyi bir dolma kalemle yazmak sanki daha iyi bir fikir gibi geliyor. Üstelik kalıcı, İzmir deyişiyle ‘evladiyelik’ olacaktır.
Bir ara ben de aramıştım kitap arşiv programı. Sonra üç sütunlu bir tablodan oluşan bir word dosyasına yayınevi ismine göre liste oluşturdum. İlgili yayınevinden alınacak kitabı italik, bold ve zemini farklı renk olarak ekliyorum. Kitabı alınca gerekli düzeltmeleri yapıyorum.
Ayrıca sadece yerli bilimkurgu kitaplarını listelediğim bir excel dosyası var. Yazar adı - kitap adı - basım yılı - yayınevi adı şeklinde. Alınacak kitapları farklı bir renkte belirtiyorum. Sıralama özelliği sayesinde hangi yazarın kaç kitabı var görebiliyorum.
Son olarak okuduğum kitapların ilk sayfasına okuduğum tarihi yazdığım küçük bir bloknot kağıdı koyuyorum.
Ben de ilk olarak goodreadste tagler oluşturarak bu işe başladım. Sonrasında ise excelde de liste tutmaya başladım. Şuan her iki yöntemde de detaylı bir şekilde taglenmiş olarak listelerimi tutuyorum. Excelde liste tutması ve aradığını bulması çok pratik oluyor benim açımdan. Goodreadste ise telefonda kamera ile barkod okutularak kitap eklemek oldukça kolay.
Arşiv listesi hazırlamak en az kitap okumak ve koleksiyonerliğini yapmak kadar güzel vakit geçirmeme sebep oluyor, o nedenle her seferinde biraz daha detaylanıyor listem.
Ekleme: Ek olarak goodreadste günlük olarak kitap ilerleme özelliğini de kullanıyorum. Böylece kitabı ne kadar bir sürede okuduğumu ve ne kadar %lik okumalar yaptığımı da geriye dönüp bakabiliyorum. Örneğin kitabı 10 günde bitirmişim ama sadece 4 gün okuma yapmışım gibi, bunu anlamamı sağlıyor. Geriye dönüp kitabı hatırlamama fayda sağlıyor.
Daha önce yazmıştım galiba.
Ben, kitaplığımda olan kitapları görmek, listesini tutmak için Kitapyurdu Kütüphanem uygulamasını kullanıyorum.
Çok bir özelliği falan yok ama bu kitap ben de var mı yok mu diye çok işime yarıyor.
Excel olarak kitapların listesi de alınabiliyor.
Selam,
Uzun zamandır bende kitap arşivimi düzgün tutmaya çalışanlardan biriyim. Bir ara Excel, sonra notlar, sonra birkaç farklı uygulama derken hepsi yarım kaldı. Ya çok karışıktı ya da bana o “kitaplık hissini” hiç vermiyordu.
En sonunda “madem yok, kendim yapayım” dedim ve Kitavia ortaya çıktı.
Temel fikir çok basit: Kitapları dijitalde de, sanki fiziksel bir kitaplıktaymış gibi görmek. Raf mantığı, sade bir tasarım ve dikkat dağıtan hiçbir şey yok. Uygulamayı açınca göz yormayan, sakin bir deneyim olsun istedim.
Öne çıkan bazı özellikler:
-
Modern raf tasarımı
-
ISBN tarama ile hızlı kitap ekleme
-
Okuma istatistikleri
Android için linki bırakıyorum, belki birilerinin işine yarar:
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.kitavia.app
Deneyen olursa yorumlarını ve eleştirilerini duymak isterim. “Şu olsa güzel olurdu” dediğiniz her geri bildirimi not alıyorum.
Ben indirdim. Biraz kullanınca daha iyi bir yorum yaparım. Sağ üstteki profil simgesi google hesabı ile senkronize olup güncel fotoğrafa dönerse çok daha iyi bir görsellik yakalayabiliriz. Şimdilik tek önerim bu.
