Kitap Fırsat/Kampanya Alanı

Maksat okumak olsa pdf’si de bastırılabilir. O kitabı isteyen bir çok kişi sadece sahip olmak istiyor, rafta dursun istiyor.

Zamanında Vonnegut’ın Otomatik Piyano’su, Metis baskısı 200 TL’ye satılıyordu, sonra aynı çeviriyi April bastı, kaç satıldı acaba? Hasretle bekleyenler ne yaptı? Amazon’da aylarca %60 indirimle satıldı. Sanmıyorum 2. baskıyı yaptığını.

Iain Banks’in Eşekarısı Fabrikası Ayrıntı baskısı 250’den aşağı gitmezdi. Elimdeki 6 kitabı verip karşılığında onu almıştım. Sonra Koridor bastı, etiket fiyatı 20 küsür liraydı. İlk baskı zor tükendi.

Ha bir de Kurtadamın Döngüsü vardı. King’in 6.45’teki tek kitabı. Yine 200 civarı satılıyordu. Arkadaşıma kalmaya gitmiştim kitaplığına göz gezdirirken denk geldi. Çıldırdım. Yarım saatte bitti. Zaten çizgi roman gibi bir kitaptır. Novella bile sayılmaz. İdare ederdi. Delirdiğime değmedi. Sonra o da basıldı yeniden. Kaç sattı acaba?

Alfa sağolsun Lem’leri, Philip K. Dick’leri bastı. Onlar satıyor çok şükür. Ama sanırım bu Alfa’nın tanıtım başarısı ile ilgili. Çoğu yeni okurlar tarafından alınıyor. O yıllardır bekleyenler aldı mı acaba?

Yarın İthaki dese ki “Yüzyılın Bilimkurgu Öyküleri"ni zibil gibi basacağız, 10 yıl garanti telifi bizde, sıkıntı olmayacak.” bir kaçımız ne olur ne olmaz diye istifleyecek, bir kaçımız sepete atacak orada bekletecek, alanlar aylarca belki yıllarca okumayacak.

Yani işimiz gücümüz biriktiricilik olmuş, sahip olma duygusu edebi zevkin önüne geçmiş artık.

Bu konu hakkında konuşmak isterseniz bu başlığı işgal etmemek için şuradan devam edelim mi:

42 Beğeni