Kitap Fiyatları Üzerine Bir Değerlendirme - Büyük Yayınevleri vs. Butik Yayınevleri

Vadi Yayınları Twitter’da gündem olan kitap fiyatları üzerinden bir değerlendirme yaptı. Gerçek okurlar olarak sevdiğimiz kitaplar çıkaran butik yayınevlerine destek olmamızın gerekliği adına üzerinde konuşulup fikir yürütülmesinin faydalı olacağını düşündüğüm, çoğuna aktif okurların aşina olduğu konulara dair derli toplu bir flood:

Siz ne düşünüyorsunuz?

4 Beğeni

Bilimkurgu ve Fantastik özelinde çok önemli satış rakamlarının düşük olması bence. Eğer Hyperion’un 100.000 satma garantisi olsaydı fiyatı daha ucuz olurdu. Klasik ölçek ekonomisi mantığı zaten bu, bilinen ve genelde çalışan bir şey.

Bilimkurgu ve Fantastik kitaplar 100.000 satsaydı çoğu sorun çözülmüş olurdu. Tekrar baskıların yapılmaması, çevrilmemiş bir çok eserin çevrilmesi gibi.

Ekleme: Bunları söylüyorum ama Yüzüklerin Efendisi ve Silmarillion gibi çok satmasına rağmen oldukça pahalı olan eserler de yok değil. Telifleri mi normal kitaplara göre daha yüksektir yoksa yayınevleri mi daha fazla kar etmek istedikleri için pahalılar bilemiyoruz elbette.

2 Beğeni

Bence farkın nedeni telif. Klasik kitabı bastıktan sonra istersen 10 yıl satma depo bedelinden başka bişey ödemezsin. Depoda zaten seninse yeterli depolama alanın varsa geç satarsan zam oranına göre kar bile edebilirsin.
Bİde daha çok basabilmelerine rağmen daha pahalıya sattıkları oluyor klasik kitapları.

Klasik kitaplarla ilgili bir şey söylemedim :slight_smile: Yüzüklerin Efendisi ve Silmarillion diğer fantastik kitaplardan çok satmasına rağmen fiyat olarak diğer fantastik eserlerden aşağı kalır tarafları yok :slight_smile: Bu kitapların telifleri diğer fantastik eserlerden daha pahalı olabilir veya yayınevleri diğer fantastik kitaplara göre daha fazla kar etmek istiyor olabilir bu eserlerden.

Ben, Zaman Çarkı serisine 750 TL ödedikten sonra kutsalim kalmadı her türlü kötü yola düşmeye hazırım

2 Beğeni

Bazı yayınevleri çok az indirim yapıyorlar. Metis ve İmge’den mesela ben hiç büyük bir indirim görmedim. Geçen senelerde Selenge yayın evinin sahibi Ahsen Batur ile konuşmuştuk. Ciltli kitaplar ile ciltsizler arasında 0.5kuruş fark olduğunu söylemişti. Ama satışlara bakarsanız uçurum var. 6:45 ile görüştüğümüzde de büyük yayın evlerinin kitapları 5tl’nin altında mal ettiklerini söylemişti. Bu tivittete aynı mevzu var. Sabah bende okudum.

Yayın evlerine her fuara gittiğimizde soruyoruz. Burada ilk satıcı sizsiniz neden bu kadar az indirim yapıyorsunuz diye. Çeşitli bahaneler anlatıyorlar. Fuara gittiğimde internette satılan ile birinci elden, yayıncının sattığı fiyat arasında farklar oluyor.

Birkaç yayınevinin benzer hesaplamalarını gördüm ve ben de diyorum neden bu işe giriyorlar faize ya da dolara gömseler daha çok kazanırlar. Batmazlar en azından. Ben butik yayınevleri dışında kitaptan zarar eden olduğuna inanmıyorum. Hatta iyi de kazanıyorlar.

Güzel kitaplar yayımlamışlar. Mesela ben Selenge yayınevinin yerinde olsam bütün kitapları ciltli yaptırıp 1 lira daha eklerim fiyata her türlü kar eder kendi hesabına göre… :slight_smile: Şöyle bir baktım ciltli kitabına denk gelemedim. Ortalama 240 sayfalık kitaplara da 35 lira civarı etiket basmışlar. :slight_smile:

Ankara kitap fuarında geçen yıl ortalama stand kiraları 13.000-15.000 lira arasıydı diye biliyorum. Daha önce yayınevi yetkilisi olan arkadaşlar var aramızda onlar daha iyi bilir sorabiliriz.

1 Beğeni

Yordam ile konuşmuştuk fuarda o söylemişti TÜYAP için metrekare başına ne kadar ödediklerini. Şimdi hatırlamıyorum ama yüksek miktardı. Yalnız düşünün bu kadar yüklü bir maddi külfetin altına Yordam Yayınevi bile katılıyor. Fuardan para kazanıyorlar diye düşünüyorum kimse zevkine zarar etmek için fuara katılmaz. Büyük yayın evlerini düşünün ne kadar kazanıyorlar. Birkaç yerleri oluyor birde bunların.
Çok iyi satıyorlar ve parada kazanıyorlar. Beni orada rahatsız eden aldıkları kitap parası direk kasalarına gidiyor. Arada dağıtımcı,kargo, kitapçı vs yok. Neden bu kadar pahalı satıyorlar hala.

1 Beğeni

Fuarda büyük yayınevleri hariç çok para kazanılmıyor muhtemelen ama prestij açısından katılıyorlar diye düşünüyorum. Son iki fuarda standlar küçülmeye, bazıları hiç katılmamaya başladı. Bazı yayınevleri de stand birleştiryor. Ben de fuarda eskisi kadar kitap almıyorum çünkü pahalı. İndirim reyonları, sahaf ve çiizgi roman standları uğrak yerim oldu sadece. :slight_smile: