Kitap Okurken Yaptığımız Hatalar ve Çözümleri

resim

Merhabalar. Kitap okurken yaptığımız birçok hata var; gözlemlediğim kadarıyla en çok yapılan yanlışları sizlerle paylaşmak istedim. Bu yanlışlardan dönebileceğiniz çözümler de mevcut bu konu içerisinde.

“Her gün şu kadar sayfa kitap okuyacağım” diye çıkılan yollar bir süre sonra çıkmaz sokaklara götürebiliyor. Çıkmaz sokağa girip de dönememek var bir de şimdi bu yoldan. Bazısı kurtuluyor o bataktan, bazısı da bir daha kitaplara dokunamıyor.

O gün uyandığınızda belki canınız hiç kitap okumak istemiyordur ve kendinizi zorlamanın ne size ne de kitaba bir faydası olur. Amacınız sadece okumak için okumaksa kitaptan da bir verim alamamış olursunuz bence. Sonuç olarak harcadığınız zaman ve o kitap bir çöpe dönüşür.

Kendinize her anlamda ve her koşulda yatırım yapmak için kitap okuyorsanız ki bu çevre ve gösteriş yapmak için kitap okumaktan çok daha önemli ve anlamlıdır; o zaman kendinize sayfa sınırları, yoğun okuma programları, olmadık zamanda ortaya çıkan ve dengenizi bozacak kitapları hayatınıza sokmayın. Ayrıca bilinçli bir okur olduğunuzda çevrenizde bundan payını alacaktır zamanla.

Her kitabın bir okunma zamanı olduğuna inananlardan biri olarak ben ruh halime göre bir okuma havası içindeyim. Aylık okuma listem yok, sadece düşünceler oluşuyor arada; belli belirsiz o da. “Bu ay 10 kitap okuyacağım, ortalama her gün şu kadar sayfa okumam lazım”, gibi planlar okuma isteğinizi ve kitap tutkunuzu sekteye uğratabilir.

Bir gün 300 sayfa okumuşsunuzdur diğer gün de 1, önemli olan sayılar mıdır? Kitabı bitirip kapağını kapattığınızda “ben bu kitabı doğru düzgün okudum mu, bana ne kattı, neler öğrendim, içinde bazı eserler var onları yeni alışveriş listeme ekleyeyim, şu alıntıları şuraya not edeyim” gibi düşünce ve sorular aklınıza gelmiyorsa bir yerde sıkıntı olduğu da aşikar. Bitirmek için bitirdiğinizde ise okumak bir süre sonra kâbusa dönüşebilir. Hem keyif de almazsınız. Sıkıcı ve sevimsiz bir durum bu.

Okumak istediğiniz ve okunması mutlaka gerekli kitaplar için bir liste tutmak ise mükemmeldir, yine kendinize göre o listeden bir kitap seçersiniz ayrıca yıllık okuma hedefleri de yerinde olur. Bunlar okuma tutkusunu arttırmak için güzel ve yararlı olan unsur ve süreçlerdir.

Bir kitap kurdunun kitap okuma yolculuğu için yapması gerekenler; (bana göre)

“Şu yıl içinde şu kadar kitap okuyabilirim” diye bir hedef belirleyin. (kendinizi tanıyorsanız ve güveniyorsanız kimseyle yarışa girmeyin, hedefler kendince ve insan gibiyse güzeldir)

Okunması gerekli, okumak istediğiniz ve kitaplığınıza eklemeyi düşündüğünüz kitaplar için listeler yapın.(okuması gerekliler zevkinize uygun değilse bu listelere almaya çalışmayın)

Ruh halinize ve günlük standartlarınıza göre bir kitap belirleyin ve ona göre bir okuma yapın.

Kitabı bitirmeye değil anlamaya çalışın. (öyle de böyle de bitiyor çünkü)

Çapraz okuma yapabiliyorsanız bunu denemekten korkmayın( farklı tür olmasına özen gösterirseniz daha iyi olabilir)

Kitap hakkında ön bir araştırma yapın; çeviri ve yayınevini mutlaka inceleyin. Kitap hakkında yapılmış yorumlara kendinizi çok kaptırmadan ve spoiler yemeden bir göz atın.
Ayrıca bakınız;

Alıntılar ve kısa notlar için bir defter ya da not uygulaması edinin.

Kitabı bitirince elinizden geldiğince bir yorum veya kısa bir eleştiri yazın.

Kitabı okuyanlarla fikir alışverişinde bulunan platformlara ve kitap için yazılmış eleştiri yazılarına bir göz atın. Kendi görüşlerinizi belirtmekten çekinmeyin.

Aynı türe ve yazara bağlı kalmayın. Farklı yolları tercih etmek de eğer iyi bir seçimse size artı bir kapı olur.

Kitaplar hakkında araştırma yaparken bunu keyifli bir hale getirin. Yük değil bir eğlence olsun bu.

Alıntılar ve notlarım için:

Benim kullandığım iki uygulama var; 1000kitap ve Notion

1000kitap: Okuduğunuz kitapları ekleyebildiğiniz ve kitaplar hakkında yorumlar yazıp alıntı yapabildiğiniz harika bir platform. Sizin gibi olduğunu düşündüğünüz kitap kurtlarının arasında olmak ise çok güzel. Kitap etkileşim merkezi de diyebiliriz buraya. Yıllık hedeflerinizi de belirleyip her adımınızı da görebiliyorsunuz ayrıca. Doğru kullanıldığında mükemmel bir sonuç alabilirsiniz buradan.

Notion: İngilizce bir not uygulaması, çok kapsamlı bir araç. Aklınıza gelebilecek her şeyi buraya yazabilir ve depolayabilirsiniz de, okuma listeleriniz ve yapılacaklar için muhteşem bir alan olacaktır sizin için. Kullanımı da oldukça basit ayrıca.

Her iki uygulamayı da hem mobil hem de bilgisayar ortamında rahatlıkla kullanabilirsiniz. Eliniz ayağınız oluyorlar kısa bir sürede.

Umarım bu tür sıkıntılar yaşayan arkadaşlara bir faydası dokunur diye umut ediyorum. Bunlar benim çözümlerim ve denediğimde “verimli bir okuma” yolculuğuna çıkıyorum her seferinde. Sizin kendi hatalarınız, çözümleriniz ve önerileriniz varsa bu konu altında buluşabiliriz.

12 Beğeni

Bu arada böyle bir başlık bulamadım, var ise eğer konum kapatılabilir ya da taşınabilir :face_with_hand_over_mouth::grimacing:

1 Beğeni