Bir Kitabı Ne Değerli Kılar: Az Bulunurluk, Alınan Keyif, Açtığı Kapılar vs

“Yüzyılın En İyi Bilimkurgu Öyküleri” adlı kitabın baskısının tükenmesinin ardından nicedir aklıma düşen bir konuyu tartışmak istiyorum.

Okurluğum geliştikçe bazı kitapları diğerlerine göre daha merak eder oldum. Onları hemen bulamamam bu merakımı sürekli depreştirdi. Aklıma “Eşekarısı Fabrikası” geliyor ilkin. 10 yılı aşkın bir süre aradım kitabı ve bir site vasıtasıyla yüksek bir meblaya edindim. Çok mutluydum ama edinir edinmez okudum mu? Hayır. Onca yıl aradığım kitabın kitaplığımda nazlı nazlı duruşunu izledim, hevesim bir anda sönmüştü.

Bir iki yıl sonra yeni baskısı çıktı. Zamanında 100 lira civarı para vermiştim, yeni baskısı 22 liraydı (indirimle çok rahat 15 TL’ye alabildim). Üzüldüm mü? Tabi ki üzüldüm. Çünkü nitelik olarak pek bir farkı yoktu. İkisini eş zamanlı olarak okudum, çevirilerini özgün metinle karşılaştırdım. Bir iki hata dışında yeni baskı gayet okunabilir bir düzeydeydi.

Diğer yandan okudum da ne oldu? Ne değişti? Onca merak ettiğim kitap, fellik fellik aradığım kitap bir başyapıt mıydı? Hayır. Çok beğendim ama beni sarsacak kadar etkilenmedim.

Bunun gibi bir çok eser aradım: “Gen Bencildir”, “Ben, Efsane”, “Amerikan Tanrıları”, “Kurtadamın Döngüsü”, “Ben, Robot”, “Ve Sonra Hiç Kalmadı”, “Mezbaha No: 5”, Ray Bradbury’nin, Roald Dahl’ın kimi eserleri ve daha niceleri…

Çoğunun yeni baskısı çıktı, peki ben onları bulamadığım zamanlarda ne kaybettim? Baskısı olan bir kitabın bana veremeyeceği ne vardı onlarda? Muhtemelen hiçbir şey. Sırf bulamıyorum diye kitaplığımda halihazırda duran güzelim kitaplardan daha değerli oluverdiler. Öz değerlerinin ötesinde bir öneme sahip oldular.

Bunları düşündükçe uslandım mı peki? Hayır. (Susan Cain’in “Sakinler de Kazanır” kitabına denk gelirseniz haber edin lütfen, feci merak ediyorum o kitabı.)

Yine de eskiye göre duruldum diyebilirim. Baskısı bittiyse bitti, ne yapalım? Elimde yüzlerce güzel kitap var, ömrüm yettikçe de olacak. Keyfimi, sevip sevmeyeceğimi bilmediğim bir kitap için neden bozayım? Dimyat’a pirince gitme arzusuyla evdeki bulgurun tadına varmayayım mı? Kim demiş Dimyat’ın pirinci iyi diye?

Gönül rahatlığıyla söylüyorum: Bilimkurguyu çok sevmeme rağmen "Yüzyılın En İyi Bilimkurgu Öyküleri"nin değeri, baskısı varkenki haline göre zerre artmadı gözümde.

25 Beğeni

Bir kitapta en az dikkat ettiğim şey galiba baskısının olup olmadığı. Şu ana kadar hiçbir kitap hakkında baskısı bitiyor diye telaşa düşmedim.
Az bilinen bir kitabı belki çok satılandan daha güzel ve değerli bulacağım. Benim için öncelikle yüz yıllar çnce yazılmış, dönemin koşullarını, önemli bilgilerini taşıyan kitaplar daha mühim. Bir süre önce Evliya Çelebi’ nin kitabını aldım. Henüz okumadım ama uygun bir vakitte titizlikle okumak istiyorum. Aynı şekilde Mevlana, Yunus Emre gibi kişilerin kitaplarını da merak ediyorum. Yani kurgu olan ne kadar iyi, başarılı da olsa kurgu sonuçta. Ama geçmişten geleceğe ışık tutabilecek kitaplar nadirdir.

3 Beğeni

Nadirlik filan bir kitap için çok saçma nadir olmasının sebebi basılmaması. Hani bu üretilemeyecek bir şeyin nadirliği değil ki önemli olsun.

Ancak zaman çarkının tüm kitaplarına ciltli ve sıfır bir sekilde sahip olamayacağım diye ödüm kopuyor bazen. Tekrar basılacağını da sanmıyorum yeni bahar bile 10 yıllık ısrarla filan basıldı. Bir gün tüm kitapları bulamazsam gidip kendimi bir yerden filan atarım sanırım. Düşünsene bu yüzüklerin efendisi çakması diyen gerizekalılarda bile olacak bende olmayacak… :frowning:

3 Beğeni

Bir kitabı en çok değerli kılan şey bence okuyucuyla nasıl vakit geçirdiğidir. Her şeyden önce o kitapla iyi vakit geçirip geçirmediğine karar vermeli insan. Çünkü, kitabı bir ücret karşılığında alarak ona sahip olmak için ilk fedakarlıkta bulunuyorsun. Neticede onun için cebinden herhangi bir şeye harcayabileceğin bir parayı çıkartıp veriyorsun. Sonra, o kitabı okumak için zaman ayırıyorsun. Onun için ayırdığın zamanı belki ailenden, arkadaşlarından ya da başka bir kitaptan kırpıyorsun. Onu o anda yapabileceğin diğer her şeye tercih ederek başka bir fedakarlıkta daha bulunuyorsun. En sonunda okumaya başladığında ise fedakarlıkta bulunduğun her şeye değip değmediğine karar veriyorsun. O kitap o anında diğer herkese tercih ettiğin ve tanımayı çok istediğin birisi haline geliyor. Ve kitabı okuyup bitirdiğinde, eğer yaptığın fedakarlıkların karşılığını aldığını hissediyorsan, evet bu o kitabı çok değerli kılar. Kapağını her açtığında seni memnuniyetle karşılayan yeni bir dosta sahip olmuş olursun.

3 Beğeni

Alınan keyif. Zaten kapı açıyorsa da keyif alıyorsundur, açtığı kapılar alınan keyfin alt kümesi yani. Az bulunurluğu bir kıstas olarak ele almıyorum.

1 Beğeni

Kitabı değerli kılan kişinin kendisidir. Büyük kitleler tarafından beğenilmiş olan her kitap değerli midir? Bana sorarsanız değildir. Birçok şişirilen, reklamla abartılan kitapları “Yahu bunda ne anlatıyormuş da millet böyle methiyeler dizmiş?” diye aldım ve 30 sayfadan fazla okuyamadım. Yine kimsenin adından söz etmediği, bilmediği kitaplar okudum ki hepsi benim göz bebeğimdir. Moralim bozukken alelade okumadığım bir kitabı kitaplığımdan çekip alırım ve o an benim mutsuzluğuma ışık tutarsa, beni yalnızlığımda doldurursa, bana mutluluk verirse dünyanın en rezalet kitabı da olsa benim için değerlidir. Diğer insanların ne dediğiyle ilgilenmem. Bu yüzden bir kitabı değerli kılan bir şey varsa o da benim. Ben insanların “Bu kitap bilmem ne edebiyatının bel kemiği,” dedikleri veya “Bu kitap bilmem ne edebiyatının yüz karası,” dedikleri kitapları okumadan, kendim yaşayıp, tecrübe etmeden biçilen değere ve değersizliğe onay veremem. Bir okuyayım da ben de beğenip beğenmediğime karar vereyim, kendi fikrimi edineyim isterim. Uzun lafın kısası:

“Kargaya yavrusu şahin görünür.”

5 Beğeni
  1. Kitabım yok benim :cry:
3 Beğeni

Bulamadın mı? Bir de ciltli mi olacak?

@Ishamael Evet ciktli istiyorum, 110₺ civarı malesef.