Bazı kitapların kapak görseli çıkmıyor. Yeni kitapları ISBN numarası girsem bile bulamıyor. Zamanlar düzelir bunların hepsi. Kolay gelsin. ![]()
Geri bildirimin için çok teşekkür ederim. Profil simgesinin Google hesabıyla senkronize olması fikrini not aldım
Kapak görselleri ve ISBN ile arama konusu şu an Google Books ve OpenLibrary API’lerine bağlı. Maalesef Türkçe kitap verisi bu servislerde oldukça zayıf, bu yüzden bazı kitaplar bulunamayabiliyor veya kapak gelmiyor.
Bir sonraki sürümde kendi oluşturduğum veritabanını entegre etmeyi planlıyorum, bu hem kapsama alanını hem de doğruluğu ciddi şekilde artıracak.
Kapak görsellerini kullanıcının kendisi de yükleyebilir aslında. Böyle bir imkan varsa size kalan iş gücü azalmış olur hem.
@mustafa_kw Ben LibraryThing diye bir web uygulaması kullanıyorum. Orada manuel kitap ekleme ve eklediğin kitabın kapağını değiştirme özelliği var. Kapak değiştir dedikten sonra aynı kitabın farklı baskılarını gösteriyor ve bunlardan seçebiliyorsun. Ya da manuel olarak kendin (image URL) ekleyebiliyorsun.
Detaylı bir şekilde incelemedim ama arayüzün sadeliğini beğendim.
Evet kullanıcı kitap kapaklarını kendi yüklemesi mümkün kitap ekleme seçeneklerinde manuel ekleme var fakat burada görsel ekleme seçeneğini atlamışım bunun kullanıcı için biraz da yorucu olduğunu düşünüyorum. Uygulamam daha çok yeni çıktı ufak tefek bugları halledip tavsiyeleri gözden geçirdikten sonra bir sonraki sürümünde 300.000+ türkçe kitap veritabanını entegre edeceğim bununla kitap bilgileri ve kapak görseli eksikliğini çözeceğime inanıyorum
Geri bildirimin için teşekkür ederim
Uygulamayı geliştirmeden önce ben de birçok uygulama/yöntem denedim. LibraryThing de bunlardan biriydi. Bahsettiğin gibi kapak görselleri ve kitap bilgileri konusunda çok iyi olsa da bu uygulamaların tasarımı çok karmaşık duruyor, tasarımları sanki 30 yıl öncesini andırıyor. Fonksiyonel olarak güçlü olsa da, görsel olarak bana günümüz beklentilerinin biraz gerisinde kalmış gibi hissettiriyor
Kitapları sevdiğim kadar kitap koleksiyonu yapmayı da seviyorum. Kitaplığım göze hoş görünüyorken, onu yönettiğim aracın da aynı estetik hissi vermesini istedim. Bu uygulamada da temel olarak bunu hedefledim.
Aşağıya Kitavia uygulamasından bir ekran görüntüsü de bırakıyorum, ne demek istediğimi daha net anlatır diye düşündüm.
Uygulamanızı yükledim. Kitapları isim ile eklerken örneğin Harry Potter serisini, her ekleme yaptığımızda bizi Tümü bölümüne atmasa ben istediğimde geri yaparak yada Tümü sekmesine tıklayarak geçsem. Uzun serilerde ekleme yaparken zor olabiliyor. Kitapların Tümü bölümünde ki görüntüleri 3’lü değilde 4’lü ya da 5’li gibi görülse daha iyi olabilir mi?
Kitabın Okunma durumunu sağ üstte kaleme tıklayarak değilde aşağıdaki okunacak yazısına dokunduğumda okunuyor, okunacak, okundu seçenekleri çıktığında değiştirebilsem daha kolay olabilir.
Kitaba tıkladığımda kitap bilgilerinden yazarın ismine tıklasam ve yazarın diğer kitapları gelse.
Ben bir seneye yakındır Libib isimli web sitesini kullanıyorum, bir yandan da sadece yazarların isimlerinin, kitapların adlarının ve yayınevlerinin yazdığı sade bir Excel listesi tutuyorum. Libib fazlasıyla işimi görmekte. Kitap görseli yükleme, kitap numarası ve türü ekleme, puanlama yapma ve sınıflandıma gibi birçok seçenekleri mevcut. 5000 kitaba kadar da ücretsiz, on senedir aktif olan bir platform. İstediğiniz gibi detaylandırmalar da yapabiliyorsunuz, ben oldukça memnunum.