"Kitap Okumak" Bir Hobi midir?

Ara sıra düşündüğüm bir konu. Hobi sadece zaman geçirmek için mi vardır? Yoksa bir şeyin hobi sayılabilmesi için:

-Ciddi zihinsel aktivite ve rekabet (satranç, şogi, go Dota, LoL, Valorant)

-Ciddi fiziksel aktivite (trekking, futbol, basketbol, bisiklet sürmek, çeşitli sporlar)

-Yaratım (resim yapmak, yazmak, gitar çalmak vs. sanatın çeşitli alanları)

gibi özelliklere mi sahip olmalıdır, bilemem. Tamamen kafamdan attığım örnekler bunlar.

Siz ne düşünüyorsunuz? Hobi midir yoksa vakit öldürme aracı mıdır?

2 Beğeni

Benim için hobi den ziyade huy gibi bir şey, gün içerisinde okumadığım zaman sıkıntı oluyor bende. Ben çoğunlukla iş yerindeki odamda okuyorum kitabımı ancak bazen çok yoğun oldum mu o gün kitaba bakamadım mı “kahretsin bugün kitaba bakamadım” oluyorum. Çocukluktan gelen bir alışkanlık. :slight_smile:

5 Beğeni

Kitap bir lüks mü diye bir konu da açılmıştı. Oraya zahmet edip yazmamıştım ama buraya yaziyim. Kitap okumak şu mudur bu mudur gibi sorular bitmiyor ama bana bir şey hissettirmiyor. Nedense aklıma yemek yemek geliyor. Kimse beslenmek hobi midir, lüks müdür diye sormuyor. Benim için okumak böyle bir kategoride. 3 öğün ve hatta aralarda nasıl yiyorsam kitapta aynı öyle. Hiç bir gün kendime acaba okusam mı demiyorum. Birden bire bir köşede okurken buluyorum kendimi. Bazen nasıl canın sıkılır bir şey yemek istemezsin, elime almamışım… Bazen de obez gibi tıkınır, gece yataktan kalkar da yersin, saatler boyu su içmeden okumuşum…

Bu bir davranış, yemek yemek, uyumak, işe gitmek gibi. Bazen az veya çok olabiliyor ama hiç bir zaman bilinçli, böyle dolu dolu eylemsel bir şey, bir aktivite gibi hayatımda yer almıyor. Mesela işe geliyorum kimseye gelmeden önce tuvalete girdim, duş aldım ve kahvaltı yaptım demiyorum. Kitap okuyorum da demiyorum. O denli bir davranış olduğundan hayır hobi değil…

8 Beğeni

Ne için kitap okuduğunuza bağlı. “Mastırşefin bu bölümüde sıkıcıymış, açıyımda birbirini emikleyen ergen vampirlerin olduğu kitapları okuyayım.” diyorsanız hobidir. Kendinize herhangi bir yönden katkı sağlamak için özel olarak zaman ayırıp okuyorsanız hobi değildir.

5 Beğeni

Benim açımdan hem hobi hem de merak ettiğim konularda bilgi edinmek için güzel bir araç. Alîşkanlıkta var. Kitap okumadığım gün boşluk hissi oluşuyor.

1 Beğeni

Kişiye göre değişir ancak bana göre ciddi (ye alınması gereken) bir eylemdir.

1 Beğeni

Benim için hobi. Kurgu benim ilgi alanım, edebiyat da bunun bir parçası.

Öncelikle hobi nedir sorusunu sormak lazım bunu cevaplayabilmek için. Emektar Google amcaya hobi nedir yazınca çıkan sonucu direkt olarak paylaşıyorum.

hobi: kişinin işi, meslek çalışması, asıl uğraşı dışında, dinlendirici bir iş olarak yaptığı, oyalayıcı şey.

O halde kendi adıma konuşacak olursam, elimdeki kitap bir textbook değil de roman, deneme vs. ise o an bir hobimle uğraşıyorumdur. En azından ben bu şekilde görüyorum :person_shrugging:

Hobiler insanları rahatlatan,dinlendiren şeylerdir oyalanmak için yapar ama ben aksine kitap okuyunca daha fazla düşünürüm,üzülürüm,günlerce düşündüğüm olur hatta yani benim için hobi değil.

1 Beğeni

Öyledir ama olmaması gerekir. Günümüzde nasıl herkes televizyon izliyorsa ve film, dizi izlemek artık bir hobi olarak değil de yaşamın parçası, herkesin yaptığı bir eylem olarak görülüyorsa kitap okumak da böyle görülmelidir. Hatırlatırım ki film izlemek hobi kısmında cv’lere bile eklenmiyor artık yer tutsun diye. Kitap okumak da böyle olmalı, görülmeli.

Edit: bu konuya zaten yorum yaptığımı bu yorumu yaptıktan sonra fark ettim :sweat_smile:

Benim için pcde oyun oynamak film seyretmekle eş değer. Boş vakitlerimde yolda yada canım sıkılınca sıkıntımı atmak için okuyorum. O yüzden yavaş olaysız kitaplar benı yoruyor okuyasım gelmiyor o kitapları.