Gelmişken konuya da yorum yapayım :slight_smile:
Yukarıdaki fikirlerin hepsine katılıyorum. Eklemek istediğim bir şey var kendim için. Çok değer verdiğim bir insanın, çok değer verdiği bir kitap varsa o da değerlidir benim için. Çünkü değer verdiğim o insanın hayata bakışını, düşüncelerini, beğenilerini, olurlarını ve olmazlarını bulabilirim o kitapta.

2 Beğeni

Yo değil ben bizim burada gördüm normal fiyatına. Ciltliydi hem de.

1 Beğeni

Kesinlikle az bulunurluk! Latince bilmediğim için İngilizce çevirisini deli gibi aradığım Bizans imparatoru 4. Leon’un Tactica’sı için belki 500 600 lira bayılabilirim resmen! Ama sorun ne sizce KİTAP YOK YOK YOK! Aynı şekilde İngilizce eserler. Bazı eserler cidden yok. Şahsen kendim Pasifik Asya üzerinde araştırma yapıyorum ancak Michael Yahuda’nın The International Politics Of The Asia-Pacific kitabı da yok illaki gidip yurt dışından getirt diyor kısacası. Ha diyeceksin PDF’ini indir ama manyaklık değil mi işte? Nefret ediyorum kağıtsız okumaktan!!! Ayrıca bu da ender :frowning:

Bana verdiği keyiftir. Yani ben eğer o kitabı okuyorken heyecanlanıyorsam, içten bir kahkaha atıyor ya da hüzünlenebiliyorsam, yani bana keyif veriyorsa değerlidir.
Örneğin Percy Jackson serisini okurken on beş yaşındaydım, aradan yedi sene geçti ama açıp bakarken hâlâ aynı keyfi alıyorum. Okuduğunuz şeyin size yaşattıklarıdır bence asıl öemli olan. İlk günki heyecanınızın zerresini hissediyorsanız herhangi bir yerini okurken, bence bundan daha değerlisi yok.

5 Beğeni

Bence bana açtığı kapılar değerli kılar. Beni bir noltadan alıp diğer noktaya taşımalı. Okuyup bitirdiğimde kendime özümsediğim bilgiler katmalı bana. Bu herhangi bir şey olabilir. Yeni bir terim, yeni bir şehir, yeni bir şarkı bile olabilir.

bende de 6. kitap yok ve bulup bulamayacağıma emin olamıyordum ama ithaki ile temasa geçtim ve tarih vermeseler de yeniden basılacağını söylediler. ama yine de belki bir yerde bulurum diye aramaya devam ediyorum. aslında kitabı daha önceden elektronik ortamdan okudum ve bitirdim ama takrar bu sefer kitap kokusunu içime çekerek bitirmek istiyorum.

nerede gördün? ben de arıyorum. 6. hariç tüm ciltler elimde ciltli olarak var. bir o eksik.

1 Beğeni

Birkaç ay olmuştu göreli şimdi gittiğimde bulamadım ben de arayanlardanım artık. Umarım dediğiniz gibi tekrar basılır.

inşallah basılır tabi ama o zaman da yeni baskıda kapak tasarımı değişecek mi o önemli olacak. değişirse benim için yine sıkıntı olacak. tüm seride 6. kitap farklı tasarımla elimde olacak ve hoş durmayacak. neyse o zaman belki yeni basımdan seriyi tekrar alır elimdekileri de satma yoluna giderim.

1 Beğeni

Geçen kasımda Tüyap Kitap Fuarı’nda duyurusu da yapılmıştı diye hatırlıyorum. Ben Tüyap’ta tüm seti aldım ciltli olarak. 6 ve 11 bulunmuyordu sanırım ve ikisinin de fuarda olacağı söylenmişti. Ben hiç almadığım için komple seti aldım. Fuarları takip etmenizde fayda var.

2 Beğeni

Ben de 6.kitabı bekleyenlerdenim. Farklı kapakla basilacağını sanmıyorum. Umarım en kısa zamanda çıkar da bekleyenleri mutlu eder.

Bir kitabı benim sevmem değerli kılar bunun içinde özgün bir konu ,felsefi bir altyapı ve beklenti şarttır.En önemliside bence beklentidir yani şimdi Barut büyücüsünden felsefi bir konu bekleyemem .